Najdi forum

Pozdravljeni,

čez dva meseca se poročim in se mi seveda že malo pojavlja živčnost okrog tega velikega dogodka vendar vse je še normalno. Moj fant pa je včeraj prišel malo okajen domov in je že napol v spanju rekel: “lubim te Jana”. Tako mi seveda ni ime in sem ćisto znorela. To je kolegica ki je bila tudi včeraj zunaj zraven, ima svijega fanta, vendar mene zanima kaj je hotel s tem povedat. Midva si sicer vsak dan poveva da se imamva rada vendar on kar naenkrat izusti njeno ime. Groza!!! Mene ja skor kap! Zanima me kako se moški počutijo pred poroko? Ali jih kaj “matra” dejstvo da bo s poroko kaj drugače oziroma da ne bodo z drugo žensko. Skupaj sva že 5 let in do sedaj se imava full lepo itd. Zato sva se tudi odločila za poroko.
Hvala, Nastja

Nastja,

mene sprašuješ kaj je želel s tem povedati. To bi ti najbolje znal povedati on sam, seveda ko bo v bolj treznem stanju. Tokrat bom kar diketno rekel, vprašaj ga še pred poroko, kaj je s tem mislil in ali ima morda kaj z njo. Ker sta samo še dva meseca pred poroko, je bolje da sedaj razčistita kaj in kako. Pogovor in samo pogovor bo reševal vajine težave, ki pa jih ne bo malo. Nič kolikokrat se je že zgodilo, da bi moški naredil kakšno neumnost glih pred poroko. Zakaj pa naredi tako neumnost je pa veliko razlogov. Te razloge bom poiskušal našteti v nasledjih stavkih na vprašanje: In kako naj se počutijo moški pred poroko?

Nekateri kolegi jih zbadajo, sedaj pa greš pod jarem, sedaj se boš pa privezal, sedaj te moramo pa napit, no in mora biti dobra fantovščina, fantje pa pripravljajo razne neumnosti, kot so striptizete, da se še zadnjič znoriš “pribijanje na križ” kot, da bo sedaj pa tako hudo, ker boš nosil en težek križ s seboj. Če se poročaš moraš rečt, zakaj pa križ, saj se ne bi poročil, če bi mi bilo hudo ???? no ja prepričanje in razumevanje poroke, kolegov in kolegic, je nekoliko drugačno od para, ki se bo vzel. Fantovščina, pa čeprav z kakšno kapljico preveč mora biti srečanje prijateljev, ki se veselijo dogodka poroke in ne razglabljajo, kako mu bo sedaj hudo, z izgovori, sedaj pa ne boš moral k nobeni več skočiti???? Ja takšno je današnje razmišljanje. Pri ljubezni je vse precej enostavno, tako kot je bil prvi trenutek, naj bi bilo tudi zadnji trenutek. vmes je pa samo ena in vedno enaka ljubezen.

Ja kako se torej počuti?

Ko se moški poroča, ni popolnoma nič drugače, kot če se ženska, razlike ni popolnoma nobene. Je pa razlika v družbi in razumevanju poroke, to pa si vsak posameznik predstavlja posebej. Če bi dal na glasovanje kaj pomeni poroka, bi takoj imeli dva tabora. Eni pravijo, da to nič ne pomeni, samo nek papir, drugi bi rekli potrditev in zaveza za še bolj trdno skupno življenje. Jaz pa pravim obe strani imata prav, samo ko bi vsaka malo popustila pa bi kmalu našli tisto idealno rešitev poroke.

No in res je, da zakon dandanes ni več tako svet, kot so si ga predsatvljali včasih. Saj so včasih tudi delali iste stvari, samo niso jih jemali tako lahko, včasih je bila vsaka zakonska neumnost sramota. Danes pa za varanja ni nobenega sramu, kot da je to del vsakdanjika. Pa tudi okolica to sprejme kot nekaj normalnega, malo trpi eden, nato drugi, malo otroci, malo družina ampak nič hudega, saj to danes dela ža vsak drugi, se bo že preživelo in živelo dalje. Eni tako eli pa drugače.

