Najdi forum

prebava

Lep pozdrav…
Zanima me vaš nasvet. Že od avgusta imam težave s prebavo. Že odkar vem za sebe sem imela težave z zaprtostjo.
Od avgusta dalje ko sem en dan jedla smetano( ki sem kasneje ugotovila da je potekel rok9 imam neprestano težave. En teden po tem sem imela drisko potem se je stanje za nekaj časa umirilo. Težave ki jih imam, so napenjanje, kruljenje po trebuhu, bolečine.. Včasih ne grem na blato 1 teden in potem ko grem je boleče odvajanje in imam vleikokrat dirsko. Včasih so obdobja ko se mi izboljša stanje in grem normalno na blato, vendar je blato bolj svetlo in kašasto. Zdravnica mi je na pregledu blata ugotovila povečano candido albicans(pred 3 meseci).Od takrat jem vsak dan jogurte (probiotične), poskušam jesti vweč sadja, ne piojem kave ampak zeleni čaj itd.Ampak imam še vedno težave. KO sem za novo leto npr. pila alkohol sem morala takoj na wc in imela bolečine v trebuhu ter stalno pretakanje in kruljenje. Kaj mi svetujete za izboljšanje mojih težav, ki me že psihično uničujejo..Hvala in LP!

Pozdravljeni,
Glede na težave, ki jih opisujete bi vam predlagala, da za nekaj časa upoštevate naslednje:
– izogibajte se vsem ostrim začimbam (paprika, čili, poper, tudi pražena čebula),
– izogibajte se pitju kave in alkoholnih pijač, pa tudi raznih napitkov, ki vsebujejo dodatke,
– izogibajte se težje prebavljivim jedem (npr. starejše, trše, mastno meso) in jedem, ki povzročajo napenjanje (stročnice tudi nekatere vrste kapusnic – ljudje gede tega precej individulano reagiramo), izpustite iz jedilnika kislo zelje in repo,
– predlagala bi vam, da ne jeste smetane, mastnih sirov,…pravzaprav se za nekaj časa izognite mleku in mlečnim izdelkom
– ne pijte zelo hladnih pijač in ne jete mastne hrane
Vaša prehrana naj bo čim bolj naravna, lahko prebavljiva. Temelji naj na zelenjavi (naj bo kuhana, le nežna zelenjava surova, kot je naprimer mehka solata), meso belo (ribe in perutnina), bel riž dobro kuhan, polenta, krompir. Jedi naj ne bodo mastne, zapečene, pražene ali pripravljene na žaru. Raje uporabite postopek kuhanja v vodi ali na pari ter dušenje v lastnem soku.
Predlagam tudi da poskusite z zeliščnimi čaji naprimer: janež, kumina in kamilica (lahko je kar bebi čaj), pa žajbelj(3 žlice zelišča/1l kropa, pijemo 3x na dan po glavnih obrokih), materina dušica, rman, kopriva, pelin, tavžentroža, poprova meta.
Ne sladkajte čajev.
In bodite vztrajni, saj je za naravno zdravljenje z zelišči potrebno malo več časa. Opazujte pri tem kako reagirate na kakšno živilo in temu ustrezno ukrepajte. So namreč samo dietna priporočila, ljudje pa reagiramo zelo individualno in temu moramo našo prehrano prilagoditi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljena Šminka!
V vaših težavah se vidim tudi sama. 5 let sem imela driske, svetlo in kašasto, pa tudi sluzavo blato. Imela sem opravljenih 5 gastroskopij in kolonoskopijo in še nekaj pregledov. Nikjer niso ugotovili nič. Orišlo je tako daleč, da sem bila že težko pokonci, saj me noge niso hotele več ubogati. Poizkusila sem z alternativo, a ni pomagalo nič. Bila sem tako zelo utrujena, pa železo v krvi mi je padlo skoraj na nulo, imela sem ga še 1,5 enote. Dobila sem infuzije. A driske se seveda s tem niso končale in počutje se ni spremenilo. Ne vem, če si že slišala za prehrano po krvnih skupinah. Saj nekaj kroži po internetu, ampak to ni to. Jaz sem šla v Domžale, ker je dr.Adamo svoja proučevanja še nadgradil in tam se ukvarjajo z individualizirano prehrano posameznika. Opravijo ti meritve, vzamejo vzorec sline, ki ga pošljejo na preiskavo v tujio, preverijo mišično maso, hidracijo telesa…..na podlagi vsega tega, ti priporočijo koristno hrano, odsvetujejo za tvoj nutrigenomični profil škodljivo hrano, pomagajo pri obrokih…Naj ti povem le to, da sem imela jaz po tem, se pravi svojemu profilu prilagojenem načinu prehranjevanja, že 3.dan normalno blato, nič več driskasto. Od takrat naprej nisem imela driske enkrat samkrat več. Mislim, da tako tebi kot je meni določena hrana tako močno škodi, da se ti to dogaja. Meni se je tudi. Da ne bom preveč nakladala, lahko mi pišeš in vprašaš karkoli, vem namreč kako se počutiš. Jaz se počutim zdaj res odlično, bolje kot pred 5 leti. Imam veliko energije in moči, nimam več prebavnih težav, koža na obrazu se mi je popolnoma popravila, pa še bi lahko kaj naštela. Res, če hočeš, se mi lahko javiš.
Pozdravček!

