Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) prebavne motnje in gerb

prebavne motnje in gerb

Pozdravljeni. Stara sem 4o let. Že dober mesec se mi ponavljajo naslednje težave: pekoč anus, napihnjenost, napenjanje, tiščanje na blato (sploh popoldan, po jedi), pretakanje po črevesju, neprijetni občutki v želodcu (včasih tudi bolečine), pa tudi spahovanje in zgaga, odklanjanje pekočih jedi. Blato odvajam (večinoma) enkrat dnevno, je bolj kašasto, barve gline. Pred letom in pol sem bila na koloskopiji (bp) in gastroskopiji, kjer so ugotovilo ph želodca 1. Lani poleti so mi diagnosticirali tudi GERB. Ali je to povezano s tem, kar se mi dogaja? Ali bi morala še na kakšne preiskave? Kaj bi lahko bilo? Hrano sem prilagodila, težko se odpovem solati in sadju, pijem pa tudi zeleni čaj in veliko vode.
Seveda mi ni treba razlagati, da mi to zelo otežuje normalno življenje, ob tem pa je prisoten še strah, kaj bi lahko bilo.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,

Spoštovani!

Najprej oprostite, ker ste na odgovor precej čakali. Morda bi od preiskav dodali še UZ trebuha, da se izključi morfološke spremembe. Krvne preiskave ste pa verjetno tudi opravili.
Opisali ste težave, ki jih opredelimo z diagnozama dispepsija in iritabilno črevo. So funkcionalne narave, tudi stres je eden od povzročiteljev. Poleg zdravil proti kislini jih olajšajo tudi način prehranjevanja z manjšimi obroki. Sadje in surovo zelenjavo jejte nazadnje za kosilo, pijte čaj proti napenjanju, pomagajo tudi zdravila rastlinskega izvora, na primer kapljice Iberogast. Za manj napenjanja in redno prebavo pijte Donat.
Če se pojavijo nove težave, se ponovno obrnite na svojega zdravnika.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

pišem vam, ker sem zelo zaskrbljena. Stara sem 43 let. Zadnjih par mesecev sem imela zelo stresno obdobje v službi. Sicer imam že dlje časa probleme z povečano želodčno kislino, vendar bolečin v trebuhu in želodcu nisem imela. Od prejšnjega ponedeljka (že en teden) pa me boli želodec, me napenja, krči, bolečina ni huda, je pa neprijetna. To se mi je zgodilo po te, ko sem jedla šparglje z jajcem, potem pa še kefir s kosmiči. Ker je bil ta vikend velikonočni, se nisem pretirano držala diete, nisem pa pretiravala z živili. Kaj mi svetujete, naj grem ka zdravniku, oz. naj še malo počakam oz. kaj bi to lahko bilo kar naenkrat.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,

Pozdravljeni.
Priporočam pregled pri zdravniku. Lahko bi šlo za vnetne spremembe sluznice zgornjih prebavil, potrebno pa je izključiti tudi kamne v žolčniku.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close