Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Pravilno umivanje zob

Pravilno umivanje zob

Spoštovani.

Pri umivanju zob zob. ščetko gibam v smeri od dlesni proti vrhu zob, pri tem na samem štartu podrgnem tudi po dlesni (z mislijo, da jo masiram). Sprašujem ali je to v redu ali pa to predstavlja potencialno nevarnost za umikanje dlesni.

Lp

SPoštovani/a BORA,

umivanje od dlesni proti vrhu zoba je povsem pravilno. Če dlesen ne potiskate stran od zoba, ampak jo pogladite proti vrhu, potem ni nevarnosti za odmik.
Kar tako naprej!

Saj je enkrat prav na tej strani bilo že ZELO natančno opisano, kako se pravilno umivajo zobje.
Eto, sem poiskala, samo linka ne morem vstavit, ker mam tastaturo zarad programiranja na DOS naštimano, pa sem kar copy/paste ponucala (ne me kregat za avtorske pravice 😉

—————————————–

Avtor: Alenka Šenk Erpič
Datum: 08-05-04 12:46

Spoštovani/a Eldare,

najbolj pravilno je redno umivanje zob:).
Torej, pomembno je, da pri čiščenju zob osvojite nek sistem in da vam čiščenje preide v navado, tako da ni potrebno preveč razmišljati. To naj bi se zgodilo približno v 3 tednih, tako da kar veselo na delo.
Poskusila bom čim bolj natančno opisati, vsekakor pa bi bilo bolje, če bi vam vaš zobozdravnik to še pokazal.
Vedno začnite na istem mestu in nato potujte v isti smeri. Najprej očistite grizne površine. Potem npr. pričnite čistit zobe na lični ploski (začnite pri zadnjem zobu v zgornji čeljusti) in potujte preko vseh zob na drugo stran. Ne pozabite očistiti zadnjega zoba na najbolj oddaljeni ploskvi (ki gleda proti grlu). Nato potujte po ploskvah, ki so na nebni strani. Ko so zgornji zobje očiščeni, se posvetite še spodnjim zobem. Na enak način očistite še spodnje zobe. Najprej npr. na lični strani, nato še na jezikovi strani. Ne pozabite na grizno površino. Ko so zobje temeljito skrtačeni, si obvezno z zobno nitko očistite še medzobne prostore. Nitko držite z obema rokama – ponavadi si jo ovijemo okrog prstov. Z žagajočimi gibi jo vstavitmo med dva zoba in nato predle z žagajočimi gibi tudi očistimo. Nitko izvlečemo na enak način.

Lepo pozdravljeni!

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

New Report

Close