Pozdravljeni!
Sem mama 17-letnice,ki ima težave s prebavo. Zelo pogosto hodi na veliko potrebo.Je pretežno rastlinsko hrano in veliko sada. Opažam pa, da so težave večje, če zaužije mlečne izdelke ali kruh. Ima tudi slabo krvno sliko, premalo železa.Prekomerno odvajanje jo izčpava, enako kot slaba krvna slika. Pogosto je utrujena, zaspana.Zanima me s čim nadomestiti mleko ( poskusila je s sojo, pa ji ne odgovarja) in kruh?
Zahvaljujem se za odgovor. Splošna zdravnica meni, da so to samo ” kaprice” pubertetnikov, da nadaljni testi niso potrebni.Ampak ,če gre človek na potrebo do 10x, pa se mi vseeno zdi, da do ni dobro.
Lp, Mojca
Spoštovani!
Če boste osebni zdravnici povedali, da gre na veliko potrebo 10x na dan, bo verjetno težko reči, da so to kaprice pubertetnikov.
Mleko se da v prehrani nadomestiti, vendar je dobro vedeti, če gre samo za laktozno intoleranco. Dobi se mleko brez laktoze. Namesto običajnega kruha se da peči pirin, koruzni ali ajdov kruh, seveda vse brez dodatka bele moke.
Železo je najbolje nadomestiti z mesom. Če ga nikakor ne uživa, ji v lekarni kupite Eisenblutt, Floravital ali kaj podobnega.
Uspešno borbo s težavami in razumevanje osebne zdravnice vam želim!
Marija Š. Gašperšič