No pa le ni tako. Videti je res tako, ampak če bi pa pogledali v notranjost posameznika bi zagledali ogromno žalost in praznino, pa čeprav je mišljeno, da je že vse pozabil in sprejel. Ljudje kar naenkrat nimamo nobenega občutka za obvezo in ravno to si pri ljubezni do partnerja izpovemo. Obveza, da ga bomo ljubili, ne govorim o obvezi pri poroki, ampak pri ljubezni. Poroka je samo pravni dokument, ki ga naj bi podpisali zaradi ljubezni, ki smo si jo že nekoč, pri vama pred 5 leti, izpovedali. Tisti, ki zavezuje je ljubezen. In če je ljubezen, potem so vsa vprašanja zaman.

Ja poroka je lahko en tako lep dogodek, ki se ga spominjaš celo življenje. Bilo je lepo, domača gostilna, vesel zabaven ansambel , okusna hrana, izbrana družba, nobenih skrbi, kajti karkoli se zgodi bo lepo. Toliko se obremenjujemo pred poroko in na koncu, je vse kar je – dobro.
pride trenutek, ko si sam v ospredju z svojim izvoljenim, izvoljenko in se spomniš, da jo imaš rad. V središču pozornosti, pa z mislimi samo en pri drugem.

In povem vsem parom, ki bodo tole brali, bidisi ste pred poroko ali že poročeni.

NI LEPŠEGA, če se lahko po nekaj letih poroke spomniš zakaj si se poročil. Ker si nekoga tako močno ljubil. In ni lepšega če veš, da ga še vedno ljubiš popolnoma enako kot prvi dan. Vsakemu izmed nas je podarjen cel “vodnjak” ljubezni. Na začetku zajemamo z največjim vedrom, ne samo svoji ljubljeni osebi, tudi vsem okoli malo zlivamo in dolivamo. Vedno zajemaš, včasih se zavedaš, včasih tudi ne, enkrat za njen rojstni dan, drugič kar tako, tretjič….enkrat več enkrat manj, vendar vedno zajemaš iz vodnjaka.
In ko boste stari, vsi sivi, s palico v roki, nekateri v domu za ostarele, boste poslušali tegobe starih ljudi, (so)(ne) trpinov, vi pa se boste zamislili in lahko rekli:

Res sem ljubil to življenje, ker sem ga imel-a zaradi koga. Tolikorat sem šel zajeti in v vseh teh letih je vodnjak še vedno poln, kot da ne bi ničesar porabil. In si rečeš: to je edina reč v našem življenju, ki jo lahko nonstop rabiš in nikoli ne izrabiš.

Ja če bomo to doživeli, potem bomo vedeli kaj je Ljubezen.

Primož

Primož,
HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sončnica

p.s. ali imaš ti kaj veze z onim Primožem iz “biserne ogrlice”?

Mogoče bom sedaj izpadel močno neumen, pojma nimam kaj je to “biserna ogrlica”

Lahko se samo tolažim, da nobeden ne ve vsega :((((

primož

Primož, a ti je že kdo povedal, da si enkraten? No ja, jaz ti zdajle.

Močno se me je dotaknila tvoja misel: “NI LEPŠEGA, če se lahko po nekaj letih poroke spomniš zakaj si se poročil.”

Ja, najbrž res. Jaz sem se izključno zaradi žlahte. Midva sva ves čas poudarjala, da za krono najinega odnosa ne potrebujeva papirja (prstane sva si izmenjala že davno prej). Skupaj s sinom nama je tako lepo, da nama lepše ne more biti. Pa sva si rekla, naj jim bo, če bodo potem srečnejši, pa jim vsem skupaj pokloniva nekaj najine sreče v obliki poroke, če jih bo to res tako potešilo.

