Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje PREGLED DELOVANJA ŽLEZE ŠČITNICE

PREGLED DELOVANJA ŽLEZE ŠČITNICE

Zaradi prenizke telesne teže bi želela, da grem na preglede delovanje žleze ščitnice.
Svoji zdravnici sem to omenila dvakrat, ki pa me je poslala le na pregled krvi v lokalno ambulanto. Na osnovi analize krvi naj bi bilo delovanje ščitnice v redu.
Zanima pa me, če je resnično dovolj le pregled krvi kot potrditev, da je z žlezo popolnoma vse v redu ali naj zahtevam še dodatne preglede, ultrazvok? Kakšne preglede so to?

Spoštovani!

Za oceno delovanja ščitnice je najprimernejša določitev ravni TSH v krvi. Kadar je rezultat povsem normalen gre tudi za normalno delovanje žleze. V primeru mejnih vrednosti je potrebno določiti še pT4 in pT3, ki skupaj s TSH omogočata natančnejšo opredelitev funkcijskega stanja ( delovanja ) ščitnice.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Zaradi prenizke telesne teže bi rada poleg delovanja žleze ščitnice opravila tudi ostale hormonske teste, pri endokrinologu. Kakšne teste lahko pričakujem glede na težave, ki jih imam?

Pozabila sem še vprašati, kakšna vrednost se šteje za mejno vrednost pri spodnji intervalni vrednosti (0,7) TSH v krvi?

Rada bi še vprašala, kolikokrat bi bilo smiselno opraviti pregled delovanje žleze ščitnice? Kako hitro se lahko spreminjajo vrednosti TSH- ja v krvi?

Spoštovani!

Spodnja meja ravni TSH v serumu je nekoliko različna glede na metodo, ki jo laboratorij uporablja. Večina laboratorijev ima spodnjo mejo normale od 0,3 do 0,4 mE/l. Ponavljanje testa v kratkem časovnem razmaku nima posebnega smisla.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Mi lahko odgovorite še na naslednje vprašanje: Zaradi prenizke telesne teže bi rada poleg delovanja žleze ščitnice opravila tudi ostale hormonske teste, pri endokrinologu. Kakšne teste lahko pričakujem glede na težave, ki jih imam?

“Nizka telesna teža” sama po sebi ni razlog za opravljanje kakršnihkoli hormonskih testov.
Poleg tega tudi niste nikjer pojasnili, za kakšen indeks telesne mase gre, kakšne težave imate ob tem, ipd. Telesna teža je in človekov izgled sta največkrat pogojena genetsko – konstiticuonalno, seveda pa nanjo daleč najbolj vpliva način in vrsta prehranjevanja.
Sama nizka telesna teža sploh ni razlog za izvajanje kakršnihkoli preiskav, če ob tem ni spremljajočih drugih kliničnih znakov, oz. če ni posledica motenj hranjenja (anoreksija, bulemija). V primeru, da imate klinične težave, se temeljito pogovorite z izbranim zdravnikom, ki vam bo potrebbi tudi predlagal ustrezne preiskave.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Na enem izmed forumov na tem www. naslovu sem dobila odgovor ga. Marije Brecelj, dr. med., spec. psihiater: “Poleg delovanja žleze ščitnice bi bil smiselen pregled tudi ostalih hormonskih testov, med možnimi vzroki bi bila lahko tudi katera od kroničnih bolezni, ki pa bi jo spremljali tudi drugi znaki obolelosti, ki jih v pismu ni navedenih. O tem se lahko pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil še do ustreznega specialista.”
Nimam anoreksije, niti bulimije. Stara sem 27 let, normalno se prehranjujem, ne glede na to, koliko pojem, opažam, da mi telesna teža rahlo pada (indeks telesne teže imam okoli 17,5 če se ne motim).

Ko brskam po forumih opažam, da ima precej deklet in fantov podobne težave, pa nikjer ni zapisanega konkretnejšega odgovora, kot je navedeno zgoraj.

Prosim za repliko na odgovor.

Spoštovani!
Poglejte, samo na osnovi laboratorijskih preiskav ni mogoče presojati zdravstvenega stanja osebe. Poleg tega mora diagnostiko voditi zdravnik, saj je potrebno presojati človeka v celoti. Brez delovne diagnoze je izvajanje raznoraznih testov “iskanje šivanke v senu”, pozitiven rezultat pa ob odsotnosti kliničnih znakov prav tako nima pomembne pozitivne napovedne vrednosti.

