predstave za otroke…
Živjo!
Rada bi vaša mnenja o tem, kdaj začeti obiskovat razne lutkovne predstave. V Kranju npr. je vsako soboto predstava za otroke, a vedno piše, da je namenjeno otrokom od 3. leta dalje. Poleti, ko so se zadeve dogajale zunaj, sva šli z našo sedaj 15 mesečnico nekajkrat pogledat in sva se po npr. 15 min, ko se je naveličala poslovili. Zdaj , ko je zadeva v gledališču pa…
Mislite, da bi preveč motili ostale, če bi šli na igrico le za 10 minut? Malce me je strah, da bom izpadla kot preambiciozna mama, ki otroka čisto prezgodaj sili, po drugi strani pa mi je žal, da ne bi šli, saj me je poleti parkrat prav presenetila, ko je z zanimanjem opazovala, kaj se dogaja – seveda ne dolgo časa, sva šli pač le malce pogledat, nato pa naprej.
Mnenja dobrodošla!
Urša
Predstave so za otroke od tretjega leta, ker prej težko zdržijo. S svojim jokom in govorjenjem pa motijo druge otroke. Ponavadi je tako,da se v otroškem gledališču že tako slabo sliši. V lutkovnem gledališču v Ljubljani morajo hostese večkrat opozoriti kakega starša, ker otrok pač ni tiho. Nekajkrat, ko sva bili s hčerko tam je morala celo koga poslati ven. Nič ni narobe, če gre tako majhen otrok v gledališče, vendar, če si prepričana, da res ne bo motil otroke, sicer je bilje, da še kakšno leto počakaš. Tudi za druge ni prijetno, če ne morejo v miru spremljati predstave.
Otroci pred 3.letom (jasno, ne vsi) težko zbrano sledijo 40 minut-ni predstavi.
Večkrat sem opazila, da so starši v gledališče pripeljali nekajmesečne dojenčke ali denimo 1-2 letnike, ki jim je biko, jasno, po nekaj minutah opazovanja podob na odru zabave dovolj.
Potem so začeli izražati svoje negodovanje, ki pa je motilo ostale obiskovalce.
Osebno 15-mesečnega otroka ne bi vodila v gledališče – tudi iz obzirnosti do ostalih gledalcev. Kaj pravzaprav naj bi otrok od tistih 10-minut gledanja odnesel?
Lp, Ali
Verjemi, nič ne bosta zamudili, če še malo počakaš. Sama boš videla, kdaj bo tvoja deklica sposobna tako dolge koncentracije.
Dvomim, da v njeni starosti zdrži pred TV recimo 5 min risanke ali pa da ji bereš pravljico in zbrano posluša. V tej starosti ji lahko nudiš še vse kaj drugega, kjer je tudi ona aktivna. Gledališče pa bi bilo za njo matranje pa za te in ostale, ki bi jima šli na živce.
Res je, da otroci okoli treh let zelo napredujejo v zbranosti. (tudi moj ni bil pred enim letom za na predstavo) zdaj pa je lahko zbran tudi že 1 uro, če ga zanima. Za novo leto bo 3 leta.
Menim, da lahko počakaš na to razvojno stopnjo. Sploh pa ni ga čez svež zrak, zdaj pozimi, ko je čas neštetih infektov…
LP
EvaK
Hvala za mnenja. Bova res še počakali leto, dve.
No – sicer verjemite, da nisva imeli namena motiti ostalih, saj gre meni še v kinu na živce, če kdo preveč klepeta, pa so navadno podnapisi.
Je pa gotovo res, da nima prav veliko od tistih 10 min, kar lahko gleda, brez da bi se začela dolgočasiti. ploh pa ima take 10 min predstave tudi doma – glede na to, da se mama spreminja iz kuža v muco, pa iz žabe v ptička, ko se loviva po stanovanju.
Hvala vsem!
Urša
Včeraj sem sinčka (5 mesecev) peljala v LGL na Sapramiško.Tašča, mož in vsi “ta pametni” se zgražajo, ampak jaz mislim, da mu je koristilo.Saj vem, da ni dojel kaj je Spramiška, pa DDZZ, ampak se mi zdi pomembno, da ga stimuliram na vse možne načine.Kot (skoraj bivša; ni več časa za tako zabavno delo) hostesa v LGL ju lahko povem, da včasih res prosimo starše s kričočimi otroki, da zapustijo dvorano, ampak ti otroci so ponavadi starejši od 3 let.Začnejo kričati že, ko se v dvorani naredi tema.Iz mojih izkušenj (sestra je začela uvajati 8 mesečnega nečaka v LGL, zdaj mu soboto najbolj polepšaš, če ga pelješ na predstavo)je boljše, če je otrok malo mlajši.Moraš pa si vzeti čas in ogromno potrpljenja in imeti ves čas v mislih, da si tam zaradi njega in ne zaradi sebe.No, moj mali je bil zelo zavzet gledalec.Pol ure ni iz sebe spustil niti glasu, ob koncu predstave pa je samo zaprl oči in zaspal.Jaz pa sem bila tako ponosna, da sem šla in kupila eno karto za naslednjo soboto, da bosta šla še z očijem probat.Mami bo pa delala (in bo seveda tudi zraven).
Uf, Eva, tudi sama sem hči poskušala spodbujati na razne načine, ampak pri 5 mesecih (ko še niti ni dobro sedela), je nisem vodila v gledališče. Kakorkoli, ti že veš, kaj je za tvojega otroka najbolje, ne?
Samo toliko v razmislek – dojenčka vodiš v LGL. Kaj pa, ko bo star 5 let in že rahlo sit lutkovnih predstav?
Gledaliških predstav za publiko od 5 ali 7 let dalje je bore malo…..No, seveda otroka lahko odpelješ tudi v Filharmonijo, CD ali Opero…
Imam pa pri tej pretirani vnemi staršev za blagor otrok pomislek – otroci, ki se jim vse ponudi veliko pred primernim časom so včasih tudi prehitro naveličani….
Lp, Ali