Špela,
Sem prav čakal, kako to da me si to nihce drug vprašal.
Torej tako, recimo da je tvoj zadnji obrok prejšnjega dne bil pretežno beljakovinski. Torej si zaužila zelo malo ogljikovih hidratov. Večino teh si potem porabila v času ko si spala. Zjutraj se zbudiš in na prazen želodec prčneš telovaditi, teči, kolesariti… karkoli že. Ker so tvoje mišice skoraj prazne ali prazne z rezervami ogljikovih hidratov-tis se skladiščijo v obliki glikogena se zgodi sledeče.
Tvoj prvi vir energije za vadbo so zmeraj ogljikovi hidrati, ko ti začnejo upadati, je tvoj vir vedno bolj tvoja lastna odvečna maščoba. Torej če pričneš z vadbo, ko ima telo zelo majhne zaloge ogljikovih hidratov-glikogena v mišicah. Potem jih kmalu porabiš in mnogo hitreje pričneš porabljati odvečno maščobo kot vir energije.
Takoj po treningu, pa telo dosti hitreje absorbira hrano, ne da bi jo pretvorilo v maščobo (ok če boš pretiravala je tudi to mogoče). Če napraviš zelo intenziven trening, dovolj dolg. Torej vsaj 45 min, potem bi lahko po treningu teoretično tudi pregrešila z sladkarijo, pa ti ne bi škodila. Seveda, ni smiselno to storiti ampak raje zaužiti bolj polnovreden obrok.
Telo po intenzivnem treningu enostavno kriči po hrani, in “vsrkava” ja mnogo hitreje. Takrat lahko poješ tudi 20% dnevnih potreb. S takoj po treningu mislim 20 največ 40 minut po treningu. Nekje 1h30min do 2h po treningu se absorbcija hrane znova upočasni na normalno raven.
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem ena izmed “trpečih” , ki preneša naokoli nahrbtnik s preveč kilogrami.
Pa, da se predstavimo. Stara 27 let in velika 165 cm. To leto sem pričela z 82 kg in s trdnim sklepom, da tako pa ne gre več…!! In spremenila prehrano in začela telovaditi. Danes imam 68 kg. V bistvu nimam nobene diete, samo črtala sladkarije, živila iz bele moke, upoštevam glikemičen indeks živil, kombiniram obroke ( ne jem beljakovin in OH skupaj) itd…In telovadim (40 min. dnevno), planinarim,… pričela sem tudi s tekom ( 3x na teden 40 min). Obvezno 5 obrokov dnevno. Počutim se že dosti, dosti bolje…samozavest kar raste, včasih se tudi pregrešim (obožujem sladoled).
Nisem ena izmed tistih, ki bi stalno visela na tehnici in preverjala vsako dkg, ker mi to povzroča frustracije, pa vendar…v zadnjem času mu teža stoji, nič več noče dol!! Zanima me koliko časa je to “normalno” (recimo v tednih)?? Kdaj teža začne zopet padati ? Kaj narediti – zmanjšati količino hrane ali povečati intenzivnost telovadbe? Lakanje mi ravno ne diši rada pa bi se znebila še 10 kg…
In tale forum mi je res všeč….
Vsem lep pozdrav!
Super, da ste se odločili za tale forum, ki se mu z veseljem pridružujem. Seveda z razlogom.
Imam 31 let, 176 cm in 74 kg. Rada bi se jih znebila vsaj 6.
Moj glavni problem je, da neredno jem – tako imam običajno šele ob 18.00 moj prvi obrok. Izogibam se vseh ogljikovih hidratov, prisegam pa na meso in solato.
No, v teh poletnih mesecih se tudi ne morem upreti lubenici.