spet Zdrava, mene bi pa samo zanimalo, kaksne spremembe so ti priporocili oz. kaksne spremembe si sama uvedla v svojo prehrano, da se ti je stanje tako obcutno izboljsalo?
Mi je zanimivo to, kako smo res individualni – enim pomaga nekaj, drugim nekaj cisto drugega..

Lepo pozdravljeni
Mene pa zanima, kakšno hrano priporočate za dve leti starega otroka, ki trpi za hudo zaprtostjo. V bolnici so naredili ”preklop” črevesja in sedaj ima vrečko za blato. Nima pa nobenega apetita, tako da je že tri tedne na infuziji. Odklanja tudi tisto hrano, ki jo je imel prej najraje.
S čim mu spodbuditi tek. Hvala za nasvet.

Pozdravljeni spet “zdrava”
ker imam tudi podobne zelo resne težave, bi mogoče lahko zaupala naslov tega dr. Adama v Domžalah, pa zagotovo je samoplačniško, okvirno koliko to pride? HVALA

Sama sem imela vse življenje probleme z zaprtostjo in ob tem s krvavitvami, ko sem šla na blato. Bila sem tudi na pregledu, kjer je bila ugotovljena analna fisura, dobila sem te in one napitke, zdravila, kreme… Da me je potem samo orenk napihnilo, na blato pa vseeno nisem šla. Tako se mi zdi, da bi lahko non stop hodila od enega zdravnika do drugega, a sem si vse to uredila kar sama.
Začela sem se prehranjevati presno- to pomeni zgolj sadje in zelenjavo v mono obrokih + od časa do časa oreščke. V 14 dneh po prehodu na to prehrano, se je prebava čisto uredila- blatenje vsak dan zjutraj, blato je mehko, ne smrdi in ni duha več o nobenih krvavitvah. Pa tudi napenjanje je preteklost.
Pri tem načinu prehranjevanja se počutim veliko bolj optimistična tudi čez dan (ljudje so mi rekli, da žarim) in predvsem lahka kot peresce.

Krasno! ste lahko vesela, da se je uredilo, sama sem na pretežno sadno zelenjavni prehrani že 3 mesece, vendar se šele v zadnjem času stanje malo umirja (driske); jem v glavnem kuhano, ker mi surovo črevesje ne prebavlja; vsakodnevno tudi ločeno pijem sadno zelenjavne sokove (zelene na mojo veliko žalost ne prenašam); se pa resnično na sploh človek mnogo bolje počuti ob taki prehrani kajne;

evo, da se jaz oglasim, sem tudi na presni hrani zadnje pol leta – pocutje enostavno odlicno, prebava perfektna, energije ogromno…se sama ne morem verjet, kako pozitivno presna hrana s svezimi sokovi vpliva na cloveka! je pa res, da moras sam probat, prepricevat koga, da je to najbolje za vsakogar, nima smisla. skoda, bi bila marsikatera zdravstvena tezava komu prihranjena:)

pozdravljeni! jaz mam tud težave da negrem 3 dni na blato pol pa en dan po 4 krat ampak to se mi je malo izboljšalo, sem malo spremenila slog življenja in prehranjevanje….
mam pa težavo ko me mučijo vetrovi ali ko se nasitim me po celem dajejo neki krči v glavnem boli me v predelu srca, pljuč, vsepovsod skoraj….sem zdravniku rekla pa je rekel da to ni nič, ampak meni pa se že to zdi resno ker nihče nima tega, ki jih jaz poznam….prosim za kaki nasvet

