Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prebavila

prebavila

pri izločanju blata,se mi nekje na levi strani debelega črevesja pojavi “zapora”,tako da moram ta del malo pomasirati,da blato na ta način porinem naprej….to mi ni treba vedno storiti,samo takrat kadar je blato bolj trdo…ali menite da gre za kakšen miom,oz.tvorbo v črevesju….gotovo mi boste svetovali retroskopijo,ampak mene zanima,če se to ne da drugače pregledati,ker se retroskopije bojim,oz.mi je misel nanjo neugodna..zanima me tudi,če se res lahko takšne eventuelne tvorbe pozdravijo z postenjem…hvala za odgovor

Spoštovani!

Manjka mi starost, oblika blata, ali se menjajo zaprtja in driske. V tem primeru je rektoskopija edina prava pot.

Verjetno gre bolj za t.i. funkcionalno motnjo, to je za pridobljene probleme odvajanja blata. Najprej poizkusite z zadostnimi tekočinami, več blastnih snovi iz žitaric, sadja in zelenjave. Gibanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

star sem 45 let…približno pol leta ne jem več mesa razen morskih živali…jem zadosti balastnih snovi,žitariv,kalče si delam sam vsak dan,jem samo kruh iz plnozrnate moke,vsak dan 1/2 kg sadja,različno…pijem zeleni čaj 1 l dnevno..sicer pa uživam sojo in sojine izdelke,tofu,sojine polpete,zrezke,rjavi riž…bele moke ne jem….gibanje vsak dan v narovo s psom cca 1/2 ure do 45 min….blato je mehko,v začetku bolj kompaktno,proti koncu bolj mehko..odvajam enkrat na dan,včasih tudi 2 krat….
hvala za odgovor !Janko Kersnik je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> Manjka mi starost, oblika blata, ali se menjajo zaprtja in
> driske. V tem primeru je rektoskopija edina prava pot.
>
> Verjetno gre bolj za t.i. funkcionalno motnjo, to je za
> pridobljene probleme odvajanja blata. Najprej poizkusite z
> zadostnimi tekočinami, več blastnih snovi iz žitaric, sadja
> in zelenjave. Gibanje.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

Spoštovani!

Mislim, da povedano pojasnjuje spremembe, ki vas težijo. Sčasoma se bodo prebavila »navadila« na novo vsebino, vi pa tudi na drugačno prebavo. Če bodo težave trajale dlje kot eno leto, se obrnite na svojega zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

ta problem opažam že cca 4 leta….in ga ne povezujem s spemembo prehrane..

Spoštovani!

Potem se boste morali pa slej ko prej odločiti za omenjene preiskave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

še eno vprašanje…če bi se postil nekaj dni pred pregledom (retroskopija) kaj bi moral uživati,kakšne pijače in koliko na dan,da si ne bi nakopal dodatnih težav….

Spoštovani!

UZ ne more prikazati votlih organov, tmeveč predvsem jetra, ledvice, trebušno slinavko in večje tumorje. Rentgenske preiskave opuščajo pri preiskavah debelega črevesja, ker je direktni pogled, ki ga omogočata rektoskopija in kolonoskopija bolj zanesljiva preiskava.

Dan pred obema preiskavama ne boste smeli uživati nobene trde hrane, mleka, popiti boste morali 10 litrov donata in 1 stekleničko odvajala, kar je nekoliko naporno.

Preiskava, s katero pregledujejo prisotnost krvi v blatu je hemokult. Pozitivna je pri nekaterih oblikah raka v črevesu, ulkusni bolezni ali kronični vnetni bolezni.

Le pogum!

Janko Kersnik

ali je možno,da bi bila prostata tako povečana,da bi stiskala debelo črevo in s tem delno zapirala črevo….

Ne.

Janko Kersnik

6/11-2000 OPRAVLJENA KOLOSKOPIJA ZARADI TEŽAV PRI ODVAJANJU
BLATA. IZVID (ZOŽITEV V PODROČJU REKTUMA NA GLOBINI 10-15 CM, SLUZNICA JE NERAVNA, DELOMA BELKASTA, CVETAČASTEGA IZGLEDA, GRE TUDI ZA STANJE PO RADIOTERAPIJI ZARADI TUMORJA NA VRATU MATERNICE PRED 2 LETOMA) HISTOLOŠKI IZVID:VNETNO INFILTRIRANO REDKOCELULARNO VEZIVO Z DOKAJ STROMALNIMI VELIKANKAMI, TUMORSKE RAŠČE NI.
2/12-2000 SE MI KOMPLETNO ZAPRE BLATO. ODHOD V BOLNIŠNICO
KLISTIR,PERORALNA PREHRANA – PO TREH DNEH ODHOD DOMOV
PREHRANJUJEM SE Z DIETNO HRANO PREKUHANO ZELENJAVO, JUHAMI
V TEM ČASU IMAM SKORAJ NENEHNO VETROVE IN BOLEČINE V ČREVESJU NA DESNI STRANI TREBUHA, ODVAJANJE BLATA TUDI 10 KRAT
DNEVNO . OD 0KTOBRA DO JANUARJA SEM SHUJŠALA 1O KG
30/1-2001 IMAM PREGLED PRI GASTROENTEROLOGU ZARADI OBDELAVE PATOLOGIJE ŠIROKEGA ČREVESJA Z EV. BIOPSIJO.
15.O1.2OO1 BILA NA KONTROLNEM PREGLEDU NA ONKOLOŠKEM INŠTITUTU KJER MI JE ZDRAVNICA PRIPOROČILA ASTRONAVTSKO PREHRANO – KOT LAIK SI NITI NE PREDSTAVLJAM, KAJ TA PREHRANA
POMENI. PROSIM ZA VAŠE MNENJE O MOJI SITUACIJI. STAROST 59 LET

New Report

Close