Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prednja križna vez

prednja križna vez

Pred približno tremi leti sem si poškodoval desno koleno. Ugotovljen je bil le nateg stranskih vezi, toda koleno mi je ves čas klecalo, tako da sem se odločil za privat pregled, kjer je bilo s pomočjo artroskopije ugotovljeno, da je poškodovan del meniskusa, ki so ga tudi odstranili. Poleg tega so ugotovili, da je prednja križna vez čisto pretrgana oziroma da je sploh ni več. Zanima me, ali poškodba lahko zastara oziroma da operacija ne bo več mogoča. Ortoped ni imel nobenega interesa za nadaljnjo operacijo, saj mi je le svetoval, naj bolj mirujem in naj se ne ukvarjam s športi, ki obremenjujejo koleno. Jaz pa sem bolj športni tip, saj se rad ukvarjam predvsem s košarko, tenisom…Toda zadnje čase mi koleno zopet kleca in ”škrta”.Ali se lahko meniskus nadaljnje obrablja in s tem morda tudi hrustanec? Kaj naj storim?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Da se živeti tudi s pretrgano križno vezjo, vendar vam glede na vaše športno udejstvovanje in mladost svetujem, da poiščete ortopeda ali travmatologa, ki vam bi naredil ta poseg (ki pa je zahteven zaradi daljše rehabilitacije). Če vam ne bo uspelo mi pošljite vaš elektronski naslov in vam bom svetoval koga, ki bi vam utegnil pomagati naprej.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Malce pozno a vseeno. Imam isti problem, enkrat sem bil tudi pod nožem – žal neuspešno. Sedaj uporabljam malo boljšo štiritočkovno opornico firme Townsend. Žal v Sloveniji ni zastopnika za to ortozo – najbližja je Italija.

Če želiš lahko še kakšno rečemo.

lp,oTTo

Lep pozdrav!

Tudi jaz se oglašam malo pozno, saj sem to vprašanje nehote spregledala. Po trikratni artroskopiji (prvič so mi del miniskusa odstranili, drugič zašili, tretjič pa ponovno odstranili) se je zdravnik-travmatolog odločil, da bo naredil rekonstrukcijo sprednje križne vez. Sprednjo križno ( kolensko) vez imam podobno kot Vi, že eno leto povsem strgano . Glede na mojo mladost pa se nameravam še kdaj rekreativno ukvarajti s športom (smučanje, planinarjenje, …) in ne le igrati šah in karte.

Na operacijo sem naročena čez en teden.
O uspehu operacije vam sporočim prihodnjič.

Lp, taja

Gospod Otto!

Zanima me cena in kvaliteta te opornice.

Lp, taja

Ej taja, nisem gospod, vsaj moja leta ne kazejo na to. Zdejle sem po enem mesecu pogledal sem in videl tvoje sporočilo – če te še kaj zanima, spusti mail, pa se talkneva!

lp,oTTo

p.s kako kaj z operacijo – predvidevam da ze okrevas – dej sproci mi kako je slo!

OJ!
Od operacije kolenske sprednje križne vezi je minilo malo manj kot 2 meseca. Operacija je minila brez večjih težav, vendar če bi se ponovno odločila na operacijo najbrž ne bi šla, saj so kljub protibolečinskim tabletam bolečine močne.
Osebje v UKC in zdravnik so bili zares prijazni in glede na razultat tudi zelo strokovni. V bolnici sem bila malo več kot en teden, nato pa še 3 teden v Dolenjskih Toplicah.
Rehabilitacja je bila uspešna, saj že sedaj nogo lahko popolnoma stegnem, skrčim pa do 130 stopinj, kar je skoraj popolno.
Sedaj sicer kljub temu, da se trudim še vedno malo šepam, koleno pa mi ponavadi zvečer oteče, bolečina pa je tudi še prisotna.

Seveda sem po naravi optimist in upam na najboljše, čeprav se zavedam, da koleno po poškodbi in operaciji nebo nikoli več tako kot je bilo.

Lp, taja

New Report

Close