Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Arhiv – Alternativa in zdravo življenje Pravoslavna cerkev in istospolno usmerjeni

Pravoslavna cerkev in istospolno usmerjeni

Pozdravljeni!

Na tej strani sem se znašla, ker se mi sanjalo ni, kje bi lahko izvedela več o tematiki, ki mi roji po glavi zadnjih nekaj dni. Kot otrok, ki je odraščal v ateistični družini, nikoli nisem veliko razmišljala o Bogu, dokler mi življenje ni na pot pripeljalo ljudi, ki so bili Bogu in veri globoko predani.Kot ena izmed ‘drugačnih’, ‘čudnih’, ‘bolanih’ ali kakorkoli nas že označujejo nevedneži, sem prišla do točke, ko pritiski s strani cerkve začenjajo močno vplivati na moje osebno življenje, čeprav se verskim dogmam nikoli nisem prepuščala in sem vedno zagovarjala svobodo izbire in vero v ljubezen, ki je rešiteljica vsega.

Za kaj se gre? Dobro leto sem v razmerju z Grkinjo, ki prihaja iz globoko ortodoksno verne družine na Kreti. Do nedavnega nama je uspelo krmariti med predsodki ljudi, nauki in prepričanji njene cerkve in najino ljubeznijo, zadnje čase pa postajajo pritiski na njo s strani družbe premočni in priznam, da se počutim nemočno, saj ne vem proti čemu točno se bojim in pripravljena sem narediti vse, da je ne izgubim. Moje vprašanje zato se glasi: Kakšen je točno odnos pravoslavne cerkve do istospolno usmerjenih? Jih popolnoma zavrača, obsoja, sodi? Moje dekle je prepričano, da če bova nadaljevali z najinim razmerjem, ki seveda logično ne temelji le na psihični temveč tudi fizični ljubezni, da bo s tem zanjo življenje končano in ne bo nikoli okusila večnosti. Ne vem kaj naj naredim, vidim da trpi, hkrati trpim tudi jaz, saj vidim, da je le še vprašanje časa, kdaj mi bo nekdo, s katerim bi brez težav preživela preostanek življenja, spolzel iz rok in se predal nesrečnemu življenju le zato, da bi imel priložnost uživati v posmrtnem življenju … Ali ni Jezus poudarjal, da ljubi vse svoje ‘otroke’ ne glede na barvo, status in usmerjenost?

Upam, da mi boste lahko vsaj delno odgovorili ali mi morda posredovali, na koga se v zvezi s tem lahko obrnem …Vnaprej hvala …

Shia Jezebel

Draga Jezabel!

Cerkev je inštitucija, ki si jemlje, povsem neupravičeno, pravico, bit posrednik med Bogom in ljudmi. Jaz takih advokatov ne rabim. Ta bitja, ki niso niti vretenčarji ( si kdaj videla advokata s hrbtenico ), pač ne morejo predstavlajti vezi men menoj in Najvišjim, zato si to pravico jemljem nazaj in to funkcijo opravljam sam v povezavi s svojim Sebstvom ali Višjim jazom.

Skozi več desetletij se ukvarjam s proučevanjem zgodovine verstev. V moji knjižnici ne manjka niti Koran, niti Takmud, niti številnih verzij Sv pisma ali Upanišad in del iz Vedanske filozofije ali Taoizma. V vseh teh delih sicer zasledim “božjo zapoved”, ki se imenuje v različnih izročilih različno, ki govori ” ne nečistvuj”. Vendar nobena zapoved ne govori o ljubezni med dvema ženskama. To je lahk le “pogruntacija” tolmačev izročil in prerokb. Zadnjih 2.000 let je pač svet “moški”, od verskih ustanov do posvetnih oblasti. Ob poplavi homoseksualnih skupnosti moških je seveda ob tem homoseksualna skupnost dveh žensk s strani mačistično-fašističnih tolmačev Božjih zakonov prepovedana. Vendar nisem zasledil niti besedice o tem v originalnih zapisih, bodi si Sv. pisma ( nasprotno, Stara zaveza obsežno govori o kralju Davidu in njegovem ljubimcu, slika Zadnje večerje kaže Kristusa, ki mu a prsih sloni eden njegovoh apostolov itd. ), bodi si Upanišad, Talmuda ali celo Korana. Če in ko boš želela, se bom obširneje razpisal na to temo.

