Najdi forum

G. Aleksander pozdravljen!

Zaradi bolečin v vratnem delu hrbtenice razmišljam o obisku v vaši ordinaciji. Malo sem povprašala kako poteka zdravljenje pri vas, zato vas prosim za nekaj dodatnih pojasnil.

Kar me moti je to, da opravite v večini primerov s pacientom samo razgovor o njegovih težavah in “ročni” pregled hrbtenice, če ima pacient izvide prejšnjih obravnav pač pogledate še te. Hrbtenice ne slikate. Ali lahko že samo na podlagi vizuelnega izgleda in otipa diagnosticirate položaj hrbtenice in morebitne okvare? Kaj pa spleti žil in živcev.

Zahvaljujem se za odgovor na moje pomisleke.

Lep dan vam želim, Vesna

Marsikaj se da narediti s tehniko t.im. manualnega pregleda, ki je osnovni del našega študija na fakulteti. Izredno dobrodošla je informacija o gibljivosti, pragu bolečine, lokaciji in prenosu bolečine, veliko vidimo že s samim otipom in celo po barvi in strukturi kože na obolelem mestu. Še posebej se razvija teorija tako imenovane visceralne projekcije bolečine, ko lahko na hrbtenici opažamo projekcijo bolezni notranjih organov. Večinoma lahko celo več vidimo, kot pove sama slika, vsaka slika pa nam je seveda v dobrodošlo pomoč.
Sam pregled seveda ne boli, razen, če že pridete z bolečinami, ki pa pri pregledu niso nič večje.

Lep pozdrav,

New Report

Close