pregled
Pozdravljeni !
Najprej bi se rada zahvalila gospe Antoniji, Špeli in Ireni za odgovor (15.4., tema: bolezen dojke) in vzpodbudne besede. Teto, ki ima povečano levo dojko ter bolečo, sem naročila na pregled in mamografijo že v torek, 22.4.
Problem je nastal, ker njeni 3 sinovi (starost 43, 45 in 50) ne želijo, da gre k zdravniku, predvsem zaradi strahu, saj jim je pred letom umrl oče za rakom na pljučih in si tako želijo zatisniti oči pred tovrstnimi obolenji in zdravljenjem. Vsi trije so še samski, teta je tako edina, ki skrbi zanje. Sama sem se že nekajrat srečala z rakavimi obolenji, saj imamo obremenilno družinsko anamnezo. Ko sem bila stara 23 let mi je za malignim melanomom umrla mami, dva dni po njeni smrti sem rodila hčerko. Kako sem mami takrat pogrešala in potrebovala. Prav tako je bila pred letom dni operirana moja sestra (37 let) zaradi zatrdilne na dojki, na srečo je šlo za benigni tumor. Po mamini smrti je bil strah pred rakom še večji, toda, ko mi je sestra povedala za zatrdilno na dojki, sem bila v tistem trenutku zelo pretresena, nato pa sem takoj pričela urejati za njen pregled (zaposlena sem v KC) in tako je bila sestra operirana. Vesela sem, da mi je zaupala, da ni odlašala s pregledom in s tem ogrožala svoje zdravje.
Sedaj, ko ima težave z zdravjem teta, saj mi je zaupala svojo skrb, sem razumela da želi pomoč.
Zdaj sem v dilemi, ali je prav da sem ji priskrbela pregled, glede na to da njeni sinovi tega ne odobravajo ? Kaj, če bi pri mamografiji slučajno odkrili tumor, ki bi bil sicer klinično netipljiv ?
Draga mojca!
Gotovo sami prav dobro veste, da rak ne nastane, če ga potrdi zdravnik. Če je rak prisoten, bo brez zdravnikove vpletenosti še toliko lažje, hitreje in zahrbtno napredoval. Mar je torej sploh opravičljivo, da zaradi lastnega strahu pred morebitno diagnozo raka osebi, ki jo imamo radi, onemogočimo ustrezni zdravstveni pregled? Seveda ne! Menim, da vam je teta namignila, da jo problem v zvezi s sinovi obremenjuje, da ne želi ravnati proti njihovi volji. Morda v svoji skromni ponižnosti meni, da se nima pravice ozirati nase. Torej potrebuje vašo podporo, potrditev, da ravna prav, ko skrbi zase.
Resnici na ljubo je treba povedati, da bi se v tetini družini že počasi morale stvari obrniti – teta, ki je vse življenje skrbela za tri sinove, ki so že davno odrasli, bi morala sedaj biti deležna njihove oskrbe, oni bi ji morali gospodinjiti in skrbeti zanjo. Ta čas bo prišel ne glede na to, ali bo prišla bolezen ali ne, saj se je teta postarala. Kljub vsemu ji skrbi za sinove seveda ne morete prepovedati, če jo to veseli, če je tega vajena in ima občutek, da je zato sprejeta in ji je tako všeč. V vsakem primeru pa je onemogočanje ustrezne zdravstvene oskrbe teti ne le neetično, ampak tudi kaznivo dejanje, ne glede na razloge in strahove. Rak se dandanes dotakne vsake družine, saj je pogosta bolezen, zlasti v starosti. Z ustreznim zdravljenjem ali vsaj lajšanjem znakov bolezni dandanes življenje bolniku podaljšamo, lajšamo hude bolečine, da bolniku ni treba trpeti, korak za korakom zdravimo pridružene zdravstvene težave. Takšna je sodobna obravnava bolnika z rakom, na srečo pa živimo v tako razviti državi, da nam je takšna obravnava omogočena. Če bi bolnika prepustili samemu sebi, bi pogosto zelo trpel, bolezen pa bi neizogibno napredovala.
Spremljajte torej teto v torek, bodrite jo in opogumljajte.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Pozdravljena ga. Irena !
Najprej se vam zahvaljujem za odgovor, obenem pa želim povedati, da ste krasna oseba, saj na forumu pomagate ljudem z odgovori, ki vam verjetno vzamejo veliko časa in truda, kar zelo cenim.
Včeraj, 22.4. je imela teta pregled pri onkologu, vendar ni šla, ker se je tako odločila in želi pridobiti nekaj časa za razmislek, v tem času pa naj bi ji težave spontano izzvenele, vsaj tako meni.
Tako bom počakala in ko bo odločena, ji bom skušala ponovno pomagati, čeprav spada teta med velike “trmoglavce” in je nikakor ne moreš spraviti k zdravniku.
Lep pozdrav