Pred odločitvijo za kontaktne leče
Pozdravljeni,
pred cca 10 leti sem pri zdravniku opravila pregled za kontaktne leče. Predpisal mi je poltrde leče, ki jih pa kasneje nikoli nisem mogla nosti – preveč so bile moteče, kot tujek v očesu, čeprav sem takrat v ambulatni tisti polurni test dobro prestala. Od takrat zmeraj nosim očala. Zadnja znana dioptrija je desna: +0,75, 0,75 cyl na 120 stopinj in leva +0,5, -0,5 cyl na 0 stopinj.
Trenutno se odločam za pregled pri okulistu za kontaktne leče, ker je menda v tem obdobju tehnologija tako napredovala, da tudi za nas obstajajo mehke torične leče. Vendar, tudi po izkušnjah drugih ljudi in prebiranju na netu ni vse tako preprosto kot zgleda: menda so razlike med proizvajalci – pri testu preden kupiš naj preiskusiš vsaj dva proizvajalca – četudi z istimi karakteristikami predpisanimi od zdravnika, menda mehke torične leče ne popravijao cilindra tako kot ga očala. Pa še to ali je ob pregledu za kontaktne leče poleg standardnih stvari, ki ti jih pregledajo, dobro zahtevati še kaj posebnega npr. merjenje očesnega tlaka…
Vnaprej hvala.
Torej, kar ste ugotovil na svoji koži glede poltrdih leč, jaz že ponavljam dolgo, kot kaka “stara lajna”.
Tudi pri mehkih toričnih lečah je nekako tako, kot ste napisali. Zato v naši ambulatni preiskušamo več vrst leč, dokler ne pridemo do pravih. Merjene očesnega tlaka ni v neposredni povezavami s kontaktnimi lečemi, je pa nasplošno dobro preverit. Če se boste odločali za leče:
Lp.