Očitno ste malo boj občutljivi v predelu prebavil. Zagotovo na to vpliva stil življenja, predvsem stres, prehrana, gibanje.
Koliko lahko naredite pri prvem dejavniku veste sami.
Kar se tiče prehrane, posezite po probiotičnih izdelkih, ki uravnavajo črevesno floro (jogurti, posebni napitki), pa tudi čaj iz janeža in kumine je lahko v pomoč pri vetrovih.
Izogibajte se jedem ki napenjajo: stročnice, cvrtje, pa tudi velika količina sveže zelenjave z veliko celuloze.
Dobro dene za celotno zdravje in počutje tudi limonin sok, ki ga stisnite v mlačno vodo.
Izgibajte se pitju med obroki, tik pred ali tik po zaužitju hrane.
Poskusite se čim več gibati, občasno pa nežno masirajte trebuh.
Predvsem je pomembno, da se opazujete in spremjate svoje počutje po zaužitju različne vrste hrane, ko ugotovite katera vam ne ustreza, jo izločite iz jedilnika .

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

lep pozdrav.

Že nekaj časa opažam občasno (enkrat na mesec največ) kri na papirju. zdravnica me je naročila za pregled pri zdravniku za hemeroide. od takrat naprej pa opažam spremembe v prebavi in sicer zaprtje. najprej sem jemala praške waya, ki so mi pomagali za en teden, potem pa se je ponovilo. sedaj jem laneno seme na tešče z vodo in medom, in grem na blato enkrat na dan. Je pa res, da sem v zadnjem času veliko pod stresom. Je lahko krivo samo to ali kaj drugega? lp, hvala

Pozdravljeni,
Prebava je tesno povezana z našim psihičnim stanjem in prav lahko so težave povezane s stresom.
Pomembno je, da poskrbite za pravilno prehrano (živila z veliko vlaknin (otrobi, kosmiči), sveže sadje in zelenjava, laneno seme je za te težave odlično), dovolj tekočine in redno telesno vadbo, tudi ta namreč vpliva na prebavo (poleg tega pa vpliva tudi antistresno). Ob hudem zaprtju lahko občasno posežete tudi po odvajalnem čaju, vendar se telo navadi na močne stimulanse, vi pa morate zpostaviti normalno redno delovanje črevesja (z ustrezno prehrano in telesno vadbo). Pomaga tudi nežna masaža trebuha.
Ne vem ali vam situacija sicer to dovoljuje, morda bi bilo dobro, da si vzamete tudi nekaj odmora in se skušate čim bolj umiriti in razbremeniti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Eh Tonka53, kako bi se šele dobro počutila, če bi jedla samo Presno hrano…

Pozdravljeni,

pred skoraj enim letom sem prenehala kaditi in piti kavo. Od takrat imam težave s prebavo. Prvi mesec je bila moja prebava zelo lena, upočasnjena, skoraj ni delovala. Pogosto sem bila napihnjena in zelo redko sem odvajala blato. Čez čas sem ugotovila, da če pojem sir se pojavijo plini zelo neprijetnih in za mene do takrat neznanih vonjav, potem sem ugotovila, da to velja tudi za skuto… preizkusila sem kozji ovčji sir in sir brez laktoze ampak plini zelo neprijetnega vonja so bili tudi takrat prisotni kmalu po zaužitju. Je to alergija na mlečne izdelke? Ko sem pojedla sir, ki ga imam zelo rada so se najprej pojavili plini pa tudi nekajdnevno zaprtje in lepljivo blato. Pila sem donat, uživala lanena semena, probiotične jogurte, kefir….stanje je bilo čez nekaj časa boljše (ne pa v redu), dokler se nism pregrešila s sirom. Zadnje čase imam pa drugačne težave. Še vedno so to konstantne težave s prebavo. Kakšen mesec nazaj sem zjutraj opazila zelo svetlo blato, sivkasto. Vprašala sem zdravnico, rekla mi je naj bom pozorna na barvo kože, urin… Naslednji dan je bilo blato normalne barve. Po tem so spet sledila zaprtja, lepljivo blato, občasno zelo neprijetne vonjave, tako da se sama počutim zastrupljeno. Nekaj dni se mi je spahoval zrak, občasno tudi pekoča zgaga. Po zadnjem zaprtju,lepljivosti, neznosnih vonjavah, neprijetnemu počutju, potem pogostemu(večkratnevnemu) lepljivemu odvajanju … sem šla v lekarno in dobila probiotike. Po nekaj dneh je še prisotna napihnjenost, ni pa več (skoraj) neprijetnih vonjav, blato odvajam vsako jutro ampak je kašasto (4 dni), v njem je neprebavljena hrana (predvsem koščki zelenjave), sluz … Pijem tudi kamiličin čaj. Zadostne količine vode, ker če premalo pijem takoj nastopi zaprtje… Kaj bi lahko pomagalo mojim težavam? Drugače sem srednje postave, dokler sem kadila pa sem bila suha. Opazila sem tudi, da imam veliko več celulita. Hvala za pomoč.