Ljubezen med dvema ženskama je bila v zadnjih 2.000 letih sicer različno predstavljena, a iz ekonomskih razlogov onemogočena. Dandanes, ko so se ženske osamosvojile in same skrbijo za svojo ekonomsko stabilnost, je zločin zatirati nagon po materinstvu ženske, ki ne živi v skupnosti z moškim in temu sledi celoten splet odnosov družbe do istospolno usmerjenih žensk, kjer si moši, bodisi si v okrilju Cerkve ali v okrilju civilnih oblesti ( ki so po popolnim vplivim kapitalsko najmočnejše organizacije – Cerkve ) v absolutni večini. Pravoslavna cerkev, ki je pod močnim vplivom Islama, saj je bila namen ustvariti tampon med katoliškim zahodom in muslimanskim vzhodom, seveda do tega zavzema še radikalnejše stališče. Vendar je to stališče ljudi, ki se proglašajo sami sebe za Božje odvetnike, sami pa niti ne skušajo živeti po načelih, ki jih učijo.

Duša se inkarnira v okolje, kjer bo lahko najbolje opravila svojo funkcijo zdravljenja karmičnih dolgov. Vse se je že zgodilo, zato duša ve, v kakšno okolje se mora inkarnirati, da bo konzumirala pravo izkušnjo. Zgodilo se je, če ne drugače, v umu Boga, ko je snoval Bođanski načrt. Torej nekaj neizbežnega ( če se je pa že zgodilo ). Je tvoja prijateljica namenjena tvoji duši, je tvoja duša namenjena tvoji prijateljici, sta vajini Kreaciji ( Stvarstvo ) namenjeni nekomu tretjemu ali neki tretji duši, nikoli ne bosta izvedeli.

Nekoč sem se v Putapartiju v Indiji pogovarjal z nekim zelo zelo starim zdravilcem. Neke noči, ko sva tako debetirala, mi je dejal: ” Veš, ti ne moreš biti grešnik. Če je to On načrtoval, potem je On tam zgoraj največji grešnik!”. Cerkev tvoje prijateljice si jemlje nezaslišano pravico in zlorablja svoj položaj v najbolj grozovitem smislu, ko indoktrinira svoje okolje, da duša človeka ne bo prišla v nebesa v primeru “nečistovanja”. Ta beseda je bila uporabljan za odnose med moškimi, za sodomizacijo, iz popolnoma jasnih zdravstvenih razlogov. Odnos med dvema ženskama pa temelji na veliko globjih emocionalnih vezeh in je veliko manj podvržen promiskuitetnemu obnašanju, kot je to v primeru moške homoseksualnosti ( čeprav me bodo sedaj moški homoseksulaci sovražili ). V vseh Cerkvenih pravilih, ki so mi bila dostopna, se v obdobju, ko je Cerkev še kaznovala, ljubezen med ženskama v najslabšem primeru kaznuje enako, kot masturbacija, medtem, ki je sodomija smrtni greh. Kako je z lokalnimi običaji v domovini tvoje prijateljice, pa ne vem. Domnevam pa, da enako, kot z emancipacijo. V okolju zibelke helenistične kulture, kjer je bil hedonizem znak plemenitosti in odnos med Aleksandrom Velikim in njegovim ljubimcem simboličen, se pojavi mačistično-fašistično mnenje, da je ljubezen med dvema ženskama grešna. Nevzdržno po vseh verskih izročilih, ne pa seveda po njihovem tolmačenju “Cerkvenih advokatov”.

