Predrta cista v obmodku
Lep pozdrav
Pišem ,ker me malo skrbi… na ultrazvoku so mi prepoznali tanko cisto ki je vsebovala tekočino.. baje ni bilo nič in je bilo vse vredu.. velika je bila 2 cm…. Ker mi je šla zelo na zivce sem si s pomočjo inzulinke potegnil tekočino ven nekaj pa se je je verjetno tudi same izlilo v moda. A je to problem? sem naredil veliko napako?
Spoštovani!
1. Kar je, je.
2. Saj ne moreš verjet, kaj ljudje počnejo.
Če je torej res, kar ste napisali in ne sprašujete zgolj hipotetično, bi sedaj dodal še nekaj resnih pripomb.
Načeloma praznenje tekočinskih kolekcij ob testisu v skrotumu (hidrokel, cist obmodka) s punkcijo odsvetujemo. V določenem odstotku namreč pride do vnetja, ki po eni strani lahko povzroči težave, močno oteži kasnejši operativni poseg in po drugi strani lahko kot posledica vnetja pride do abscesa, ki v končni fazi pomeni, da moramo odstraniti tudi testis – modo. Da ne omenjam, da tak bolnik izostane od dela tudi 3 mesece (bolečine…).
Po vsaki punkciji je verjetnost, da se kolekcija tekočine (cista, hidrokela) ponovi, približno 50%. Ponovitev je mogoča tudi po operaciji, vendar redkeje.
Glede neugodnega vpliva takega posega na plodnost pa je težko spekulirati, tudi če bi poznal natančen izvid UZ, vašo starost, koliko otrok že imate… V glavnem pa smo do posegov na skrotumu bolj konzervativni pri moških, ki še nimajo otrok, v primerjavi s tistimi, kjer “ni tako važno”, kaj bo z njihovimi “jajci”.
Skratka – lahko ne bo nič narobe, če pa bo kaj narobe, pa seveda ne boste mogli težav pripisati komu drugemu, temveč zgolj sebi.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Seveda pa je še možnost, da pridobite napotnico za urologa in se z njim pogovorite o morebitni operativni odstranitvi, po kateri možnost ponovitve sicer obstaja, vendar pa je bistveno manjša kot po punkciji.
Lepo pozdravljeni!