pozdravljeni!
zaradi izgube kilogramov v kratkem času in še drugih težav (kašelj, podolgovate vratne spremenjene bezgavke) sem opravila gastroskopijo, ki je pokazala blag gastritis (ter insuficentnokardijo), saj sem pred preiskavo imela 3mesečno terapijo z Acipan tabletami. odvzeto je bilo tudi blato, kjer ni dokazane krvavitve! TM S-APF, S-CEA, S-CA125 in S-CA19 v mejah normale!
Ker težave z hujšanjem niso ponehale, sem opravila ščitnične ter jetrne krvne teste, prav tako teste za sladkor. Opavljen je bil pregled s strani abdominal kirurga, ki je prav tako opravil teste za tumorske markerje, ki so v mejah normale drugič! Hematološke ter diferencialna je v mejah normale, tudi biokemijske ter hormoni v mejah normale (odvzem ni bil na tešče)! kar upam da ne vpliva na rezultate?!
opravila še ginekološki pregled, brez UZ kjer ginekolog ugotavlja, da je vse vredu (breis pred pol leta PAP A!.omenila sem, da me čaka še kolonoskopija, pa je komentiral v smislu, zakaj želim kljub dobrim izvidom opraviti tako boleč poseg ter da je hujšanje posledica obremenjenosti, stresa ipd?! sedaj sem v dvomih ali je smiselno opraviti kolonoskopijo, glede na to da so tumorski markerji v normalnih vrednosto? naj omenim da je pokojna babica zbolela med drugim tudi za rakom na črevesju, vendar ne v mladosti!
kaj menite vi?
Spoštovani!
Pri osebah, mlajših od 40 let, bi najprej naredila pregled blata na prikrito krvavitev, šele nato , če bi bila prisotna, bi svetovala koloskopijo. Odločate pa se vi in vaš zdravnik.
LP Marija Š. Gašperšič
Spoštovani!
Še vedno menim, da bi koloskopijo zaenkrat odložila, saj nimate znakov take bolezni, ki bi jo zahtevala za dokončno potrditev diagnoze. Zadnjo besedo o izbiri pa imata vidva z osebnim zdravnikom!
LP Marija Š. Gašperšič