Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Prebavila – krči in napenjanje

Prebavila – krči in napenjanje

POzdravljeni,

oglašam se, ker imam že dalj časa težave s prebavo v smislu črevesnih krčev (ki se kažejo tako v gibanju trebuha kot zvoku pretakanja) in stalnem napenjanju. Vetrovi so smrdeči. Težave so se začele približno pol leta po jemanju kombinacije antibiotikov proti bakteriji Helicobacter pylori. Generalno me napenja po beli moki, sladicah, čokoladi in še kaj bi se našlo. Težave me močno obremenjujejo. Potožila sem se že osebni zdravnici, pa sem dobila odgovor, da naj jem Linex in da to ni nič takega. Linex sicer trenutno deluje, vendar nič več kot to… Naslednji dan je spet vse po starem. Enake težave opažam pri petletnem sinu. Pomislila sem že tudi na candido, trebušno slinavko, jetra….
Prosim svetujte mi kaj lahko še naredim?

Spoštovana!

Glede na to, da imate vi in vaš sin podobne težave, je potrebno najprej izključiti celiakijo, zlasti če imate težave po hrani, ki vsebuje gluten. Za potrditev celiakije je potrebno določiti protitelesa v krvi in opraviti gastroskopijo ter odvzeti bioptični material iz dvanajstnika. Gliva candida albicans se lahko razraste po antibiotični terapiji zaradi porušenja normalne črevesne flore, vendar se stanje pri zdravi osebi, ki nima oslabelega imunskega sistema, po prenehanju jemanja zdravil popravi.Malo verjetno je, da imate kronično vnetje trebušne slinavke-tu namreč pride do pojava drisk in napenjanja ter hujšanja zaradi pomanjkanja encimov,ki pomagajo pri razgradnji maščob.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close