Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Predlagan izračun višine preživnine

Predlagan izračun višine preživnine

daj prosim še meni

[email protected]

ali lahko prosim se meni: [email protected] najlepsa hvala

moj pa ima s.p sam nevem njegove dohotke pa mi vseeno pošljite tabelo

Poslano tudi “piki miki” in “aji7”.

“Zamorjena”, ti mi pa pusti še e-naslov. Samo ne vzet to tabelo za 100% popolno in pravično. Jo pošiljam bolj s tem namenom, da bi kaj pokomentirali, kako se vam zdijo rezultati, ki pridejo ven (višina preživnine glede na dohodke obeh staršev). Če spremeniš (vneseš drugo) vrednost enega dohodka, se tudi višina preživnine spremeni.

In kaksna je primerna prezivnina za 2 otroka, ce ima mama 2200 eur place, oce pa 1400 EUR?
Je prezivnina “kazen za grehe”??
Kaj pa, ce ima oce novo druzino s se 2-mi otroki?

da pridejo ženske z opoldanskega kosila, ti bodo razložile, da ne moreš imeti otrok ker jih nisi sposoben preživljati, malo ti bodo še sedanjo partnerko pošimfale, kako je lahko našla takšnega tiča, ki ni sposoben skrbeti za otroke, itd….skratka ta forum je za nekatere izbrane mame, ki so brez moških in težijo vsemu svetu naokoli;)

so opravičujem, šele sedaj sem videl Primoža, ki žuga s sprstom!

Preživnina je namenjena pokrivanju stroškov za otroka, če pa ti nanjo gledaš kot na kazen, je pa to tvoj problem.
Nisi pa povedal, pri kom živijo otroci, niti koliko stroškov imajo na mesec, tako da težko rečemo tako na počez. Recimo če so stroški na otroka 400 evrov, bi oče pokril 170 evrov, mama pa 230.

Če on potem pokrije še pol stroškov za naslednja dva otroka, mu še vedno ostane čisto dovolj plače zase.

Definitvno drži! Ali bi se tip v prvi družini tudi odločil za 4 otroke navkljub kar bi zmanjšalo družinski dohodek iz 900 na 600 evrov na osebo? Ali je mama, ki ima malo boljšo plačo tudi hitela v rojevanje novih otrok ali raje poskrbi za opravljanje svoje zaposlitve in za preživetje obstoječih otrok?

Če mene vprašaš bi moral plačevat preživnino v višini povprečenga dohodka na družinskega člana v prvotni družini kar bi v tem konkretnem primeru zneslo: 900 evrov na osebo, njegovega prispevka je bilo cca 40%, torej 350 evrov na vsakega otroka.

In (hahahaha kaj enim pade na glavo) preživnina ni nobena kazen za grehe (razen če po tvojih moralnih načelih je bilo spočetje tistih prvih dveh otrok v/po grehu :)) temveč pomeni sredstva za preživljanje in normalen razvoj mladoletnih otrok.

Ali lahko pošlješ prosim tabelo še na [email protected]

Kar zadeva preživnin sem pač mišljenja, da v primeru kadar živijo otroci pri materi, itak večino skrbi, težav in bremen nosi mama… zato menim, da je oče dolžan vsaj redno plačevati preživnino, ki omogoča dostojno življenje njegovim otrokom… tako pač je, treba je prevzeti odgovornost :)))

Jaz prejemam za vsakega otroka 130 € (mimogrede sta oba najstnika in imata temu primerne potrebe – ogromne) in ravno danes sem prejela obvestilo o uskladitvi preživnine – količnik za leto 2010 je zamislite 1,2 %… in ravno sem razmišljala, če bi za moja otroka tudi jaz prispevala po 130 € na mesec, ne bi ravno daleč prišla… po moje bi že od sredine meseca bila lačna 🙁

Prosim, če lahko še meni posreduješ tabelco – [email protected]

Hvala :)))

Lahko prosim pošlješ tabelo na [email protected].

Hvala!

