Predstavitev novega moderatorja
Na forumu Droge? Pomoč! predstavljamo novega sodelavca. To je mag. Suzana Puntar, dipl. psihologinja iz Projekta Človek.
Delovanje foruma ostaja enako kot do sedaj. Sprememba je nova strokovna podpora, ki bo v pomoč dr. Milanu Kreku, ki zaradi različnih obveznosti ne more bolj aktivno sodelovati in odgovarjati, potreb pa je vsak dan več.
Pozdravljena Suzana in vabljena, da se malo bolj podrobno predstavite sama. Morda tudi kakšna beseda o Društvu Projekt Človek ne bo odveč.
Hkrati pa dobrodošla in veseli smo, da ste postali del velike mreže virtualnih strokovnjakov Med.Over.Net-a. Želim vam, da bi se dobro počutili med nami.
Dragi uporabniki foruma!
Izmenjava mnenje še naprej poteka tako kot do sedaj, če pa že kdo ima kakšno vprašanje, pa kar z besedo na dan!
ja, jst bi zelo rada vidla, če bi ga. Suzana opisala malo tale Projekt Človek..ker se mi zdi, da bi mogla nekam it, pa se kar ne spravim..fizično sem čista, psiha mi tut ne dela več kakšnih preglavic..ne znam pa se več sploh uklopit nazaj v življenje, se mi zdi kot da ne znam več živet, kot da vegetiram, nikamor se ne premaknem(pa ne mislim s tem da se zapiram doma, ne, sem zelo družabna..mislim nasploh, v prvi vrsti mislim šolo,nikakor ne morem začet,pa nobenih konjičkov nimam, hobijev, tut v kakšen projekt za samo pomoč recimo se mi ne da..)..pa ne znam se več sama vase poglobit, nimam več stika sama s sabo, ne vem kaj bi rada, nimam nobenih ciljev..in to me zmeraj bolj mori..
spucala sem se z metadonom, le tega pa tudi ne pijem več že 10 mesecev..
imate pri vašem projektu – Projekt Človek kakšen program, ki bi mi pomagal?
najprej sem bila zelo vesela, ko sem dala fizično krizo čez, zdej pa se me loteva občutek kot da nisem sploh še nič naredila..
lp
Veseli me, da bom lahko s svojimi izkušnjami, ki sem jih pridobila pri delu z zasvojenimi sodelovala z vami. Zagovarjam stališče, da večina zasvojenih zmore doseči abstinenco, kvalitetno zaživeti in se od drog dokončno posloviti.To se mi je pri mojem delu v Projektu Človek, ki je abstinenčni program, v 10 letih dela velikokrat potrdilo. Poleg terapevtskega dela imam tudi izkušnje s svetovalnim delom v metadonskem programu in pri preventivnih delavnicah za mlade in starše. Če imate težave zaradi uživanja drog, če želite spremeniti način življenja, če vaš mladostnik eksperimentira z drogami in popušča v šoli… oglasite se. Poskušala vam bom dati čimveč informacij brez moraliziranja.
Spoštovana!
Najprej bi vam rada povedala, da ste naredili že zelo veliko in je prav, da ste na to tudi ponosni. Sami pa ugotavljate, da ne živite polno življenje, da nimate pravih ciljev. Ne vem koliko časa ste bili zasvojeni, tudi ne vem kako ste živeli preden ste z drogo začeli, vem pa , da je pri urejanju zelo pomembno, da se problema zasvojenosti lotite tako na telesnem, psihičnem, duhovnem in odnosnem vidiku. Za trajno abstinenco je namreč zelo pomembno, da ste ustvarjalni, da se zavedate svojih talentov, da imate veliko realnih ciljev in da znate do njih tudi priti.
In zdaj o tem, kaj vam lahko ponudi Projekt človek.
– Ena od možnih oblik pomoči je “klasični” program, ki je razdeljen po fazah (sprejem, priprava na terapevtsko skupnost, terapevtska skupnost, program reintegracije). Ta program traja 2 leti. Je zelo celosten, se loteva tako vzrokov za drogiranje,na drugi strani pa je usmerjen v prihodnost.V proramu je vključenega veliko terapevtskega dela, na drugi strani pa aktivnosti, ki pomagajo pri kvalitetnem preživljanju prostega časa (šport, ustvarjalne aktivnosti, kulturne aktivnosti, biblioterapija…)Del programa (terapevtska skupnost)je bivanjski, se pravi, da živite tam.
