Najdi forum

Pravna fakulteta MB-študij ob delu

Treba bo študirat, pa še malo kolebam kaj. Najbolj me vleče pravo, zanima me, ogromno zakonov poznam, delam v takšni službi kjer bi mi koristilo… Prosim, če mi kdo pove kaj več o tem, koliko je šolnina, kako je s predavanji, kateri predmeti so, je matematika, ker sem jo že malo pozabil. Vesel bom vsakega odgovora. Hvala.

ss,
mogoče ti lahko vsaj malo pomagam.

Šolnina za posamezen letnik je cca. 360.000 SIT, za četrti nekaj čez 400.000.
Predavanja so v četrtek in petek od 16.00 do 20.00, v soboto od 8.00 do 12.00. Jasno je, da je predavanj manj kot na rednem študiju. Kako zgledajo predavanja na izrednem študiju, ti, žal, ne znam povedati. Prednost izrednega študija je v tem, da imaš npr. v oktobru predavanja samo iz enega predmeta, nato pa lahko v novembru opravljaš izpit, spet v nov. predavanja iz drugega predmeta, nato v dec. izpit… Tako lahko imaš do junija oz. julija opravljene že vse obveznosti (jasno, moraš pa biti priden in ne odlagati vsega na zadnje mesece).

Za matematiko te ne rabi skrbet. V prvem letniku je predmet Pravna statistika, vendar gre za same osnove. Po mojem mnenju zna vsak osnovnošolec rešiti matematični (statistični) del izpita. Meni se je zdel izpit strašno lahek (OK, vsaj računski del) in sem ga naredila z 9 (pred dvemi leti). Je pa res, da so se izredni študentje pritoževali, češ da je bilo težko (aja, jaz sem redna).
Pa še nekaj, ne vem sicer če to drži, ampak izredni študentje se velikokrat pritožujejo, da imajo za njih profesorji pri izpitih drugačne/višje kriterije. Ocene pri izrednih so načeloma res nižje kot pri rednih študentih, samo ne vem, če je to ravno povezano s kriteriji.

V prvem letniku se v glavnem še ne učiš kaj dosti o zakonih, to pride v poštev v višjih letnikih. So pa na začetku predmeti dokaj lahki (OK, izjema je Rimsko pravo – tega je res dosti; pa tudi Ustavno pravo je kar obsežno – ni pa težko).
Drugi letnik je pa že čisto drugačna zgodba. Meni so se zdele najtežje Obligacije (priznam, ta izpit mi še manjka, ampak delam na tem), potem pa še Pravna ureditev gospodarskega sistema Slovenije. Ostali predmeti so kar OK.
Tretji letnik, hja, meni se zdi, da se zadeva stopnjuje, da je vsak letnik malo težji oz. da je vsega več. Je pa nekoliko lažje to, da že poznaš sistem in profesorje.

Vse kar te še zanima v zvezi s študijem, najdeš na strani Pravne fakultete:

Če pa imš še kakšno vprašanje zame, pa kar vprašaj.

lp,

l.

Luškica, upam, da mi ss ne zameri, ker se vmešujem ;), me pa zelo zanima koliko časa so ti vzele priprave ne izpit (in koliko ur dnevno), je morda kaka finta (čeprav pravijo, da je finta ta, da je ni…..samo učenje in učenje), pa vseeno….si se učila samo iz knjig, morda s pomočjo zapiskov…..karkoli, vsak nasvetek bi mi prišel prav 🙂
Sem namreč sredi psihičnih predpriprav za učenje…..že kar nekaj časa =)

