Najdi forum

Prebavne motnje

Pozdravljeni. Sem 25 let star fant in zadnjih 5 let trpim za naslednjimi prebavnimi montnjami:
-dolgotrajna flatulenca zelo neprijetnega vonja (po jajcih), ki je najbolj izrazita hitro po zaužitem obroku in traja lahko tudi po 12 ur ali več, le da je taktrat bolj subtilna (vonj po “zemeljskemu plinu”)
-najbolj izrazita je, če zaužijem mleko, oz mlečne izdelke, mesne izdelke (predvsem obdelane mesne izdelke), proteine, izdelke iz bele moke in pa “strup” za moj prebavni trakt – alkohol, predvsem pivo
-nelagoden in neprijeten občutek v spodnjem delu trebuha, podoben tistemu, ki nostopi pred diarejo, le v manjši intenziteti
-velikokrat nastopi velika utrujenost takoj pa zaužitem obroku, to velja predvsem za zaužite mesne izdelke in proteine, skoraj vedno pa čutim nek občutek toplote v bližini rektuma
-lahko se pojavi tudi krajša slabost, občutek po polnosti v trebuhu, izpahovanje in pa v določenih primerih “žganje” po trebuhu
-blato odvajam vsak dan, oz. večkrat na dan, če zaužijem kakšno težko hrano
-blato je v večini primerov zelo rahlo, vlažno, ni “klobasaste” oblike in je dostikrat zelo svetlo ali celo rumene barve
-diarej, v smislu tekočega blata nimam, razen ob zaužiti večji količini alkohola
-krvi v blatu ni
-178cm višine, 63kg. Zadnje 2 tedna uživam po 2500kCal na dan, teža mi počasi narašča.
-ne opazim nobenih znakov alergij (srbečica, izpuščaji…)

Opravljeni testi:
Laktozna intoleranca. Test negativen
Kalprotektin. Test opravljen 2x, obakrat vrednost 21, kar izključuje IBD
Blato, prebavljenost, mišična vlakna: Proteini – prebavljivo, škrob – delno prebavljivo, maščobe – neprebavljivo
Celiac: Negativno
Ščitnica: odkrita subklinična hipertiroza (hashimoto). Tsh je bil pred 1 letom 0.004, sedaj je v zadnjih 2 testiranjih normalen

Ostale bolezni:
Astma, “ozdravljena”, ne jemljem zdravil
Alergije na cvetni prah, pršice, prah na splošno…

Diagnoza:
Po vseh opravljenih testi nismo prišli do nekega zaključka. Določen je le IBS (sindrom razdražljivega črevesja), kar pa lahko pomeni karkoli, saj gre za vsaj po mojem vedenju, le za skupek določenih simptomov.

1. Kako naprej?Katere teste opravit?Trenutno je zadeva zelo meglena, ker sploh ne poznam vzroka svojih težav, tako, da tudi določitev zdravljenja ni možna.
2. Je možno, da trpim za črevesno permeabilnostjo (Leaky gut, intestinal permeability), prešibko želodčno kislino, preveč deločenih bakterij v tankem črevesju (Small intestinal bacterial overgrowth)…ali pa celo kaj z žolčem oz. trebušno slinavko?
3. Ali obstaja kakšen način, ki sicer ne odpravi vzroka, ampak vsaj blaži simptome, npr. flatulenco?Poskusil sem z Butifar, vendar je zadeva nima efekta. Mogoče kakšen Pepto Bismol?

hvala

Pozdravljeni.
Težave, ki jih navajate so zelo značilne za sindrom razdražljivega črevesja. Poskusite še z probiotiki npr. Biogaia, Waya, Normia. Vodite dnevnik zaužitih živil in jih po potrebi izločite iz prehrane.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Spoštovani

Star sem dobrih 40 let in v zadnjih mesecih opažam povečane težave s prebavo oz. so simptomi predvsme v zadnjih dveh tednih naslednji:
Stalnih bolečin v želodčnem predelu ni, me je pa pred dvemi dnevi pričelo po rekreaciji močno boleti v predelu žličke ter levo in desno od le te, ob čemer je bolečina sevala tudi v predel med lopaticami. Bolečina ni bila stalno prisotna ampak samo ob ležanju in določenih gibih. Prehranjevanja in ostalih zadev le ta ni motila in se je po parih dneh precej zmanjšala. Danes jo začutim le ob globjem vdihu. Spahovanje je prisotno po obrokih vendar mine.
Prisotnost želodčne kisline je občasno povečana in sicer predvsem ob zaužitju določenih živil in pitju alkoholnih pijač (zelo redko)
V črevesju čutim stalno napenjanje, ropotanje in pretakanje pri čemer grem na blato večkrat dnevno, vendar odvajana količina ni velika. Blato je precej mehko, na momente bi lahko rekel, da je bila prisotna tudi driska. Blato je bolj sivo rjave barve pri čemer sem danes zjutraj prvič opazil v njem tudi kri za katero nisem povsem prepričan od kje izvira. zadnje čase me zjutraj ko vstanem malce bolj boli tudi v hrbtu in sicer v predelu križa vendar ta bolečina ni stalno prisotna in neznosna.
Pred slabimi dvemi leti sem že drugič opravil kolonoskopijo zaradi družinske anamneze katere rezultati so bili BP. pred nekaj leti sem opravil tudi gastroskopijo katera je bila ravno tako BP. Lani sem opravil kompletni ultrazvočni pregled sečil in trebušne votline ter ostalih organov in tudi tu je bil rezultat BP. Ob tovrstnih težavah ponavadi vzamem Nolpazo od včeraj pa uporabljam tudi antibiotike zaradi ene druge zadeve.
V povezavi s tem vas prosim za vaše mnenje in sicer ali bi bilo smiselno pregledati kri in blato oz opraviti še kakšno dodatno preiskavo? Gastroskopijo

Hvala že vnaprej za vašo strokovno pomoč in mnenje.

Želim vam lep dan

Pozdravljeni.
Priporočam pregled v gastroenterološki ambulanti. Verjetno gre za sindrom razdražljivega črevesja. Poskusite z probiotiki ali Butifar kaps.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close