Na ljudmila.org imaš veliko zapisanega o odnosu pravolsavne cerkve do homoseksualne ljubezni, še ve na strani gay-serbia. Vendar to tvojega problema ne bo rešilo. Tvoja prijateljica e mora osvoboditi občutka krivde, sprejeti samo sebe takšno, kot je in si priznati ljubezen do tebe. Ljubezen je največ in najvišje čustvo, ki ga je Bog poklonil le človeku. Verjetno ne brez veze, ampak z namenom. In če je vaju privedel na isto pot, je tudi v tem namen, ki ga seveda okolje ne more in ga ne bo nikoli razumeo, vidve pa zelo hitro.

Mnogi ljudje so že izstopili iz Cerkve, ker niso mogli sprejemati njene dvoličnosti. Zakaj ne sprejmeta tega daru, ki je v Božanskem načrtu zapisan, sicer se vama ne bi zgodil, in sprejmeta ljubezen v obliki in na način, kot vama je bila ponujen in dan. Zakaj se vdajata mnenju okolja in Farizejskim pravilom? Ta ljubezen je samo vajina in nihče, prav nihče se ne sme postaviti po robu nečemu, kar je Najvišji namenil samo vama.

Lahko bi še razpredal o genezi odnosa Cerkve, katere koli, do osnovne ekonomske celice in namenu reprodukcije, oz. “razširjene reprodukcije”, vendar bodi za enkrat dovolj. Če ne bosta mogli rešiti svojega problema, se ponovno oglasita. Preberita pa si delo ” Pravoslavna cerkev med Slovani in njen odnos do homoseksulanosti v obdobju med X. in XVIII. stoletjem”. Veliko jasnejša bo slika o namenu in načinu prepovedi.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Dragi Igor T.,

najprej hvala za izčrpen odgovor. Priznam, da me je branje slednjega, spravilo v jok, saj sem imela možnost prebrati, kar globoko v sebi vem … Ko besede prihajajo od tretje osebe, objektivnega opazovalca, so precej bolj čiste in jasne in jih lažje sprejmem kot dejstvo.

Prebrala sem Potovanje duš in globoko verjamem v to, da se naše duše na Zemljo vračajo, da bi se nekaj naučile. In trudim na vse skupaj gledati s tega vidika. Verjamem tudi v vse, kar ste napisali o cerkvi kot instituciji, nisem vedela le, kako v tej situaciji pristopiti k moji partnerici. Vem, da je odraščala v verni družini in da je to ostalo v njej, kljub temu, da jo njena matična cerkvena institucija zavrača kot osebo. In to le zaradi tega, ker ljubi žensko.Za začetek, ji bom prevedla vaš odgovor in poizkušala nekje najti knjigo ki ste mi jo predlagali (lahko prosim navedete še avtorja, saj mi google ne vrže ven nič pametnega). Vem, da me bo poslušala, kaj bo z informacijo naredila, pa je njena stvar in na to ne morem vplivati…Težko je, ker sva trenutno že dober mesec fizično ločeni in se o stvareh ne moreva pogovarjati osebno. Čez dobra dva tedna letim k njej, da se vsedeva in pogledava, kaj lahko narediva. Takrat želim biti pripravljena z odgovori, da jo potolažim …In da ji povem, da ji najina ljubezen ne bo vzela večnosti.

Še enkrat hvala za odgovor, cenim trud in čas, ki ste si ga vzeli za besede, ki so me potolažile, bolj kot si lahko mislite.Ne dvomim v to, da se bom še oglasila , do takrat pa vam pošiljam sonce in veliko ljubezni.

Shia Jezebel

11-16-2007, 08:43 PM
Peaches
Senior Member Join Date: May 2007

Norveška protestantska cerkev za posvetitev homoseksualcev

——————————————————————————–

Oslo – Norveška protestantska cerkev je potrdila predlog o posvetitvi homoseksualcev v duhovniški stan, zadnjo besedo pa je prepustila škofom in drugim verskim organom za odločanje.

Predlog razveljavlja trenutno prepoved posvetitve na položaj pastorja, diakona, vikarja ali cerkvenega pevca. Sprejelo ga je 50 od 84 predstavnikov generalne sinode, ki je najvišje predstavniško telo Norveške protestantske cerkve.

