PREGLED DOJK PO DOJENJU
Stara sem 39 let, pred pol leta se prvic rodila, se vedno dojim. Obcasno se v eni izmed dojk pojavi mocna bolecina, ki traja nekaj dni, ne le ob dojenju, tudi cez dan ko npr. ne dojim. Bolecino najlazje opisem kot trgajoco. Ali je pri moji starosti smiselen pregled dojk, ko bom z dojenjem koncala? kaj je lahko vzrok tej bolecini?
na eni dojki se je na bradavidi pojavila bela pika, podobna podkoznemu mezolju, ki ne boli. Kaj bi lahko bila?
hvala, lp
Poskusite dojko redno masirati, med podoji na dojko položite hladne obkladke. Lahko se zgodi, da bo bolečina popustila. V primeru, da ne bo popustila, se odpravite tudi do zdravnika. Lahko bi šlo za glivično vnetje, ki ga je potrebno izključiti. Bela pika je zamašena lojnica.
Kar se tiče preventivnih pregledov. Preventivna mamografija se izvaja po 50 letu, prej samo če so težave. Metode BreastScan, nima omejitev glede let. Od 35 leta starosti, preventivne preglede izvajamo na 1 leto. Kot dopolnilo, svetujemo še občasni preventivni UZ dojk. Več metod med samo kombiniramo, večjo natančnost dosežemo. Opravljajte tudi redno mesečno samopregledovanje.
Priporočam vam, da vaše vprašanje postavite tudi na forumu Dojenje. Mogoče boste našla kak nasvet tudi pri njih.
Enega med odgovori njimi sem izbrala. Ogledate si ga lahko na