predporočna pogodba
Zato je pa dobro imeti lepo en fascikel in notri spravljati prav vse račune s katerimi se kupujejo dobrine kot so stanovanja, pralni stroji ipd. Pa seveda zadevo imeti, če se le da še kje bolj na varnem. Dejstvo pa je, da ko pride do zloma takrat še posebno ženske postanejo neizprosne. Razumljivo, to je prvinski nagon zaradi mladičev.
sara,
moj odgovor je bil na Romanovo pripombo, da postanejo pri delitvi se posebej zenske neizprosne, kar da je posledica prvinskega nagona zaradi mladicev.
neizprosnost pri moskih (lastnost) je po moje posledica tega, da so moski zgodovinsko gledano lovci in pac s tem se pri njih pricakuje neizprosnost. Dejstvo pa je, da v danasnjem svetu lovci niso vec potrebni, vsaj ne v tem smislu kot vcasih – ene izmed funkcij moskih, ki je bila vcasih zivljenjsko pomembna, danes ni vec. ostali pa so nekateri stereotipi, vezani na “moc” in “neizprosnost” moskega – kako se mora “pravi” moski obnasat v druzbi, doma…-in to vkljucuje tudi to, kar pac jaz imenujem “neizprosnost”.
ne me narobe razumet, ne mislim, da so vsi moski cepci, ki se obnasajo kot praljudje, mislim pa, da se glede na blazno hitre spremembe v nacinu zivljenja zadnjih 100 let ljudje (nasi vzorci in razmisljanja) relativno pocasi spreminjamo. in mislim, da v tako custvenih situacijah, kot je locitev, na dan udarijo vse mogoce frustracije, ki so pogojene tudi z vlogo spolov – pri moskih in pri zenskah. zato mi ni vsec, ce nekdo pripise neko posebno bojevitost kot posledico prvinskih nagonov v takih situacijah “se posebej” zenskam, pozabi pa na moske, ki imajo enako zgodovinsko (ali prvinsko) dediscino. ni fer, ne?
lp cica
Cica, poznam kar nekaj primerov ločitev. In moram reči, da so v vseh teh primerih grdo ravnale ženske. Tudi ženske same so mi večkrat dejale, da to res drži. Zakaj je tako bi bilo mogoče dobro vprašati na kakšen drug naslov.
Ženski tudi v večini primerov, menda več kot 95%, dodelijo otroka. In običajno, ker gre večina zakonov “po gobe” na grd način, se potem zezajo okoli otrok in pravice očeta, da ga vidi vsaj enkrat tedensko. Fer ločitev je malo in je po svoje škoda.
Zakaj se ne bi starša, če že ne zdržita skupaj, dogovorila za korekten odnos, ki bo omogočil vsaj otroku kolikor toliko normalno otroštvo? Zakaj se ne bi dogovorila na korekten način o plačevanju preživnine? Tudi to je namreč eno od področij kjer si bivši zakonci še kako nagajajo.
Ostajam pri mnenju, da smo ljudje v nekaterih stvareh naredili kot bitja minimalen razvoj. Vzorci izpred stoletij, morda tisočletij, še vedno delujejo, če pogledamo celotno svetovno populacijo. Le sredstva, tehnologija, pristopi se spreminjajo. Je bila vojna na balkanu kaj drugačna v svojem osnovnem konceptu kot klanja pred tisoč leti? Zdi se mi, da je človek pri tem naredil še kak korak nazaj. Zakaj torej ne bi tako zelo neracionalno deloval tudi posameznik in kako bi bil lahko posameznik superiorno boljši od družbe? Saj jo vendarle tvori oz. je sestavni del nje.