Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Preddiabetično stanje?

Preddiabetično stanje?

Spoštovani;

zadnji mesec se občasno soočam s težavami, ki me vedno bolj skrbijo. Nenadoma postanem vsa šibka, brez moči, se pričnem tresti, koncentracija mi močno pade. Danes se mi je celo zgodilo, da sem z avtom prepeljala precejšnjo razdaljo , brez da bi vedela kako. Kot da bi vmes spala. Pogosto sem zelo utrujena čeprav spim 8-9 ur. Po takem ‘napadu’ navadno pomaga, če kaj pojem. Kaj se mi dogaja? Je to preddiabetično stanje? Stara sem 44 let. Nivo glukoze v krvi na tešče imam 5,1 mmol/L. Holesterola imam 5,3 , HDL 1,9 , LDL pa 3,1 mmol/L. Sem normalno prehranjena in se občasno rekreiram. Oče je imel sladkorno bolezen tipa 2.
Priznam, da so sladkarije moja slabost. Predvsem zadnjega pol leta skoraj ne mine dan ne da bi posegla po čem sladkem, še prav posebej ob bolj stresnih dneh.
Sladkorne bolezni se res zelo bojim, zato me zanima, če so moje težave znamenje za preplah. Naj opravim še kakšno preiskavo?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Andreja

Pozdravljeni,

ko se vam dogaja opisano, pomerite krvni sladkor: Bodite pozorni, ali se vam to dogaja po zaužitju sladke hrane.
Glede na družinsko obremenjenost zivite zdravo življenje, redno se rekreirajte, zdravo prehranjujte in skrbite za telesno težo. Sprostite se in pojdite v naravo. S tem boste največ naredili zase in odločili ali preprečili nastanek saldkorne bolezni.
V kolikor pa imate nizke vrednosti krvnega sladkorja, pa pojdite k zdravniku.

lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni, tudi sama imam zadnjih nekaj mesecev podobne težave, kar naprej sem žejna, predvsem zvečer in ponoči, že kmalu po obroku sem spet lačna, poleg tega se mi pogosto tresejo roke in noge, stalno sem utrujena, večkrat se počutim omotično, v ušesih začne šumeti, srce razbijati. Pomaga, če pojem kaj sladkega. Danes sem začela z merjenjem glukoze v krvi, pred obrokom je bila vrednost 5,0 mmol/l, dve uri po obroku pa 5,8 mmol/l. Poleg tega imam precej nizek krvni pritisk, le redko je nad 105/70, večinoma je pod 100/65. V družini imamo sicer več primerov visokega krvnega pritiska in diabetesa tipa 2, v drugi nosečnosti sem imela tudi sama mejne vrednosti tako sladkorja kot pritiska, zdaj pa, kot rečeno, zadnje 3 mesece se mi redno dogaja opisano. Pod stresom nisem, gibam se dovolj, prehranjujem se zdravo, ne jemljem nobenih zdravil ali dodatkov prehrani. Morda me neupravičeno skrbi, ali bi bilo vseeno dobro, da se oglasim pri osebnem zdravniku?

Pozdravljeni,

znaki, ki jih navajate so zelo splošni. Glede na nizek tlak pijte več tekočine. Imejte pet obrokov na dan, izogibajte se hrani z visokim glikemičnim indeksom, pridobite telesno kondicijo. Bodite čimveč na svežem zraku. Če ne bo bolje, obiščite zdravnika.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close