A ma kdo kakšen predlog ali recept kaj jesti za kosilo? Naveličala sem se že stalno jesti purana na žaru s kuhano zelenjavo in solato. Če si pa sama kaj izmislim, pa ponavadi skor bruham 🙂 Kakšen preizkušen recept? Kaj vi ponavadi jeste, pa da je veliko beljakovin in pa dobri OH?
Mislim, da je bil nekje na maxximumu nekoč nek recept za proteinske palačinke (predenj se je stran sesula), a ma kdo recept? Staša?
Sicer stran že dela, ampak sem ti prekopirala recept.
Če pa imaš tudi ti kakšen recept na zalogi, pa se priporočam 🙂 Lahko ga postaš sem, še bolje pa kar v rubriko recepti na http://www.maxximum-portal.com/forum Sedaj jih je namreč bolj malo, saj je forum po težavah, ki smo jih imeli, štartal od začetka, kar pomeni, da so vsi stari posti zbrisani. LP
Potrebujete:
TESTO:
50 g ovsenih kosmièev
50 g sirotkinih proteinov
5 beljakov
1 dcl mleka z 0,5% mleène mašèobe
1 èajna žlièka vanilijeve arome
1 èajna žlièka cimeta
KREMA:
250 g lahke skute (najboljša je pasirana)
1 jajce
1 èajna žlièka vanilijeve arome (po okusu)
natreen tekoèina (po okusu)
MCT olje ali kosèek masla (proti sprijemanju)
Ovsene kosmièe zmeljemo do stopnje, da nastane moka. Dodamo sirotkine proteine, beljake, mleko, vanilijevo aromo in cimet ter vse skupaj dobro premešamo. Pustimo poèivati 15 min.
Teflonsko ponev segrejemo in premažemo z papirnatim robèkom, pomoèenim v MCT olje oz. z majhnim košèkom masla. Uporabimo srednje veliko zajemalko. Sloj testa 1 palaèinke mora biti zelo tanek – toliko da pokrije dno ponve. Ne peèemo predolgo, saj potem palaèinke postanejo pretrde (biti morajo mehke kot vsake druge palaèinke). Iz mase dobimo približno 8 palaèink.I
Skuto zmešamo z celim jajcem in dodamo aromo ter tekoè natreen.
Da uničimo morebitno salmonelo v jajcu, ki je vmešano v kremi, palačinke naložimo v srednje velik pekač, jih prelijemo z mešanico jajca in kisle smetane oz. jih prenažemo samo s kislo smetano ter jih v pečici popečemo.
Vrednost hranil celotnega testa in skutine kreme:
Beljakovine: 111,1 g, Ogljikovi hidrati: 54 g, Mašèobe: 13 g, Kcal: 777
Vrednost hranil 1 palaèinke s skutinim nadevom: (1 palaèinka je približno 1/8 celotne mase):
Beljakovine: 14,4 g, Ogljikovi hidrati: 6,8 g, Mašèobe: 1,6 g, Kcal: 99
Vrednost hranil 1 palaèinke brez skutinega nadeva:
Beljakovine: 9,2 g, Ogljikovi hidrati: 5,6 g, Mašèobe: 0,8 g, Kcal: 67,3
1. skupaj zmešaš…. tuno, skuto, nekaj koruze, zeleno papriko, nekaj oliv, čebulo, ko neka solata zgleda
2. polnozrnat riž skuhaš, posebej spečeš še nekaj beljakov (+ kak rumenjak) in jih dobro zmešaš, nato jih umešaš v riž, čez pa vržeš kako salsa omako, zraven dodaš pa še piščančja prsa, lahko tudi tuno
3. testenine, not umešaš skuto, služi kot dober dodatek k piščančjim prsom
4. beljaki, čez skuta in tuna ter kaka oliva
Povsod lahko dodaš, oziroma uporabiš MCT olje.
Razmerje OH pa beljakovin, pa kontroliraš s količino posameznih hranil, po želji.
Res hvala vsem za vse predloge. Nikol prej si nisem sama kuhala in sedaj se šele učim. Tako, da se včasih posreči včasih pa nastane katastrofa 🙂 tako kot danes… Kar me je prisililo, da sem odprla to temo.
No včasih tudi kaj nastane. Problem je v tem, da si recepte izmislim sama, na internetu nikol ne najdem tistega kar iščem, vsi recepti vsebujejo ali preveč sestavin ali so nezdravi, ali pa jih jaz niti slučajno nebi znala sama pripravit glede na moje kuharske sposobnosti. Iščem takšne enostavne s čim manj sestavinami, ker so zame nekako bolj ekonomični, ker ne morem kupovat ne vem kakšne količine zelenjave samo zase, ker je doma nihče ne je, razen mene. Recimo ne morem si kupit cele glave zelja, ker ne vem kdo ga bo pojedel v enem tednu… Pa ponavadi imam na voljo bolj malo časa.
No zadnjič je tud men nekaj uspelo, men je blo všeč, doma so me pa sam gledali če mislim res pojest… Sicer pa ko oni jedo sam salame pa bel kruh pa jst njih čudno gledam. Gre takole:
-narediš omleto iz jajc in malo mleka 0.5
-prepražiš mal čebule in na koščke narezane piščančje prsi in špinačo, to lahko zaliješ z mal mleka. Namest špinače lahko daš gobe. Potem to daš na omleto in poješ. Ni pa nujno, da ješ z omleto, lahko samo nadev pripraviš in poješ.
Drugače pa jaz včasih špinačo vmešam v razžvrkana jajca, pa tud dober pride.