– druga možnost je individualna oblika Dnevnega centra, namenjena tistim, ki iz kakršnih koli razlogov ne morejo v terapevtsko skupnost. Aktivnosti so podobne kot v klasičnem progamu, ob tem pa imate tudi svoje redne aktivnosti (npr. šola)
– lahko hodite samo na individualno terapijo, tukaj imate pogovore s terapevtom v smislu podpore pri abstinenci
– možnost je tudi vključitev v popoldansko večerni program (če imate npr. redno službo), tudi ta program poteka predvsem v obliki individualnih pogovorov, ob tem pa se pričakuje od vas da se sami vključite še v dodatne aktivnosti (npr. šport) in jih tudi redno obiskujete
– potem je tukaj še program za mladostnike, ki pa verjetno za vas ne bi bil zanimiv
Zaželjeno je, da v programu sodelujejo tudi vaši bližnji.
Tako naštela sem vam možnosti, ki vam jih ponuja projekt Človek. Lahko si ogledate še našo spletno stran http://www.drustvo-projektclovek.si
Če vas še kar koli zanima napišite, lahko pa pokličete tudi na spodaj navedeni telefon in se naročite na informativni pogovor, kjer boste zvedeli še več informacij.
Kakorkoli se boste odločili, vam želim vse dobro in oglasite se še kaj.
Najlepša hvala za odgovor.
Sem ugotovila, da sem se z Vami že pogovarjala in sicer ko sem še obiskovala metadonski program..
Drogirala sem se vse skupaj približno 5 let (najprej heroin, čez 3 leta sem se vklučila v metadonski program-pila sem ga 3 leta, heroina nisem nehala takoj jemati, šele čez čas, vendar sem začela takoj jemati kokain, tako da sem pila metadon in IV konzumirala še kokain).Nato pa sem začela postopoma zmanjševati dozo metadona, kokain sem prenehala konzumirati, dokler nisem prišla na nulo z metadonom (pred 10 meseci).Stara sem 25.
Preden sem se začela drogirat, sem se ukvarjala s športom, šolo sem delala, imela veliko prijateljev, nikoli mi ni bilo dolgčas..Nato sem izvedela, da se drogira moj brat, bil je že težek odvisnik in sem se odločila, da mu pomagam..začela sem se družit z njim, hodila sva okoli..in tako sem počasi zapadla v njegovo družbo, družbo odvisnikov, željo po probi heroina pa sem imela že od prej.Tako da sem nekega dne res probala in s heroinom nadaljevala vsak dan, z bratom vred.Sedaj je on v komuni že 2 leti, drogiral pa se je okoli 10 let.
Ne bom dolgovezila, samo to bi rada še povedala, da nisem še prišla do dna vzroka za drogiranje-mene in brata.Ne vem zakaj sem se začela, razen zaradi radovednosti, toda zakaj sem nadaljevala?Nimam pojma..Zmeraj bolj pa spoznavam, da je vmes družina.Nikoli in nikdar ne krivim staršev za to, kar sva počela..vem da je mati dala vse od sebe, vzgajala po svojih najboljših močeh, ampak..Da o očetu sploh ne govorim, z njim sploh nimava nobenega odnosa, prav tako ga brat nima..pa to že pred najino drogeraško kariero..In se kar bojim, kako bo, ko brat pride nazaj domov..No, o tem Vam bom pripovedovala, ko Vas pokličem in se vključim v Vaš program.(če se opogumim:))
Še enkrat hvala!
Lep pozdrav
nisem omenila še tega, da redno kadim travo in vem, da s tem samo odlašam s svojimi problemi, vendar me je strah, da če bi nehala, bi vsi ti problemi butnili ven..vem tudi to, da sem zaradi trave bolj lena in se nikamor ne spravim.ne upam se sama soočiti s problemi, zato tudi mislim, da nujno potrebujem zdravljenje.
Spoštovana!
Sami ste napisali, da mislite, da potrebujete zdravljenje, zato se opogumite!Dovolite, da tokrat nekdo pomaga vam, saj se mi zdi, da vedno postavljate druge na prvo mesto. Zaslužite si živeti polno življenje. In pustite, da problemi butnejo ven in naredijo prostor novim, lepim stvarem. kot sem vam že včeraj napisala, ste naredili že zelo veliko in že imate izkušnjo, da zmorete. Srečno!