Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija (pre) malo čebljanja

(pre) malo čebljanja

Pozdravljeni
Na forumu sem nova, zato mogoče malo nerodna…nevem če je ta tema že odprta…

doma imam 4,5 mesečnika, ki ne čeblja oziroma zelo malo. če že kaj “pove” je to predvsem igračam, ali pa ko se kam zagleda. Nam bolj redko
sicer se smeji-če ga zabavamo tudi zelo glasno…veselo tudi vriska…
ali bi me moralo skrbeti ker je teh auuuu,buuuu,gggg,oooo zelo malo? naj povem da mu je ravnokar pogledal zobek in je bil kak teden zelo nervozen…
okolico zelo lepo opazuje, sliši dobro..

4,5 mesečnik vriska, se obrne proti zvoku in proti glasu, lahko govori enostavne zloge (gaaa, baaa in podobno), čeblja (seveda je to šele začetek čebljanja). Po vašem opisu se ne zdi, da otrok premalo govori, pač v skladu s starostjo.
http://med.over.net/forum5/file.php/46/42531/denver.jpg

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor

problem je, ker je teh gaaa,baaa zelo malo.Okrog 3. meseca se je začel tako oglašati, pol je pa kar “utihnil”. Na splošno je bolj miren dojenček. Zaradi tega sem zelo zaskrbljena, saj me skrbi da ni kaj v redu z njim. Z otročkom se non-stop pogovarjamo. Zanima me, če je možno, da mogoče preveč silimo v njega, saj mu dobesedno ves čas nekaj govorimo in smo mu pred obrazom. Velikokrat se kar obrne stran od nas in naj se še tako trudimo nas noče pogledati. Zaradi tega sem zelo žalostna. Vsi me tolažijo da ni to nič takega, in da bo že “govoril”.

Če je njegov sluh v redu (kar je potrdila že preiskava TEOAE po rojstvu) in se ozira v izvore zvoka, potem bo tudi govorni razvoj najverjetneje potekal pričakovano. Seveda je treba vseeno slediti. Se pa lahko tudi zgodi, da razvoj poteka v nekakšnih skokih, torej napredek, pa stagnacija, pa spet napredek.
Tudi dojenček si želi odpočiti od stikov in strokovni viri navajajo, da ko otrok odmika pogled (seveda ob predpostavki, da je sicer njegov razvoj primeren, da je stik sicer pristen, da se smeje in vas ima rad) to pomeni, da si želi odpočiti. Takrat ne silimo vanj, počakamo, da sam spet ponovno vzpostavi stik.
Počakajte, sledite, če se zdi, da ni v redu, pa raje en pregled preveč kot en premalo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Naša 3 mesečnica pa sicer se pogovarja, glasno se zasmeji, če jo naprimer žgečkamo, vriska pa ne. Je to lahko kaj narobe?

Ne. Saj ima samo 3 mesece.

New Report

Close