Najdi forum

Pregled

Sprašujem za mamo, ki je pred kratkim prenehala s kajenjem. Bila je strastna kadilka kar nekaj let, vendar smo jo uspeli prepričati, da neha. Kašelj ji je sprva prenehal, kasneje pa se ji je povrnil. Imam jo na sumu, da je ponovno pričela kaditi, vendar sem prepričana, da tudi če jo vprašam, bo zanikala. Malce sm v skrbeh zanjo. Kako naj jo prepričam, da se odpravi k zdravniku, saj bi rada vedela, ali ima že morda kopb ali ne? Kako naj se lotim pogovora?
Hvala za odgovor in vse naj v letu 2010

Spoštovana,

se opravičujem za tako kasen odgovor.

No, lepo, da vas skrbi za mamo. Seveda je vsak odgovoren za svoje zdravje. Res pa je tudi, da nas je pač strah odkritja hude bolezni. Takšne ali drugačne. Tudi KOPB. Ali pa česa drugega…Saj kajenje povzroča tudi pljučnega raka-kar vemo vsi, tudi vaša mama.

Lahko, da je vaša mama zaradi KOPB slabše telesno zmogljiva. Morda gre že kar težko navkreber. Potem bi bilo morda smiselno, da jo – tako mimogrede-vprašate, ali se ji ne zdi, da je njena kondicija upadla.Le zakaj? Itd. In jo pripeljete počasi do KOPB. Ali pa naj vpihne svečke na torti za njen ali od kogarkoli bližnjih rojstni dan. Ne bo šlo, če ima KOPB. in imate temo za razgovor.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Rada bi vas pohvalila za zgornji primer, saj je resnično plastičen prikaz, kako lahko prepoznamo določene simptome. Ali imate morda “na zalogi” še kakšen takšen primer, s pomočjo katerega bi lahko malce prej spregledali določene pomembne signale in nato nadalje ukrepali?
hvala še 1x
Monika

Spoštovana,

napisanih je bilo že kar nekaj knjižic o KOPB za bolnike. So na voljo na različnih naslovih-IVZ, Golnik, mnogi zdravstveni centri in še kje.

Predlagam, da si knjižice preberete, ker so polne dobrih nasvetov. In-nenazadnje-lahko jih ponudite tudi vaši mami.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close