Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil prebavne motnje in zelenjava

prebavne motnje in zelenjava

Zadnje dva tedna ima rahle prebavne motnje in sicer skoraj vsak dan me malo tišči v trebuhu. Zanima me ali je možno, da se je to pojavilo zaradi rahle spremembe jedilnika.

Prej sem imel bolj športno prehrano, vsak dan veliko pustega mesa, vsak dan riž in kosmiči in pa vsakdanje kosilo (kar je že bilo) in pa razne maščobe. V zadnjem mesecu pa sem močno zmanjšal vnos mesa. In po novem imam vsak dan obilen obrok solate, ki je sestavljena iz:
-naribano nekuhano zelje, leče, grah, divji riž

A je možno, da katero od naštetih živil povzroča težave? Je lahko težava zaradi zmanjšanega vnosa živalskih beljakovin?

Seveda sprememba prehrane vedno vpliva tudi na prebavo. Toda prej bi bil lahko vzrok vaših težav v sestavi zelenjave. Stročnice namreč napenjajo. Tudi solate in ostala surova zelenjava v prebavilih tvori pline. Regrat je za naša prebavila bolj “grob” in lahko povroči take težave. Vendar je zelo zdrav in je dobro če se nanj navadite. Ko kuhate stročnice vam predlagam, da dodajate kumino in janež, ki ublažita te težave. Rjavi riž in kosmiči vsebujejo veliko vlaknin, ki pospešujejo peristaltiko in močno povečana aktivnost črevesja (posebej če tega niste bili vajeni) lahko povroči občutljiv in boleč trebuj.
Vedno ko spreminjamo način prehrane je dobro, da to izvajamo postopoma in tako damo telesu čas, da se na spremembo navadi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

pozdravljeni!

Imam šest let starega otroka.Ta teden je imel težave z želodcem, je tudi bruhal in imel drisko.Verjetno je dobil virus od starejše sestre, ki je imela pred nekaj dnevi tudi prebavne motnje(drisko). Odločila sem se da mu skuham janežev čaj s kamilico.Bilo mu je bolje ampak se vseeno počuti slabo oziroma nima apetita.Kaj mi svetujete pri prehrani?

Lep pozdrav; Saša

Svetujem vam, da mu pripravite lažje prebavljivo hrano. Če ima drisko je primerna riževa sluz (zelo razkuhan riž), prepečenec, pire iz krompirja in korenja.
Tudi nekaj dni po tem naj uživa lažjo hrano: zelenjavne juhe (lahko pripravite kremne, otroci jih običajno bolje sprejemajo), riž, krompir, belo meso (ribe, piščanec). Primerne so tudi kuhane sadne kaše (jabolčna čežana). Tudi kot solato ponudite kuhano zelenjavo (rdeča pesa, korenje…).
Hrana naj bo kuhana ali dušena v lastnem soku, ne priporočam pečenja in cvrtja. Hrana naj ne bo močno začinjena (kar predvidevam da tako ali tako ne pripravljate takih jedi otroku).
Pije naj čaj (janež in kamilica je ustrezen), izogibati pa se je potrebno gaziranim pijačam, zelo hladnim napitkom pa tudi napitkom z veliko sladkorja.
Izognite se stročnicam, tršemu mesu (govedina), živilom, ki vsebujejo veliko vlaknin (otrobi).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni! Zadnje čase, opažam po porodu, da imam vsak dan prebavne motnje ob večerih. Imam hudo bolečino v trebuhu, želodec se mi oglaša. Veliko vetrov. Se je pa že zgodilo, da ko sem malo več jedla, sem 1 x bruhala, drugič pa sem imela drisko .. pri obeh primerih pa se mi je spahovalo po gnilih jajcih. Takrat sem obakrat pila pomarančni sok, ostalo sadje ter kasneje jogurt s kosmiči. Po gnilih jajcih se mi izpahuje tudi takrat, ko ne jem pomaranč. Plini so tudi zelo smrdeči. Jem bolj malo, takrat ko kaj pojem pa imam ponovno težave. Po porodu, ne hodim redno na blato, čeprav veliko pijem. Zaradi dojenja sem še dodatno shujšala. Lahko bi rekli, da sem že anoreksična. Sem vsejed, zadnje čase jem malo več sadja, zelenjavne juhe, krompir, včasih solato. Kruh, mlečni izdelki, meso je zelo redko na spisku pa še takrat v malih količinah. Po porodu tudi nisem imela veliko časa za hrano čez dan, zato sem jedla v večernih urah. Spati hodim zelo pozno. Torej bolečine v spodnjem delu trebuha in plini ponehajo nasljednje jutro in potem so večeri ponovno mučni. Jem zelo počasi že od nekdaj. Prosim za pomoč!

Na omenjene težave lahko vpliva tudi novo hormonsko stanje vašega organizma, verjetno pa gre tudi za porušeno homeostazo črevesne flore.
Za vzpostavitev le te lahko sežete po probiotikih, ki učinkovito delujejo na floro črevesja.
Predlagam vam, da uživate bolj lahko hrano, kuhano zelenjavo, belo meso (ribe), se izogibate stročnicam in težki mastni hrani, rdečemu mesu, uživate dovolj probiotičnih izdelkov in čaje ki pomagajo pri napihnjenosti in krčih (janež, kumina).
Izogibajte se uživanju sadja po obroku in tudi zvečer posezite po čim lažje prebavljivi hrani, sveža solata lahko povzroča težave.
Pomaga tudi, da nežno masirate trebuh v smeri urinega kazalca s čimer vzpodbudite peristaltiko in tudi umirite krče.
Redno obroki tudi pomagajo pri uravnavanju prebave, obilni večerni obroki telo obremenijo in lahko se pojavijo težave kot jih opsujete pa vse tja do nespečnosti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close