Sicer pa me zanima, kaj meniš o dieti na osnovi seštevanja pik. Prav gotovo ste že vsi slišali za to dieto – iz jedilnika je treba izločiti vse ogljikove hidrate, vsa hrana pa je tudi točkovana. Enkrat sem s to dieto že uspešno shujšala, tako da se odločam, da bi ponovila celo zadevo. Zanima me, če je kdo od vas že tudi poskusil to dieto?
lp
aja…sm pozabla omenit, da kolesarim? 🙂 pa to ni problem-strah me je edin da me bo kak avto zbil ko zraven poslusam musko pa nc ne slisim 🙂 drgac pa z bikeom ni problemov 🙂
jah vem da so moji quadricepsi….v bistvu so bl mal..k po operaciji levega kolena sem mela gips 3 tedne (kar naj ne bi smela met-to mi je moj kirurg pol povedu) in so bli quadricepsi tok atrofirani, da si lahko misico dejansko prijel v roko 🙂 , kaj sele da bi jo napel…. zdej vem da bi jo blo treba jacat, sam blem je v desnem kolenu k ga ne smem obremenjevat-da ne nardim se vecje skode pr hrustancu kt ze je ….ah… :)) problemi 🙂
glede unih dodatkov..a si lahko mal bolj natancn-mislim kak se jim rece pa tak naprej :)))
aja..kaj je zdej z uno kozo na rokah k se seli na jug ? :)))
Hvala ti za vse
p.s.
mogoc bi nam se ti lahko povedu kaj o sebi…
Malecka,
Rolanje je res super stvar. Ne samo za vas zenske temvec za vsakogar. Res dobro oblikuje noge, zadnjico in trebuh… seveda je pa potrebno precej rolat. Urediti prehrano pa ravno tako, brez ne bo prevec supesno tvoje rolanje.
Katerokoli aktivnost izberes. Zavedati se moras, da ce zelis shujsati moras porabiti vec kalorij, kot pa si jih v celem dnevu zauzila. Stvar je v bistvu zelo enostavna, ce se discipliniras in spremenis temu primerno nacin zivljenja.
Nina,
S svojo neredno prehrano ne bos nikdar shujsala, ce pa ze bos ob tem naredila ogromno skode. Unicujes si zdravje in svojemu telesu sploh ne koristis. Jesti prvic sele ob 18 uri… kaj takega res ne slisim vsak dan.
Vzami si k srcu moje stroge besede, a ne mi zamerit… ker zelim ti le dobro.
Ce se ne mores upreti lubenici se ne izogibas vseh ogljikovih hiratov(v nadaljevanju – krajse OH).
Beljakovinska dieta je zelo dober nacin, ko zeli nekdo shujsati… nikakor pa ni zdrav in priporocljiv nacin zivljenja.
Seveda so vsi estetski sportniki, kadar izgubljajo se tiste “zadnje” grame mascobe na telesu… vsi so na neke vrsti beljakovinske diete, tudi oni pa jedo OH, vendar le tisti z nizkim glikemičnim indeksom. Gre za to, da je potrebno znati to početi z dosti občutka. Črtati popolnoma OH iz jedilnika za daljši čas ni priporočljivo. Kaj takega je za telo zelo nezdravo, oni se tega zavedajo.
Tvoje telo ne sme zaznati, da ti dejansko želiš shujšati. Ko drastično vnos količine OH, se bo telo pričelo krčevito oklepati vseh obstoječih maščob v telesu, saj so to edini vir energije, ki ga telo še ima… zato bo z njimi varčevalo. Ne bo pa telo varčevalo z mišično maso, ki ji potrata saj jo je potrebno hraniti… OH pa za kaj taksnega ni na voljo. Zato bo telo razgradilo, precej tvoje obstojece misicne mase, da kompenzira nizji vnos kalorij. Z beljakovinami, ki jih vnasas se bo ohranjala se preostala misicna masa, mascobe pa sploh ne bos izgubila veliko. Teza se sicer bo zmanjsala, dve tretjini tega bo zaradi tega ker je manj misic, te pa ne skladiscijo sedaj mnogo manj vode in glikogena(oblika pohranjene energije iz OH). Metabolizem se ti zaradi tega upocasni na minimum… se bolj pa zato ker jes tako neredno… torej telo varcuje z vsako hrano. Tvoj organizem nikdar ne ve kdaj lahko pricakuje naslednji obrok, varcuje na vseh podrocjih, ki niso zivljensko pomembni.