težave kot jih opisujete lahko izhajajo tudi iz neustrezne mikroflore črevesja Kot ste že sami rekli proibotiki pomagajo da se le ta vzpostavi.
Takšna reakcija po zaužitem siru ne pomeni alergije (ta se kaže drugače) kaže pa lahko na preobčutljivost ali netoleranc. Predlagam da sire izločite iz prehrane.
malo ste mi napisali o svoji prehrani, pa zato vseeno predlagam da mora malo popazite nanjo.
Uživajte lažje prebavljiva živila (zelenjava, riž, belo meso…) in poskusite za določen čas (mesec dni) iz prehrane izločiti rdeče meso, pšenico, mlečne izdelke (siri, skuta ipd). Izključite tudi kavo in alkohol. Pijte čaj iz janeža in kumine, ki pomagajo pri krčih in napihnjenosti ter si privoščite kakšno prečiščevalo dieto ali čaj: pomlad je kot nalašč za to; koprivin čaj (ali pa koprive v jedi), čemaž, regrat, sveži sokovi, zeliščni čaji in opazujte kako se na to odziva vaše telo. Počasi se potem vračate na ustaljeno prehrano in opazujte na katero živilo se spet pojavi reakcija, tistega živila se raje izogibajte.
Skrbite za redno prebavo, uživajte dovolj vlaknin in namočena lanena semena, probiotike ter pazite da zaužijete dovolj tekočine.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni

Star sem 17 let in sem končal 2. letnik. Imam težave z zaprtjem, ki so se začele nekako pred dobrim letom. Pred srednjo šolo sem namreč hodil na blato vsak dan, brez kakršnih koli problemov, v srednji soli pa sem imel že zgodaj dopoldan kosilo, in začele so se te težave! Po tistem sem spremenil prehrano in nekaj časa je bilo bolje, vendar se mi je hitro poslabšalo.
Od takrat naprej lahko grem na wc le ce temu posvetim vrč casa , včasih pa več dni slploh ne morem. Od konca šole je spet slabše. Ima kdo kakšen nasvet ker me to že psihično izčrpava?!
lp

Pozdravljeni,

star sem 17 let in sem končal drugi letnik gimnazije. Do sredine prvega letnika nisem imel s prebavo nikakršnih težav, na wc sem šel vsak dan brez problemov. V šoli pa sem imel že dopoldansko kosilo, ter potem še doma kar me je zaprlo. Potem sem začel pazit kaj sem jedel in bilo je bolje. Nato pa se je težava spet začela. Od takrat se moram ves čas trudit da grem na wc, pa še to včasih ne pomaga. Vendar pa vsake nekaj časa spet grem z lahkoto potem pa spet več dni ne. Ima kdo kakšen nasvet? To me že pošteno izčrpava!

Kaj je lahko vzrok za spremembe ne vem, ker niste o tem nič napisali, je prišlo do kakšna spremembe v prehrani, morda velik stres… no vzrokov je lahko več.
Jaz bi vam predlagala, da poskusite spremeniti ali dodati določena živila vaši vsakodnevni prehrani. Predvsem veliko sveže zelenjave (solate), žita naj bodo polnozrnata, lahko pa otrobe še posebej dodate, dovolj morate piti predvsem vode (ne sladkanih pijač) in poskusite s sokom aronije. Zjutraj spijte 1dl soka aronije (100% sok, ne nektar), vendar pijte počasi, lahko tudi razredčite z vodo, saj zna biti včasih težek za želodec. Pomembno je tudi gibanje, saj tudi samo gibanje pospešuje peristaltiko. Izogibajte se čokoladi, sirom in ostalim živilom, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročajo tudi upočasnjevanje prebave.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close