Najdi forum

Pravosodni izpit

Ali je katera od mamic na forumu delala pravosodni izpit potem, ko je že imela otroka? Sama trenutno študiram (izpit imam v začetku maja) in sploh ne morem oceniti, ali mi bo uspelo naštudirati. Poslušam kolege, ki so vsi po vrsti “študirali cele dneve”, čeprav je bilo po mojem v teh “celih dnevih” precej kofetov in klepetov. Pa vendar, če se primerjam: sama intenzivno študiram od osmih do treh, vmes grem za 45 minut na kosilo. Drugače nič kavic, nič pavz. To je cca šest efektivnih ur študija na dan – je to dovolj? Popoldan in med vikendi sem z malčkom, čeprav bo kasneje (ko se bo začel bližati dan D) treba delati tudi popoldan. Ali pač ne?

Prosim za izkušnje, predvsem da mi poveste, kako ste uskladile študijske in družinske obveznosti.

Hvala in lep večer,
Katarina

Žal ti ne znam pomagat. Verjamem pa, da tisti, ki pravijo, da toliko študirajo, pač kofetkajo, saj veš, da takšni imajo največjo srečo.Najbolje, da se spomniš študentskih let in koliko časa si porabila za študij-nekateri baje tudi”cele dneve”.
Ti pa kar malo zavidam, sama čakam že skoraj dve leti, da bi sploh prišla na vrsto, za pripravništvo. Tako, da sedaj čakam na svojega sončka(35 teden). Kariera pa upam, da bo kdaj kasneje in da bom lahko uskladila službo tudi z otrokom.
Imaš sklenjeno redno ali voluntersko razmerje?

Želim ti, da se ti vse dobro izteče, verjetno pa bo tako, saj pišeš, da aktivno študiraš!

Lp!

Volunterka sem; sem že nekaj let v službi. Mislila sem, da bom najprej naredila izpit, potem bomo imeli pa bejbija, se je pa prehitro najavil:-))) Tako sem imela rok poroda 8.2.2002, pripravništvo pa naj bi nastopila 1.2.2002. Pa smo prestavila za eno leto, hehe. A čakaš v Ljubljani? Zdaj je baje taka nora gužva, da se čaka cela leta.

Lp,
Katarina

Jaz sem ga uspešno naredila, ko je bil mali star 2 leti. Študirala sem pet mesecev, samo dopoldne. Zadnji mesec pa po cel dan. Študirali sva s kolegico, s katero sva imeli natančno določen urnik. V petek sva se dobili in vse ponovili. Ne poslušaj tistih, ki še nimajo otrok. Najbrž efektivno študirajo manj časa kot ti. Želim ti veliko uspehov in kakšno kul komisijo.

LP

Tudi sama se ubadam s podobnim vprašanjem. Doma imam enoletnika, sem ravno prišla na sodišče in sem že spet (se je pač zgodilo:) noseča. Vedno sem mislila, da bom naredila izpit pred otroki, a 5 let čakanja je naredilo svoje….
Sama se tolažim s tem, da mi, ki imamo otroke, znamo bolj izkoristiti čas za učenje. Sama recimo se dopoldne samo učim in ne hodim na kavice ipd…
Držim pesti.

Srečnice ( mislim, da ste dobile mesto ).Sama čakam na mesto v Celju ali Mb, pa dvomim, da bo kaj uspeha.
Pa se tolažim, otroka lahko imam sedaj, kariero pa pri 50-ih( ha, ha), malce težko pa bi bilo imeti otroka pri 50.
Vsem želim veliko sreče in pa seveda strpnosti.

Pa, pa.

