Najdi forum

Prednisone

Pozdravljeni,

stara sem 24 let in že pri 8ih letih so mi odkrili astmo, ki pa se je v času pubertete znatno izboljšala. Trenutno imam berudual in flixotide 250, ju uporabljam le po potrebi in takrat pač dokončam cikel (8-12-24 ur). V praksi se po navadi zgodi, da ju potrebujem nekako 1x na dva meseca, morda več v zimskem času, ko pridejo viroze.

Letošnjo zimo sem preživela v tujini, kjer se je neka viroza, kot se to rado zgodi, hitro razširila naprej. Prestrašilo me je predvsem dejstvo, da sem vzela berudual in flixotide pa nisem občutila nobenega učinka, hropla sem kot prej in primanjkovalo mi je zraka – zdravnik je napisal “accute exacerbation” z bakterijsko infekcijo. Poleg beruduala in flixotide, ki sem ju imela pri sebi, je predpisal antibiotik (amoksiklav) in zdravilo Prednisone. Te tablete sem dobila prvič in presenetilo me je, kako hitro so učinkovale. Pred obiskom zdravnika (na domu) sem bila res šibka in mi je težavo predstavljala že pot do WCja, nekaj ur po tem ko sem vzela to tableto, pa sem se počutila kot da bi mi nekdo podaril paket energije – sedla sem v postelji, dobila sem apetit, dihanje se je bistveno izboljšalo.

Zanima me ali lahko ta zdravila predpišejo tudi zravniki v Sloveniji, saj ni bilo prvič, da sem tako težko dihala, ko sem bila bolna, pa mi še nikoli niso prepisali kaj drugega kot antibiotik.

Hvala za odgovor,
Špela

Spoštovani,

prednison, oz, metilprednizolon (pri nas Medrol)
uporabljamo pri astmatikih ob res hudem poslabšanju in
kratkotrajno zaradi številnih stranskih učinkov. Flixotide
je podobno, inhalacijsko, zdravilo s precej manj stranskimi
učinki (zanemarljivimi).
Glede na opis vaših težav potrebujete redno zdravljenje s
Flixotidom, ki vam ga naj razloži vaš izbrani zdravnik,
le-ta vas bo po potrebi napotil k pulmologu.
Čimprej obiščite vašega zdravnika, kajti astma je lahko v
primeru nepravilnega (pomanjkljivega) zdravljenja zaradi
poslabšanj tudi zelo nevarna bolezen.

Lep pozdrav,
Mateja Marc Malovrh

New Report

Close