Se bi lahko nadaljeval.
Preberi clanek na moji spletni strani, ki govori prav o tem:
http://www.myOlympica.com/HTML/meniji/clanki.htm
ime članka je Kako sem poizkusil shujšati? 1 in 2.del. Napisal ga je moj prijatelj Marko.
Oprosti, res ce je moj odgovor drugačen kot si pričakovala Nina. Problem večine ljudi je, da gledajo na diete kot na rešitev… a ne obstaja dieta na svetu, ki bi bila uspešna in bi ti zagotovila trajno izgubo teže. Zakaj?
A boš na dieti celo svoje življenje? A misliš da so slabe diete, pa zato ljudem ne uspe trajno shujšati?
Način življenja je napačen Nina. Potrebno se je odločiti, da spremeniš način življenja. Postati moraš bolj aktivna, piti in jesti bolj zdravo in zmerno. Ljudje pač želijo probleme rešiti tako, da se zatečejo k dieti… kar nekdo dela 24 ur narobe, nekaj mesev, let ali celo življenje bi radi popravili z ekspres dieto… a se ti zdi, da je kaj takšnega res mogoče.
Pa še nekaj, samo s prehrano se ne da oblikovati čvrste in skladne postave. No in jaz sem tu, da ti pri tem pomagam.
Nekaj odgovorov sem že napisal glede prehrane, malo prebrskaj po njih če še nisi. Drugače pa bom kmalu za vse tiste, ki želite shujšati… objavil na svoji spletni strani primer, kdaj, kaj in koliko česa pojesti.
pozdravljeni vsi!
Šele pred kratkim sem zasledila forum in se mi zdi zelo zanimiv, zato sem se odločila, da se še sama oglasim.
Stara sem 24 let, visoka sem 1,60 in trenutno imam 66 kilogramov. Spomladi sem začela z dieto z zeljno juho in shujšala za dobrih 6 kilogramov. bila sem seveda presrečna, najbolj ob besedah, kako zelo sem shujšala, pa kako lepo zgledam in podobnem, da sem dobesedno zaspala na lovorikah uspeha. pa sem začela spet z normalnimi kosilci, tudi s kakšno večerjo, tako normalno visokokalorično, in še preden sem se prav zavedala, sem dobila skoraj tri kilograme nazaj. uspeh pa tak! zdaj šele vem, da tistih 6 kil ni pomenilo skoraj nič, glede na to, da mi je do normalne teže manjkalo še kar nekaj. no, zdaj mi manjka še več, volje pa nimam. vsako jutro se zbudim z mislijo na dieto, ki bi se je mogla držati, na policah so revije z dietami, ki mi zavzemajo pol sobe, pa se še kar ne morem odločit kaj in kako. zeljna juha mi je zelo pomagala, ampak ob misli nanjo se mi vedno nekaj obrne v želodcu in mislim, da je ne morem več videt. kaj naj?
pravkar sem se vrnila z morja. verjetno si vsi lahko predstavljate tisti obcutek, ko bi se najraje v zemljo pogreznil, pa se tolces po glavi, zakaj nisi shujsal, pa si prisežeš, da drugo leto pa boš. ??? to se mi zadnje čase vsako leto dogaja, tako da sem že prav jezna nase. septembra me cakajo še ene počitnice, ki jih nočem preživet s temi mislimi. kaj naj?
sem malo predolga? ok, pa se drugič več…
lep pozdrav od ene neodločene
No pa še jaz. 🙂 Stara sem 24 let, visoka 169cm in tehtam 63 kg.