Jaz sem zaključila pripravništvo (voluntersko) noseča, tri tedne pred rokom sem delala izpit iz upravnega postopka (ker se je še dalo kot samoplačnik, pri pravosodnem se je pa poznalo), po rojstvu prvega otroka asem se mu prvih 8 mesecev posvečala 24 ur na dan, nato pa sem tri mesece študirala po 3 ure na dan in nato 3 mesece po 6 ur na dan, ta čas so tamaučka pazili mož, tašča ali tast… pa tudi ponoči sem študirala… ko sedaj pomislim za nazaj, se kar čudim, da mi je uspelo, ampak motivacijo sem imela pa blazno… (res pa je, da sem imela nekaj predmetov priznanih zaradi upravnega izpita!)

izpit sem brez problemov naredila, z menoj v trebuščku na izpitu pa je bil že ta drugi sinček…..

he, he, no konec prejšnjega leta sem šla še na pisni del strokovnega izpita iz socialnega področja, na dan, ko bi morala na ustni del, pa sem šla roditi ta tretjega sinčka…. tako da me ta ustni del še čaka v kratkem (pa ni panike, ker imam zaradi pravosodnega priznanih 7 predmetov od 9ih, tako da ni prav veliko)….

torej – vse se da, če imaš malo pomoči in veliko motivacijo…. (res zahvala mojemu možu, tastu in tašči…brez njih seveda ne bi šlo….) pa še srečo imam s službami…
mimogrede – otroci so stari 4, 2 leti in 1 mesec, po prvem sinu bi se lahko zaposlila pri znani odvetnici in bi sedaj že imela svojo odvetniško pisarno, ampak sem čutila, da to ni zame….

stara sem 29 let in moje mnenje je, da bom še do 65 leta lahko hodila v službo, otrok pa takrat ne bom mogla več imeti, zaenkrat so mi otroci na prvem mestu, in kariera ni tako pomembna, bo pa čez 10 ali 15 let na vrsti…..
nisem si niti predstavljala, ampak z otroci uživam 100 na uro, res preživim veliko časa z njimi in se jim to tudi pozna…
rajši jih ne bi imela, če bi jih videla 2 uri na dan cel teden, ali pa še to ne….

mimogrede – ali je katera med vami študirala na PF med 1994 in 1998 – potem se lahko celo poznamo???

lep pozdrav iz Kolpske doline,
Helena in štirje mušketirji

Jaz nisem pravnica, mi je pa zelo simpatično, kar si napisala. Mame s tremi ali več zmoremo več, a ne? Se hecam…

Tudi jaz se pripravljam na pravosodnega. Imam dva otroka, stara ravno 4 leta in 1,5 leta – oba non stop bolana in nobenih dedkov in babic, ki bi jih lahko pazili. Sicer pa pripravništvo opravljam v Ljubljani – ga imam do junija, nato pa moram v službo. Na vrsto za izpit mislim, da bom prišla jeseni. Ne skrbi glede drugih, ker si zaradi otrok znaš bolje razporejati čas in ne verjamem, da so vsi študirali noč in dan. Sicer pa se mi zdi efektivnih šest ur na dan veliko in ti bo prav gotovo uspelo.

Pa srečno!

Ne boj se, saj boš naredila. Jaz sem študirala od februarja do 21. maja, najprej v bolnici, kjer sem bila na operaciji in se je kar zavleklo, potem doma z dvoletnim otrokom, zadnje 14 dni so mi ga pazili starši v drugem kraju. Saj niti ne bi bilo tako težko dobiti tistih ur študija navkljub otroku, samo sem bila tako nervozna, da bi se gotovo znašala še nad njim, kar pa ni prav. Dobila pa sem prijazno komisijo, vsi so nekaj suflirali in pomagali, tako da je šlo zelo v redu. (ne bi pa šla še enkrat!)

Pa lep pozdrav in uspešno!

Punce vsem hvala za vzpodbudne besede! Res se bom potrudila in upam, da mi bo uspelo.

Drugače sem četrti letnik na PF v Ljubljani končala junija 1995, diplomirala pa marca 1997 (vmes smo pa malo luftali, hehe). Mogoče se pa res poznamo!

Lp,
Katarina

Sama sem študirala na PF Lj in sem diplomirala leta 1998, sem letnik 1974. Sama se spomnim ene sošolke Helene iz Kočevja. Si to ti 🙂 ?

Ja, jaz sem iz Kočevja! Nisem pa sigurna, ali se te spomnim, od kod pa si??

Helena

New Report

Close