Pozdravljeni
na hitro:
Tezave imam: nezdravljena celikija (lezije tudi ze v poziralniku, histoloski izvid)
Opravljena kolonoskopija,gastro, gastroenteroloski pregled ,uz
Mocno zavito crevesje
Bolecine celoten trebuh,tudi krci vecinoma popoldne, bolecine kosti
Cakam vec kot eno leto po operaciji gastroenterologa
Sem ze izmucena
Uglavenem kaj sledi,kaj to pomeni?
Hvala
Lp
Spoštovani,
Stara sem 56 let in občasno imam težave, da sem pogosto po hranjenju napihnjena, odvajam redno vendar je blato neformirano, bolj kašasto. Sicer grem na blato 1x dnevno. Včasih se po končanem odvajanju pojavi rahla bolečina v trebuhu na levi in desni strani malo nad višino popka. Spremlja jo rahla slabost, ki se nato čez kakšno uro umiri oz. izgine. Samo odvajanje ni boleče.
Tudi v ustih imam včasih občutek suhih ust oziroma, kot, da bi bila usta kosmata.
Zdravnik mi je dal pregledati kri in vse je ok, razen, da imam že 3 leta povišano lipazo. Spodaj bom zapisala vrednosti:
2021 = 1,05 (normalno je do 1)
2022= 1,05
2023=0,98 (normalno)
2024-= 1,04
2025= v mesecu maju 1,12
nato kontrola konec julija 1,05
V lanskem letu sem opravila uz abdomna, ki ni pokazal patoloških sprememb.
Vse skupaj me skrbi, kajti od junija letos ko sem prebolela nek virusni infekt s kašljem imam občutek stalnega pretakanje v črevesju. Kolonoskopijo sem opravila pred 2 letoma in vse je bilo ok.
Zanima me ali me lahko skrbijo te vrednosti lipaze, ki so rahlo povišane? Zdravnica pravi, da me ne rabi skrbeti.
Kdaj je potrebno ukrepati oz, pri katerih povišani vrednosti? Kajti bojim se, da bi lahko za kaj nevarnega v zvezi z trebušno slinovko.
Prosim vas za nasvet.
Lp
Hči, roj 20.1.2013, teža 56kg, visoka 156cm
– 3x tedensko celo letos plava v bazenu/ športne aktivnosti po šoli
– UZ abdomna BP
– kalprotektin 25.10.2024 BP in kasneje v aprilu ponovno BP
– krvna slika celotna hemogram, diferencialna in CRP , BP
– kri na blato trikratni vzorec zaporednih dni BP
– podančice smo vsi v družini imeli februarja in popili sirup terapija Vermox, dokazane gliste z laboratorijskim vzorcem
– hči je prvo menstruacijo dobila 2.5.2025 ampak kratkotrajno 2-3 dni nekaj malega rjavega, menarha
– drugo tapravo rdeče vidno pa 16.8.2025 katera še traja z nekoliko rahle bolečine v trebuhu v spodnjem delu, tak občutek kot je normalen za menstruacijo, vmes od maja 2025-do avgust 2025 ni bilo menstruacije
– ker veliko plava na bazenu na stopalu ima bradavice katere smo odstranili s krioterapijo zamrznili dvakrat
– ješča, zdrava punca, temperatura normalna 36.5
– bila je brez sluzi dolgo obdobje, ker res vedno pogledam, pa tudi že sama ko me ni zraven in mi sporoči
– v ponedeljek 11.8. jo je pri odvajanju zelo bolel trebušček je odvajala mehkejšo klobaso ampak nič sluzi zraven, kot nek krč malo jo je spotilo in spustilo
– v sredo zjutraj ob 9h jo je prebudilo na wc bolečina ne tako močna vendar je takoj odvaja mehko klobaso
– 14.8 in 16.8 in 17.8.2025 je odvajala tršo klobaso oz. bi rekla tipa 3 ampak obdano z precej prozorne sluzi in brez bolečine
– probiotke pije Boulardii, pa spet pila jih je december pa februar pa sem tudi to umaknila morda je preintenzivno pravi farmacevt, pa……..
– hči ne jemlje nobenih zdravil, nobene redne terapije vse kar je je v zimskem času tobrex kapljice antibiotične ko nos zaprejo tako močno, nič drugega
– driske da bi bilo blato vodeno nima nikoli
– cepljena je proti rotavirusu še kot majhna oz. cepivo se je popilo skozi usta to se še spomnim
Hči je` vso hrano, hrana je domača smo doma iz vasi, nona njive, sadje, zelenjava, kar se tega tiče sem zelo pozorna pazim ne dovolim industrije kjer lahko preprečim, v šolo nosi s seboj kuhana kosila od doma. Pediatrinja je predlagala izključite sire, ker mleka pa itak ne pije nikoli ker ji ni všeč. Več sama ne vem kaj od prehrane naj umaknem.
Prosim za vašo oceno in mnenje? Hvala.
Še nekaj je v povezavi z vsem ne vem če čudno morda povezano, morda prehrana nekaj pa vendar mora za zdravnico napisati. Sem njena mama imam 42let in letos v začetku julija sem prvič pri sebi pri odvajanju opazila prozorno sluz. Nikoli do sedaj, sem zdrava, zdravil in nobene terapije ne jemljem. Opravila analize … vse BP. Razmišljam laično v čem grešim od prehrane oz je nekaj v povezavi z prehrano …… nisem več pametna.