Moja največja teža je bila 70 kg. In takrat sem se streznila, ker se nisem dobro počutila. Dva tedna sem jedla samo belo meso (na čisto malo olja), makarone (samo v vodi kuhane, brez omake), kakšno jajce zjutraj in jabolko ali banano za malico (zjutraj in popoldan). Sicer ne vem več koliko je šlo takrat dol, vem pa da zadosti, da mi je dalo voljo. Vpisala sem se v fitnes center. Začela sem hoditi na body attack in body pump, včasih pa tudi na step, tako malo za dušo. Moram priznati, da sem blazno uživala. Motivacija je bila ogromna, ker je pač vadba skupinska. Vmes sem pretiravala (razlogov je več, predvsem butastih) in sem shujšala na 56 kg. Sama sem se počutila v redu, le da so mi vsi govorili da izgledam kot okostnjak. Pa sem se spet malo poredila, ampak nikoli pa nisem odnehala z vadbo. Vse to je seveda trajalo vsaj dve leti. Počutim se super. Tudi ko so šli kg gor (ko sem že nekaj časa hodila na vadbo), sem še vedno nosila iste obleke. Preoblikovanje naredi svoje. Eh, sploh nisem nisem vprašala…Samo svojo zgodbo sem hotela povedat. Kakorkoli, vse pohvale tvojemu delu in tvojim stranem. Smo že na mailing listi :-)) Lep pozdrav
Janca,
Ja pričela si super, uredila jedilnik tako da ješ zdravo in bolj premišljeno. Tudi trening si vključila.
Prvih 14kg si izgubila, želiš še 10.
Stvar je takšna, bližje ko si neki željeni teži… težje je dosegati pozitivne rezultate. To pa zato, ker lahko delaš vedno manj kompromisov. Za samo majhen napredek je potrebno storiti nesorazmerno več, kot je bilo to potrebno še pred kratkim.
Vidim, da o hrani nekatere stvari veš… ne vem pa ali kalorije tudi šteješ… jih boš pa morala začeti, še tega še ne počneš. Ješ zdravo in izbrano hrano… ampak morda je potrebno malo zmanjšati vnos hrane. Če tega ne želiš, boš morala več trenirati. Lahko pa storiš oboje… povečaš intenzivnost treningov za 10 do 15%(v dolžini vadbe), hkrati pa za kakšnih največ 10 do 15% zmanjšaš količino hrane, ki jo zaužiješ sedaj.
Zavedati se moraš da se “napredek” dogaja, vse dokler so tvoje zahteve po napredku dovolj visoke. Če telo ne prisiliš k napredku, se ne zgodi nič. Tebi se je ustavil napredek najverjetneje zato, ker sedaj čez dan porabiš ravno toliko kalorij, kot jih poješ. Potrudi se da dosežeš nov deficit v kalorijah, vem da to ni lahko… ampak glede na disciplino, ki si mi jo opisala mislim, da ti to vsekakor lahko storiš in pri tem tudi uspeš Janca.
Banana,
No potem pa kadar kolesariš malo bolj potiho muzko poslušaj. Kolo je zate res zelo primerno.
Glede tistih dodatkov k prehrani, za močne sklepe. Je več takšnih izdelkov, vsa pa vsebujejo substanco z imenom Glukozamin. Obstajajo kapsule, pa tudi tekočina. Kapsule se da dobiti mislim da že približno 2000 SIT()malo več ali manj), MATIK (sestava 50 kapsul z po 250mgGlukozamin, 250mg Kalcij)… drugače pa je dober malo dražji izdelek, ki je zelo pomagal mojim strankam:
Twinlab: Joint Fuel liquid 474ml… cena v juniju je bila 10000 SIT. Jemlje se po ena čajna žlička tekočine (približno 5ml) 3 krat dnevno za kurativne namene in 1x dnevno za preventivo. Ti bi torej to jemala lahko 3x dnevno.
Tu je res zelo dosti izdelkov. Sam sem jemal iz preventive ker dvigujem ogromno uteži… tiste MATIK-ove kapsule. Pa so bile kar v redu. Če bi pa imel resne težave z sklepi, vezivnim tkivom ali hrustancem bi pa zagotovo sam kupil kaj od TWINLAB-a. Je pa res kar se nekaj drugih izdelkov, ki jih je najti. Sam sem imel opravka le z zgoraj omenjenima.
So pa ti dodatki neškodljivi in celo priporočljivi, že pri vsakdanjem življenju in vsakdanjih aktivnosti. Bi pa bilo seveda kar drago, če bi človek kupil vse kar je priporočljivo.
