Prebava
Spoštovani,
že od februarja imam težave z prebavo. Začelo se je z pogostimi diarejami in splošno slabim počutjem. Odkar sem se odpovedal mleku in mlečnim izdelkom pa se je blato popravilo, vseeno pa slabo počutje, bolečine v mišicah, hujšanje vztrajajo. Obravnavan sem pri gastroenterologu na polikliniki v Ljubljani, vendar me nihče ne jemlje resno. Čakal sem več kot 2 meseca na mnenje zdravnika, ki me sedaj pošilja na dodatne preiskave in sicer kolonoskopija in UZ trebuha. Energično sem popolnoma izčrpan in težko opravljam vsakdanje obveznosti. Ugotovljena je bila sicer huda laktozna intoleranca, a se mi zdi, da je to le posledica nečesa drugega. Naj omenim še, da so mi lansko leto zaradi ponavljajočih se angin odstranili mandlje. Star sem 30 let in od meseca februarja sem izgubil 13kg. Bi mi homeopatska zdravila pri tem lahko pomagala?
Laboratorijski izvidi (13.05.2025 14:49):
Biokemija: S-Glukoza 5,9 mmol/L; S-Sečnina 5,7 mmol/L; S-Kalij 4,3 mmol/L; S-Natrij 136 mmol/L; S-
Kreatinin 74 µmol/L;
Ostalo: oGF (CKD-EPI)/1,73 m2 nad 90 mL/min; S-Urat 409 µmol/L; S-Bilirubin celokupni 8 µmol/L; S-
Bilirubin direktni 3 µmol/L; S-Proteini celokupni 72 g/L; S-Albumin 49 g/L; S-A. Fosfataza 2,55 µkat/L;
S-AST 0,46 µkat/L; S-ALT 0,33 µkat/L; S-gama-GT 0,23 µkat/L; S-Železo (III) 17,5 µmol/L; S-TIBC 50,2
µmol/L; S-UIBC 32,7 µmol/L; S-Feritin 78 µg/L; S-CRP pod 5 mg/L;
Hemogram: K-Lkci 8,3 10^9/L; K-Erci 5,29 10^12/L; K-Hb 169 g/L; K-Ht 0,463 1; MCV 87,5 fl; MCH
31,9 pg; MCHC 365 g/L; RDW 12,9 %; K-Trombociti 265 10^9/L; MPV 9,9 fl; Nezreli granulociti 0,02
10^9/L; Nevtr. segmentirani 5,13 10^9/L; Limfociti 2,40 10^9/L; Monociti 0,52 10^9/L; Eozinofilci 0,20
10^9/L; Bazofilci 0,04 10^9/L; Nezreli granulociti% 0,2 %; Nevtr. segmentirani % 61,7 %; Limfociti %
28,9 %; Monociti % 6,3 %; Eozinofilci % 2,4 %; Bazofilci % 0,5 %; S-IgG 11,40 g/L; F-Pankreatična
elastaza 8 µg/g; S-HBs Ag nereakt. poE; S-anti HBs nad 1000 IU/L; S-anti HBc nereakt. poE; S-anti HCV
nereakt. poE;
Laboratorijski izvidi (20.06.2025 08:16):
Biokemija: Glukoza-1.test 4,9 mmol/L; Glukoza-2.test 3,1 mmol/L;
Pozdravljeni,
pri težavah, kot jih opisujete, se s homeopatijo lahko lepo pomaga, vsekakor vam svetujem obisk zdravnika homeopata. Laktozna intoleranca je, kot ugotavljate že sami, najverjetneje samo del problema, ki se ga je potrebno lotiti. Seveda vzporedno le opravite tudi preiskave, na katere ste napoteni, in nadaljnjo obravnavo pri gastroenterologu, da se izvede vsa potrebna diagnostika.
V praksi žal pogosto opažamo zgodbe, kot je vaša, zlasti pri mlajših pacientih. Povedo, da jih nihče ne jemlje resno… Kar ni prav. Velikokrat so pri takih pacientih sicer vse preiskave brez posebnosti, in se na koncu postavi diagnoza sindrom razdražljivega črevesja. Ta diagnoza nam ne pove veliko, za to stanje v uradni medicini tudi ni učinkovitega zdravljenja. Pacienti bolj ali manj ostanejo sami s svojimi težavami, lotevajo se diet, poizkušajo s številnimi prehranskimi dopolnili in dodatki, z različnimi alternativnimi obravnavami, a s skromnimi uspehi… Podobno je s pacienti, pri katerih se ugotovi kronična vnetna črevesna bolezen. Tu v uradni medicini sicer poznamo zdravila, ki simptome olajšajo, a bolezni ne ozdravijo.
Z vsemi temi pristopi se lahko zabrišejo dobri simptomi, ki jih bolniki imajo, in se s tem oteži homeopatsko zdravljenje, kar je škoda. Zato bi bilo najbolje, da bi taki bolniki čimprej našli pot do zdravnika homeopata.