Ker so si poroko želeli predvsem drugi (vsak drugače), so nama tudi drugi začeli dirigirati kako naj vse skupaj izgleda. Skresalo se je toliko različnih isker, da je bila ohcet totalna polomija, midva pa sva se po njej za nekaj dni zaprla v najin mali brlog, izklopila vse telefone in izmenično jokala (da sine ne bi preveč občutil najine bolečine). Rane sva si lizala prav s pomočjo najinega takrat 1,5 letnega sina. Vsako leto ob obletnici se samo spogledava in si rečeva: a veš da je že … let od takrat…

Povsem druga pesem pa poje ob obletnici najine prve “skupne neumnosti”. Z veseljem praznujeva dan, ko sva odkrila, da sva ustvarjena eden za drugega in v vseh 14 letih resnično obžalujem samo to, da sva morala imeti tako poroko.

Primož, hvala za lepe misli! LPM

Nastja!

Vzemita si pol ure časa samo zase, v miru in tišini lastne sobe, kjer naj vaju nihče in nič ne zmoti. Zavrtita si eno zelo lepo skladbico, oba skupaj, in sicer “Daleč je za naju pomlad” od Adija Smolarja. Enkrat, dvakrat, trikrat, … poslušajta besedilo, morda ga potihem pojta zraven.

Potem pa oba skupaj ugotovita, če imata resen namen, da se skupaj zelo, zelo postarata. Veš, ko z nekom živiš skupaj deset, dvejset, petdeset, … let, ugotoviš, da zakonsko življenje ni (samo) praznik. Je tudi delo, je tudi garanje, je tudi jok in je tudi stok.

Za skupno življenje sta potrebna neskončna ljubezen in neskončno zaupanje v partnerja – ter tudi sam biti vreden njegovega neskončnega zaupanja.

Kakorkoli – želim vama, da ne bosta nikoli obžalovala vajine odločitve.

Jaz sem ženska, pa me je tudi grabilo pred poroko. Ker me ni na zunaj (sem bila vsa srečna), je vdarila pa podzavest skozi sanje. In tako sem sanjala skoraj vsak večer, kako se noro ljubim z bivšim fantom. In je to minilo. Minilo je tudi dobro leto najinega zakona. Bilo je ogromno prilagajanja, z njegove in z moje strani. Tudi prepirov. In srečnih trenutkov. In še srečnejših trenutkov. Mnogo pride težav, od bolezni do denarja, do neuresničljivih želj in nestrinjanja v nazorih (sej to obstaja že prej, pa ne pride tako do izraza). In vse se reši skozi pogovor. Brez tega pa ne bo šlo. Midva sva se naučila, da ne čakava vsak na svoji strani postelje, da se bo drug prišel pobotat. Pposkusiva čim bolj požret najin ponos in začet s pogovorom.

morda se ga je tvoj bodoči mož kje napil, pa je zato zamenjal imena, morda je bila ta jana njegovo bivše dekle in je še ni pozabil, ali pa te vara. svetujem ti, da se resno pogovoriš z njim in to še pred poroko. ker po poroki se lahko vse spremeni. lahko postane še slabši, lahko pa se vse spremeni na bolje. ne glej vse s črne plati, nekje je tudi svetla plat, to pa je prav gotovo poroka. upam, da nimata kakšnega otroka ker je včasih v takšnem primeru še slabše, kot pa v resnici je, če pa že imata vsaj enega otroka, pa poskušajta to rešiti, pogovorita se, vprašaj ga kje je bil, kaj je delal, s kom je bil. ker če so v družini otroci, je še en razlog več da se čimprej pogovorita in rešita to, sploh pa če sta že pet let v zakonu, se imata lepo, se bosta naslednji mesec poročila, saj nočeš da ti neka jana pokvari vse, zato le hitro stopi k njemu in se pogovorita. ŽELIM VAMA VESELO IN PREČUDOVITO POROKO, VELIKO OTROK ČE JIH ŠE NIMATA, DA BI TA PROBLEM ČIMPREJ REŠILA TER DA BI ŽIVELA SREČNO DO KONCA SVOJIH DNI.

a ti pogledaš od katerega leta je post??

Tega mnenja sem tudi sam, Primož pač ne in sem objavil… Produktivno pač po moje ni.

New Report

Close