Predstavniki sinode, ki so glasovali proti predlogu, so izrazili prošnjo za nadaljnjo preučitev predloga. Večina izmed 11 škofov Norveške pravoslavne cerkve javno zavzema liberalni položaj pri reševanju tega problema, medtem ko so konservativni cerkveni predstavniki že organizirali protestni shod. (STA/Foto JupiterImages)

———————-

Sled o tistem članku pa se mi je izgubila. Zdi se mi, da je bil objavljen na gay-serbia.com.

Tudi tebi veliko Ljubezni, Jezabel!

moram se oglasiti na to. Sem pripadnica RKC, vendar se v tej temi nikakor ne morem strinjati z uradnim stališčem cerkve. In dejansko ne verjamem, da je vse, kar pride iz župnikovih ust direktno posredovano od Boga. Poglej zgodovino cerkve oz razl. verstev in njene napake – npr. rkc – inkvizicija, procesi proti znanstvenikom, križarske vojne, razuzdano življenje v Vatikanu v določenih obdobjih, danes se že včasih zdi, da bolj služijo manonu, velikokrat prikrijejo pedofilske afere… Veliko je dobrih stvari in veliko je dobrih ljudi tudi v Cerkvi, kar nekaj pa je takih, na katere noben kristjan ni ponosen. Skratka, če si pripadnik te vere, ne pomeni, da ti morajo odpovedati možgani.
Moje razmišljanje glede homoseksualnosti – Bog bi moral biti zelo krut, da bi nekomu dal to nagnjenje, ki si ga ni sam izbral in nanj nima vpliva in ga potem vse življene mučil, da tega ne sme živeti. Kot bi ti dal občutek lakote in hrano, pa ne bi smel jesti… Predvsem iz stališča, da taki dve osebi, ki se ljubita in živita v iskrenem partnerstvu, nobenemu ne škodita, zakaj bi torej to jezilo Boga. Moj Bog je dober, poln ljubezni, popoln in radodaren in ne verjamem, da takšen Bog ustvari človeka, kot ga (po svoji podobi) in ga potem kazuje za to, kar je. Verjamem, da je tvoja partnerica zelo trpi, ampak trpi zaradi obsojanj in predstav, ki jih je dobila iz okolice in upam, da nekoč pride do spoznanja v sebi, ki bo močnejše od obsojanja okolice.

@ mala: Strinjam se s tabo glede tega, da so tudi v cerkvi dobri ljudje. Seveda. Nikoli nisem nikogar predalčkala in označila za slabega, ker je del cerkvenega kroga … Verjamem v dobre ljudi in vem, da jih lahko najdem povsod … Kar se tiče tvojega razmišljanja o homoseksualnosti, že dolgo nisem nikjer zasledila bolj preproste a učinkovite razlage, zakaj biti ‘gay’ ni nič bolj grozno od tega, da si ‘straight’. Bistvena so dejanja …In odnos do samega sebe in nato do soljudi … Hvala za post in da, tudi jaz upam, da bo moja partnerica spoznala, da je lahko srečna, ker je našla ljubezen in da je največji greh to, da jo spusti iz rok …
*objem*

Mene pa sta v tej temi zmotili 2 stvari:

1. nečistovanje- sem mislila, da to pomeni, če varaš svojega moža/ženo in ne, če imaš istospolnega partnerja.

2. sodomija- to ne pomeni odnos med 2 moškima, pač pa spolno občevanje človeka (kateregakoli spola) z živaljo.

Ja čisto vsega pa tudi tu ne moremo napisati tako, da bo vsem všeč. Mission unpossible!

1. Nečistovanje je pač nečistovanje, ne glede na to, kako si to ti predstavljaš!
2. Sodomija se res uporablja tudi za odnos z živalmi ( zoofilija ), vendar se večkrat, kot to, uporablja za homosexualni odnos!

Ampak, saj veš, dragi buzz…, nobody is perfect……

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close