Najdi forum

Predmenstrualna disforična motnja

Pozdravljeni!

Ne vem več na koga naj se obrnem.

Stara sem 44let,1x rodila.Že dolga leta imam psihične težave pred menstruacijo(slaba volja,negativizem,bes)ampak zadnje mesece se je to začelo stopnjevati in so znaki še slabši.Nimam energije za nobeno stvar.Normalno hodim dopoldne v službo,popoldne kuharija in ostale goapodinjske stvari,ki sem jih ponavadi brez problema počela,sedaj predstavljajo problem in za vsako tako stvar se moram prisiliti da jo naredim.

Bila sem pri osebni zdravnici,ki mi je napisala helex,ampak mislim,da to ni zame.

Ginekologa imam oktobra.

Nekje sem prebrala,da se za take težave predpisuje antidepresiv za 2 tedna na mesec.

Kakšne imate izkušnje?Kaj se predpisuje za take težave oz kaj ljudje počnejo,da jim je boljše?

Hvala in lep pozdrav

Petra

Pozdravljeni, Petra,

Kot psihoterapevt bi želel poudariti, da se pri zmernih psihičnih težavah nagibam k zdravljenju brez uporabe zdravil, saj ta nikoli ne morejo odpraviti dejanskih vzrokov težav, ampak le začasno ublažijo simptome. Helex, ki vam ga je predpisala zdravnica, je še posebej problematičen, ker lahko povzroča odvisnost, kar dolgoročno lahko še poslabša vaše stanje.

Simptomi, ki jih opisujete, kot so slaba volja, negativizem, pomanjkanje energije in težave z motivacijo, kažejo na destabilizacijo vašega psihičnega stanja. To so opozorilni znaki, da nekaj v naši psihi ni v ravnovesju. Pogosto gre za potlačene vsebine, kot so nepredelani spomini, čustva ali notranji konflikti, ki vplivajo na naše počutje.

V vaši situaciji bi vam predlagal, da razmislite o poglobljeni obliki psihoterapije. Takšna terapija vam lahko omogoči, da raziskujete svoje podzavestne vsebine, ki niso neposredno dostopne, a se lahko odražajo v vaših odnosih, sanjah in interakcijah, še posebej s terapevtom. Terapevt vam lahko pomaga zaznati in odpirati te vsebine, kar vodi k postopnemu umiku motečih simptomov.

Verjamem, da bi vam ta pristop lahko prinesel dolgoročno olajšanje in boljše razumevanje vaših notranjih procesov, kar bi posledično izboljšalo vaše počutje.

Želim vam vse dobro na vaši poti iskanja rešitve.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close