Že kolegica Brecljeva vas je opozorila na “druge znake obolelosti”, ki v pismu niso navedeni, hkrati pa vam je predlagala obisk splošnega zdravnika. Razen prenizke teže niste navedli nikakršnih drugih znakov. na osnovi katerih bi vam lahko preko foruma predlagali dodatne preiskave.

-Da me boste bolje razumeli, vam bom navedla nekaj primerov:
Če bi npr. navedli, da stalno hujšate, ob tem hitro izgubljate telesno težo, stalno hodite na vodo, se počutite nemočni…., potem bi bilo smiselno določiti nivo krvnega sladkorja in raziskovati v smeri sladkorne bolezni tipa 1. (ki nastane zaradi pomanjkanja hormona insulina).

-Če bi npr. navedli, da stalno hujšate, imate vrtoglavice, nizek krvni pritisk, slabosti, padate skupaj, imate driske, koža pa bi postajala temneje pigmentirana, bi razmišljali v smeri “uravnavanja krvnega sladkorja” in hormonih “osi hipofiza – nadledvična žleza”.

-Če bi navedli stalno hujšanje, nemir, pospešeno bitje srca, potenje, razdražljivost, občutke tiščanja v vratu, spremembe na koži, motnje menstrualnega ciklusa, spremembe na koži, “svetleče izbuljene oči”, bi raziskovali v smeri pretiranega delovanja žleze ščitnice (kar ste že storili).

-Seveda prihaja v poštev še kup drugih stanj, zlasti s strani prebavnega sistema, ki pa jih ponovno mora presojati izbrani zdravnik: okužbe prebavil, ponavljajoče se driske, funkcijske motnje na prebavilih, bolezni presnove, celiakija, …..ki pa imajo spet značilne znake….., (in se ob njih izvaja specifične preiskave);
pa iskanje drugih kroničnih bolezni, kot vam je navedla že kolegica.

Potrebno bi bilo tudi ocenjevati, koliko kJ dejansko zaužijete, kakšne vrste hrane zaužijete, kakšne kombinacije uporabljate, kako pogosto zaužijete hrano, ipd., kakšna je vaša telesna aktivnost, kakšni so vaši menstruačni ciklusi, koliko krvi izgubite ob tem, ipd.
Ob tem je pomembno tudi vedeti, kakšna je vaša konstitucija in konstitucija drugih članov v vaši družini.

Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moje počutje je slabo, vendar nič oprejemljivega: slaba, upočasnjena prebava, težave s hemeroidi, predvsem pa stalna utrujenost, pomanjkanje življenjske energije, šibkost. Veliko spim, a imam občutek, da se ne naspim.
Stalno me zebe! Spremenili so se tudi lasje, redkejši so, suhi ter lomljivi. Koža je bleda, pojavljajo se mozolji. Potem nezmožnost koncentracije, zelo opazna je tudi izguba spomina, določenih stvari se težko spomnim, čeprav so se zgodile pred dnevom, preproste, vsakdanje besede imam na koncu jezika, pa se jih ne spomnim izgovoriti. Večkrat se mi pojavljajo glivična vnetja nožnice, imam neredne menstruacije. Zadnja je npr. trajala 14 dni, a je bila zelo šibka. Sem razdražjiva, hitro se vznemirim.. Kaj mi svetujete?

Obisk pri splošnem zdravniku: temeljit pregled in epidemiološka anamneza; -bela in rdeča krvna slika, ugotavljanje prisotnosti vnetja, kronične okužbe;
-osnovne biokemijske preiskave, ugotavljanje krvnega sladkorja, železo v serumu, količina transportnih in vezavnih beljakovin za železo…

Pregled pri ginekologu: posvet, pregled +(ginekolog po potrebi določi nadaljnje laboratorijske in druge preiskave: UZ + določitev hormonov…)

Pregled pri endokrinologu: posvet, pregled, +(endokrinolog odvisno od pregleda po potrebi določi nadaljnje laboratorijske preiskave: androgeni v serumu, določanje hormonov hipofize, morebitno testiranje osi hipofiza – nadledvična žleza).

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepše se vam zahvaljujem za izčrpen odgovor!

New Report

Close