Poslano vsem. 🙂

Res je, da večino skrbi, težav in bremen nosimo mama. (Pa ne samo v enostarševskih družinah, ampak tudi tam, kjer sta oba starša.) Je pa treba vzeti to tudi kot privilegij. Mame navadno raje prevzemamo vse te skrbi, težave in bremena, kot da bi za naše otroke skrbel kdo drug, na primer oče. A ne?

Glede višine preživnine pa se mi zdi popolnoma napačno izhajati iz tega, kakšne potrebe ima otrok. Kako bi izgledalo, če bi tudi družine z obema staršema izhajale iz tega, kakšne potrebe imajo njihovi otroci? Ali bi starša šla vsak k svojemu šefu in rekla: “Poslušaj… povišaj mi plačo, ker moj otrok ima večje potrebe, kot mu jih jaz lahko pokrijem z mojo plačo.” To seveda ne gre tako.
Potrebe vseh nas so odvisne od naših zmožnosti.. in tudi potrebe naših otrok so odvisne od naših zmožnosti. Konec koncev… spomnimo se, zakaj smo se odločili za otroke? Najbrž ne zato, ker nismo imeli kam z viškom denarja na bančnem računu.
Po mojem je pri višini preživnine smiselno izhajati iz tega, kakšne dohodke imata starša. Otrokom je potrebno zagotoviti čim bolj tako življenje, kot so ga imeli pred ločitvijo staršev, vsaj v materialnem smislu. To se seveda ne da 100%, saj je navadno ločitev slaba izbira z vidika finančnega stanja družine – navadno z ločitvijo finančno izgubimo vsi. Vendar če se ta izguba porazdeli na vse člane približno enako, je lahko vsem lažje.

prosim tabelo še meni na mail: [email protected]
hvala

Res je, da večino skrbi, težav in bremen nosimo mama. (Pa ne samo v enostarševskih družinah, ampak tudi tam, kjer sta oba starša.) Je pa treba vzeti to tudi kot privilegij. Mame navadno raje prevzemamo vse te skrbi, težave in bremena, kot da bi za naše otroke skrbel kdo drug, na primer oče. A ne?

Glede višine preživnine pa se mi zdi popolnoma napačno izhajati iz tega, kakšne potrebe ima otrok. Kako bi izgledalo, če bi tudi družine z obema staršema izhajale iz tega, kakšne potrebe imajo njihovi otroci? Ali bi starša šla vsak k svojemu šefu in rekla: “Poslušaj… povišaj mi plačo, ker moj otrok ima večje potrebe, kot mu jih jaz lahko pokrijem z mojo plačo.” To seveda ne gre tako.
Potrebe vseh nas so odvisne od naših zmožnosti.. in tudi potrebe naših otrok so odvisne od naših zmožnosti. Konec koncev… spomnimo se, zakaj smo se odločili za otroke? Najbrž ne zato, ker nismo imeli kam z viškom denarja na bančnem računu.
Po mojem je pri višini preživnine smiselno izhajati iz tega, kakšne dohodke imata starša. Otrokom je potrebno zagotoviti čim bolj tako življenje, kot so ga imeli pred ločitvijo staršev, vsaj v materialnem smislu. To se seveda ne da 100%, saj je navadno ločitev slaba izbira z vidika finančnega stanja družine – navadno z ločitvijo finančno izgubimo vsi. Vendar če se ta izguba porazdeli na vse člane približno enako, je lahko vsem lažje.[/quote]

se strinjam.. vse preveč, kaj otrok rabi, samo tudi če bi bila v zakonu, pa ne bi bilo financ, bi pač otroku bilo potrebno razložit, da ta tečaj pa ne bo moral obiskovat, ker ni denarja pri bajti in isto bi lahko bilo tudi ob ločitvi oz. bi moralo bit, mama točno ve, toliko financ dobim sama, toliko preživnine toliko otroškega, s tem je treba it skozi mesec, to in to si lahko privoščimo.

