Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje predčasni odkup police kolektivnega življenjskega zavarovanja

predčasni odkup police kolektivnega življenjskega zavarovanja

Pred nekaj meseci mi ej g.Sanja Čekić že odgovorila ( bil sem 4 mesece na bolnipki in spoloh do danes nisem videl odgovora). Hvala zanj, vendar se gospa ni nič zmenila za naslednje:
Že iz police sem videl, da lahko zavarovalno pogodbo odkupi samo zavarovalec. Razumem. Toda jaz sem plačeval davke in prispevke na zavarovalno premijo. Ali nisem do ničesar upravičen ?
Nekdo, ki plačuje boniteto na službeni avto ima od tega korist : vozi v privatne namene, tanka bencin, mu menjajo gume. Nisem prav brihten, da bi razumel, kaj so mi potem obračunavali boniteto in mi zmanjšali neto plačo, če so sedaj zadržali ta denar.
Bi lepo prosil za bolj konkreten odgovor, če smem prositi.

Pozdravljeni,

sporočamo vam, da vam konkreten odgovor težko podamo, saj imamo premalo informacij o zavarovanju, ki ste ga sklenili. Če domnevamo, da gre za življenjsko zavarovanje z varčevalno komponento (verjetno za t.i. mešano življenjsko zavarovanje) in če ste zavarovana oseba ter upravičenec za primer doživetja (upravičenec za primer smrti je verjetno kdo od vaših bližnjih) ste upravičeni do zavarovalne vsote za primer doživetja ob izteku življenjskega zavarovanja oziroma je upravičenec za primer smrti upravičen do zavarovalne vsote za primer smrti, če v trajanju zavarovanja nastopi smrt zavarovane osebe. Če je poleg življenjskega zavarovanja sklenjeno tudi dodatno nezgodno zavarovanje, zavarovalnica upravičencu, ki je določen na polici, jamči izplačilo tudi v primeru vključenih kritij v dodatnem nezgodnem zavarovanju.

Prav zgoraj zapisana prednost je ena izmed ključnih lastnosti za življenjsko zavarovanje z varčevalno komponento, ki poleg varčevanja omogoča tudi finančno in socialno varnost posameznika in njegove družine z izplačilom v primeru smrti zavarovane osebe.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Absolutmo se zavedam, da nisem edini, ki čakam na vaš odgovor. Hvala, zelo hitri ste in tudi natančni. Vseeno ne odgovorite, ali ni plačevanje davkov in prispevkov na premijo, ki jo sicer plačuje delodajalec, prikrajšanje pri plači. In ni mi jasno, da če sem plačeval davke na boniteto, nimam pravice , da bi sam nadaljeval plačevanje premije, dokler se ne bi iztekla, to pa je 2017.Najbrž tega odgovora ne morem dobiti pri vas, saj vi urejate in poznate odnos sklenitelj – zavarovalnica.
Vseeno še vprašanje : predčasnen odkup police s strani sklenitelja je torej povsem v redu z vašega stališča. zakaj zavarovanec ali upravičenec ne more zahtevati dokupa, saj je on plačeval davek, zavarovalna premija pa predstavlja boniteto za delavca – torej neko ugodnost iz delovnega razmerja.
Hvala za vaše razumevanje in odgovor.

Pozdravljeni,

v kolikor ste z delodajalcem sklenili dogovor, da vam plačuje premijo za življenjsko zavarovanje in je delodajalec hkrati tudi zavarovalec, ima delodajalec v času trajanja zavarovanja vse pravice iz naslova zavarovalca po tej polici življenjskega zavarovanja. Tako lahko zahteva tudi odkup zavarovanja. Ali s tem krši dogovor, je odvisno od samega dogovora.

Namen sklenitve življenjskega zavarovanja, kjer je upravičenec za doživetje zaposleni, upravičenec za primer smrti pa njegov bližnji, je ta, da se izplača zavarovalna vsota zaposlenemu (če doživi iztek) oziroma njegovim najbližjim v primeru njegove smrti. Če delodajalec plačuje premijo za življenjsko zavarovanje za svojega zaposlenega in je upravičenec iz zavarovalne pogodbe zaposleni ali njegov družinski član, se plačana premija po zakonu o dohodnini šteje med stimulacije (bonitete), od katerih se plačuje davek od osebnih prejemkov oziroma dohodnina. Osnova za obračun dohodnine je znesek plačane premije delodajalca.

Za vsa nadaljnja vprašanja vam svetujemo, da se obrnete na zavarovalnico pri kateri je omenjeno zavarovanje sklenejo.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close