No da bi kaj tudi o sebi napisal*smeh*… nekaj se da izvedet o meni na moji spletni strani http://www.myOlympica.com Drugače pa lahko tudi poizkusiš s kakšnim vprašanjem.
Pozdrav vsem!
Goran hvala za spodbudne besede. Res je tako kot si napisal – lenoba in izgovori.
Zavedam se, da ne bo nihče naredil nič namesto mene in da kile po kakšni čudežni formuli in tabletah ne bodo padle dol. Tako, da sem se resno lotila telovadbe (tek, kolesarjenje, rolanje …) in zdrave prehrane (veliko sadja in zelenjave ter malo maščob). Še vedno pa se težko uprem ČOKOLADI in “malim” prigrizkom.
Upam, da mi bo uspelo. Gotovo pa bom potrebovala še kakšno spodbudo, da ne bom obupala.
Bom poročala o rezultatih.
Lep dan vsem skupaj želi Sony
Hvala za izčrpen odgovor. Tudi članek sem prebrala – vse je logično.
Tudi sama sem že prišla do ugotovitve, da celo življenje tako pač ne bo šlo in da bo treba nekaj spremeniti oz. poiskati kakšen drug način vzdrževanja telesne teže.
Glede prehranjevanja se tudi zavedam, da ni v redu takšen način, kot ga živim. Res je, da me daje pomanjkanje časa, je pa tudi res, da bi z malce volje to lahko spremenila. Voljo sicer imam, le na trenutke postane šibka 🙂
Z nestrpnostjo pričakujem tvoj članek o prehranjevanju, obljubim tudi, da se bom držala navodil. Danes pa začenjam (ponovno) tudi z obiskovanjem fitnessa in imam eno vprašanje s tem v zvezi: Kakšne vaje mi priporočaš, če veš, da imam močne kosti, pas imam ozek, trebuha nimam, imam pa močnejšo zadnjico in stegna?
Hvala za odgovor.
lp
Nina
Luckica,
Ja te popolnoma razumem, saj točno tako je marsikomu kot praviš ti. Vsi se vedno znova odločijo… za naslednje poletje bom pa res shujšal. Sam sicer teh težav nimam… ampak čim pridem na morje, pa mi že moji prijatelji od tam doli… pričnejo spraševati, kaj naj oni delajo, ker da bodo po poletju res začeli trenirati.
Tebi naj povem nekaj glede diet. Saj kar nekajkrat sem ze omenil mojo spletno stran in tiste članke, ki so tam gori.. no pa če še veš. Mislim da ti bosta članka o hujšanju, ki ju tam lahko prebereš malo pojasnila stvari glede diet.
http://www.myOlympica.com/HTML/meniji/clanki.htm
Ime člankov: Kako sem poizkusil shujšati 1. in 2.del.
Nina,
Me veseli, da sem pripomogoel k tvoji odločitvi.
Vaje za noge in zadnjico, no lahko si sicer kupiš nov Men’s Health, kjer je moj članek na strani 92, vaje so prikazane s sliko. Zase lahko uporabiš trening dan2, ki se nanaša na noge. Lahko ga izvajaš kjerkoli. Bom pa taisti članek objavil ta teden tudi na svoji spletni strani.
Splošno glede vaj za noge in zadnjico. Vse vaje, ki jih delaš naj imajo minimalno 25 ponovitev, čim več tem bolje. Med vajami za noge čim manj počivaj, s časoma naj bodo ti počitki, res tako kratki… da jih skoraj že ni.
Če ti tek ne dela težav, čimveč teči.
Trening: Ogrevanje: 20-25 min kolo, tek, stepper ali kaj podobnega + razgibavanje
Vaje na trenažerjih, proste vaje ali vaje z utežmi… traja naj do 40-45min
znova aerobni ali cardio trening 30-45minut.
Prvi teden si vzami, da se telo privadi na fitnes… drug teden pa kar lahko pribaš zgoraj napisano.
haj !