Po mojem je pri višini preživnine smiselno izhajati iz tega, kakšne dohodke imata starša. Otrokom je potrebno zagotoviti čim bolj tako življenje, kot so ga imeli pred ločitvijo staršev, vsaj v materialnem smislu. To se seveda ne da 100%, saj je navadno ločitev slaba izbira z vidika finančnega stanja družine – navadno z ločitvijo finančno izgubimo vsi. Vendar če se ta izguba porazdeli na vse člane približno enako, je lahko vsem lažje.[/quote]

se strinjam.. vse preveč, kaj otrok rabi, samo tudi če bi bila v zakonu, pa ne bi bilo financ, bi pač otroku bilo potrebno razložit, da ta tečaj pa ne bo moral obiskovat, ker ni denarja pri bajti in isto bi lahko bilo tudi ob ločitvi oz. bi moralo bit, mama točno ve, toliko financ dobim sama, toliko preživnine toliko otroškega, s tem je treba it skozi mesec, to in to si lahko privoščimo.[/quote]

Vse lepo in prav, samo statistični podatki o povprečnih preživninah pa govorijo drugače.

Tudi po Rekinem programu (pa bi glede na njene poste tukaj rekla, da ne navija na vse kriplje za ločene mamice) moj bivši plačuje čisto prenizko preživnino. Glede na njeno višino bi morala jaz zaslužiti vsaj 800 evrov več kot on, pa zaslužim manj.

Ločevalka, res je, nisem navijačica. 🙂 Na življenje gledam kot na igro, v kateri uživam, in ne kot na tekmo, na kateri navijam za eno ali drugo stran.

Ker pa imaš na obeh straneh take in drugačne retradirance, od katerih nekateri ne čutijo odgovornosti do svojih otrok, drugi pa ne ločijo med željo in potrebo, se mi zdi smiselno, da bi preživnine določalo sodišče ali kakšna druga ustanova; in to ne tako “čez palec”, kot dosedaj, ampak po nekem sistemu, ki bi veljal za vse zavezance. Tako kot lahko na podlagi dohodkov izračunajo otroške dodatke, tako bi lahko izračunali tudi višino preživnine, in to vsako leto posebej.
Seveda obstaja tudi delo na črno, ki ni obdavčeno in se ga ne šteje pri izračunu otroških dodatkov, torej se ga ne bi štelo niti pri izračunu preživnine. Ampak za preprečevanje takega služenja bi lahko bili drugačni ukrepi. Poleg tega pa imamo vsi enake možnosti za delo na črno, tako da je enkrat mama v plusu, drugič pa oče. Najbrž pa tega ni veliko in táko delo običajno ni stalno, tako da so za moje pojme zaslužki zanemarljivi. Če lahko država preživi brez tistega denarja, bi pa še kakšen otrok in njegov zastopnik brez večjih problemov.

S takim določevanjem višine preživnine bi najbrž preprečili marsikateri spor in grdo gledanje med bivšimi partnerji, s tem pa tudi trpljenja otrok, ki so običajno posledice teh sporov. Na tak način zavezanec ne bi imel občutka, da ga želi otrokov zastopnik ožeti s previsoko preživnino, otrokov zastopnik pa ne bi bil žrtev kakega čustvenega izsiljevanja, ko navadno pristane na prenizko preživnino samo zato, da je mir v hiši. Poleg tega bi se skrajšali sodni postopki glede preživnin, zmanjšalo število pritožb, povečala socialna varnost in zadovoljstvo… pa še kaj. Mislim, da se vsak človek bolje počuti, če zanj veljajo enaka pravila kot za druge, kakor če so ta pravila improvizirana in brez trdnih temeljev… ali po domače povedano “kr neki”.

Problem je samo še izdelati popoln program ali tabelo, po kateri naj bi se izračunalo pošteno preživnino za določeno število otrok. Moja tabela ima še vedno cel kup pomanjkljivosti. Fajn pa bi bilo, če bi se našlo par inovativnih, ustvarjalnih, poštenih in izkušenih ljudi, ki bi timsko to izboljšali oziroma dodelali, ali pa v celoti spremenili, da bi prišli do zastavljenega cilja.

Lahko še jaz dobim tabelo prosim: [email protected]

Tudi jaz lepo prosim za tabelo. [email protected]
Hvala v naprej!

Poslano.

Ne dobim pa nobene povratne informacije, kakšna se vam zdi ta tabela… dobite pričakovane rezultate ali so ti povsem zgrešeni… :((

New Report

Close