Lep dan

Liann,

misliš priprave na izpit kar na splošno ali konkretno na kakšen izpit (npr. pravna statistika)?
Tako na splošno je težko reči, ker je čisto odvisno od predmeta. Pravna zgodovina npr. kakšen teden, ker je knjiga res tanka (sem pa že prej delala kolokvij, tako da sem vso stvar že nekoliko obvladala) ali statistika npr. nekaj manj – je pa res, da sem imela “dobre osnove” in z računskim delom nisem imela nobenega dela. Ampak ta teden je bil intenziven. Ostali izpiti v prvem letniku so mi vzeli nekaj več časa, Rim pa je seveda poglavje za sebe.
Podobno je bilo v drugem letniku – v 14 intenzivnih dneh se da naučiti večino predmetov – 14 dni za posamezen izpit, da ne bo pomte. (Ne rečem, so izjeme – npr. Obligacije.)
V prvem letniku sem uporabljala izključno knjige (nikogar nisem poznala, tako da zapiskov niti nisem imela kje dobiti), v drugem v glavnem tudi knjige, zapiski so bili v obliki kakšnih starih izpitov ali kaj podobnega. Letos je bolj ali manj enako.

Te zanima še kaj?

l.

Joj, oprosti, komaj zdaj ko si rekla sem opazila, da sploh nisem omenila ;)…..za rimsko pravo me je zanimalo, ja.

Hm, Rim.
Lahko si že prebrala, da je to čisto posebna zgodba.
Moram priznati, da sem ga prvič padla, ker ga (očitno) nisem vzela dovolj resno. Je pa tudi res, da se v povprečju opravlja večkrat (pri nas so v prvem letniku krožile zgodbice o tem, da se v povprečju naredi v 4. “poskusu” – ne vem, no).
Jaz sem porabila dober mesec (recimo en in pol, če seštejem oba pristopa). Težko rečem, koliko ur na dan – nekje 6 do 8. S tem, da je bil kakšen dan tudi brez učenja. Tistih nekaj dni pred ustnim (nekako se mi je v drugo zdelo, da bi morala priti na ustnega) pa tudi po 12 ur dnevno.
Uporabljala sem samo knjigo, zapiski po mojem mnenju ne koristijo kaj dosti, ker moraš znati pravzaprav vse, kar je v knjigi. Uporabljala pa sem še stara izpitna vprašanja – tako za orientacijo. Se mi zdi, da se kar ponavljajo.

To so pač moje izkušnje. Kdo drug je morda porabil pol manj časa za ta izpit, mogoče pa kdo tudi bistveno več.

lp,

l.

Najlepša ti hvala, res. In veliko uspeha na faksu še naprej! 🙂

Ni problema.
Upam, da je/bo tudi ss imel kaj od teh postov. 😉

l.

Hvala obema. Zdaj pa mi še samo pogum manjka. Pa denar :)) Hvala.

A na predavanja pa nisi nič hodla? SAmo iz knjig si se učila?

a ja pa še neki, nisem našla kolko izpitov moreš met da se lahko vpišeš naprej. Ti si že v 3 , pa izpita Rim.pravo nisi naredla v 1 letniku.

Predavanja seveda sodijo zraven, čeprav še zdaleč nisem bila na vseh; vaje pa samo tiste, ki so obvezne (tako nas je delala večina sošolcev). Ne rečem, da je nemogoče, si pa težko predstavljam, da ne bi bil na nobenem predavanju – vsaj na začetku, če ne drugega, da dobiš “feeling” za predmet.
Po drugi strani pa predavanj jaz ne štejem k “učenju”. Konec koncev, kar sem slišala npr. v oktobru ali novembru na predavanjih, bom do junija ali pa celo julija zagotovo že pozabila. Tako je vsaj pri meni.

Za vpis v višji letnik, potrebuješ 7 izpitov oz. 6, če imaš povprečje ocen vsaj 7,5.
Moraš pa imeti pred vpisom v 3. letnik opravljene vse izpite iz 1. letnika, pred 4. letnikom pa vse iz 2. letnika. Enako naj bi imel pred absolventom vse iz 3. letnika, čeprav se mi zdi, da so letos oz. lani to malo spregledali – ampak nisem čisto prepričana…

l.

New Report

Close