Najlepša hvala za odgovor. Po pravici povedano, sem bila že malo v skrbeh kako tale forum sploh deluje; nekako sem mislila, da gre hitreje, oziroma, da se je mene pač izpustilo, ker nisem imela nobenega konkretnega vprašanja… No, zdaj vidim, da je pač treba malo počakati in prideš na vrsto.
Odločila sem se, da res nekaj naredim v smer zmanjševanja kilogramov. Moja zeljna juhica se pravkar kuha in upam, da bo spet dala lepe rezultate. Zdi se mi, da zdaj nujno potrebujem hitro vidne rezultate in ogromno podpore. Kaj menis, kakšen je najboljši način hitrega hujšanja (he he he), da dobiš čimveč volje in motivacije; ter kako naprej? Vem, da če bi zgolj malo spremenila prehrano in se nebi poznalo nič, bi kar hitro pristala nazaj na teh kilogramckih. Saj ne, da bi nezdravo jedla, samo kakšnega čipsa tu in tam pa se mi zalušta (ok, nezdravo), pa zdi se mi, da se redim že s tem, če si sladkam kavo…
S športom se ukvarjam bolj malo, edino veselje mi je rolanje, potrudim pa se, in naredim še kakšno rundico trebušnjakov. premalo?
Ker sem bolj nova, me zanima še to, če se na tem mestu pogovarjamo samo s teboj (ne razumi narobe:), ali tudi med sabo? no, verjetno bi sama pogruntala, samo boljs da vprašam, ne?
lep dan vsem, pa prekrasno se imejte.
pa veliko uspeha vsem na dietah. držim pesti.
baj baj
Zivjo!!
Jaz pa imam malo drugačen “problem”. Pred 4 leti sem nehala s smučanjem, ki sem ga trenirala 7 let. Tudi zadnja 4 leta preživim 2 meseca na smučeh.
Imam zelo “nabite” noge, kar postaja zelo zelo moteče. Tudi kilogramov mam ogromno 176/73, vendar ni nobenega tako imenovanega “špeha”. Vendar bi se te postave zelo rada znebila, ker sama sebi nisem ušeč. Povsod so same mišice. Kaj nej naredim? Kaj naj jem? Moram reči, da se za moje pojme zelo zdravo prehranjujem, jem veliko zelenjave in sadja. Ne mešam beljakovin in ogljikovih hidratov. Ampak ocitno delam nekaj narobe.
Vem da bi morala kot športnica vedeti več o tem, vendar ne vem. O hrani nam niso kaj preveč govorili. Jedli smo kar smo hoteli, da smo bili bolj močni in tako dalje. Torej, kaj naj storim?
Aja pa še nekaj. kakšne vaje naj delam za prsi! za čvrstost…
lp
sara
Luckica,
Kaj si jaz mislim o hitrem hujšanju.
Najbrž te bom sedaj razočaral s svojim odgovorom.
Saj zadnjič sem ti omenil članek, ki si ga mislim, da nisi prebrala… če si ne razumem zakaj še vedno misliš, da so hitre diete učinkovite.
Hitro hujšanje je hitra pot k neuspehu. Hitra izguba teže, nikakor ni zdrava izguba teže in v veliki večini primerov, sploh ne pripomore k trajni izgubi teže. Saj tudi ti si lep primer, enkrat ali celo večkrat ti je že uspelo shujšati na tak način… no in sedaj imaš znova enak problem. Torej dejansko, ti takrat sploh ni uspelo shujšati, si pa dosegla kratkotrajno zmanjšanje telesne teže. Izgubljeno težo pa si najbž pridobila nazaj mnogo hitreje kot pa jo izgubila. Torej sistem s hitrimi rezultati ne deluje preveč dobro.
No če pa kdo želi v zelo kratkem času shujšati, kljub temu, da si s tem ne bo storil usluge… seveda je to mogoče. Vendar nikakor naj nihče ne pričakuje, da mu bo uspelo trajno ohraniti dosežene telesne teže.. razen če morda želi biti na dieti celo življenje. In vedno znova hujšati na hiter način… ali ni to morda dejansko počasnejši način, saj dejansko nikdar resnično ne pridete do svojega cilja.