Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede jutranje prebave, saj je vse skupaj že zelo nadležno. Stara sem 20 let in ta problem se mi pojavlja že kakšno dobro leto. Vsako jutro ko vstanem moram odhiteti na blato in vedno je tekoče, ko si umijem zobje moram spet na blato in tudi preden grem od doma v službo to ponovim. Včasim se sredi noči prav zbudim ker me zvije in moram takoj odhiteti na wc. Večkrat se mi je že zgodilo, da ko sem se peljala v službo me je sredi poti tako zvilo, da sem morala nemudoma na najbližji bencinski črpalki ustaviti in iti na na blato ki je tekoče. Imam občutek da blata sploh nemorm zadržati, saj takoj ko dobim občutek da me malo tišči na blato ali napenja v trebuhu(kar je kar pogosto), me kar zagrabi panika in samo gledam kje je kakšen wc. IN TO SE MI DOGAJA SAMO ZJUTRAJ! Povprečno grem na blato 5x na dan. Bila sem že pri zdavniku in je rekel da to ni nič narobe da imam samo dobro prebavo, vendar nevem če bo samo to. Ali mi lahko kaj priporčate kako naj vstavim to nadležno prebavo?? Saj me je zjutraj kar strah če se moram peljati na daljšo pot ali pa da bi ostala kje v gužvi in bi me zvilo na wc saj imam obutek da blata nebom mogla zadržati.
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Vaše težave so lahko samo znak iritabilnega kolona s prevladujočo drisko. Človek vedno težko zadrži tekoče blato in če ni v bližini WC-ja mu blato lahko uide. Vendar pa se težave pri iritabilnem kolonu ne smejo pojavljati ponoči. Glede na vašo starost bi lahko prišla v upoštev še kronična vnetna črevesna bolezen v prvi vrsti Crohnova bolezen, možna je tudi celiakija.
Če gre le za iritabilni kolon si pomagate lahko z antidiaroiri npr. Seldiarjem ali pa z Linexom. V prehrani se izogibajte mleka, fruktoze in sorbitola (umetnih sladil).
Lp,Nataša Smrekar