Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Pravilno umivanje zob

Pravilno umivanje zob

Najprej pohvale za forum in lep pozdrav!

Zanima me kako poteka popolnoma pravilno umivanje zob.

V upanju na odgovor se vam ze v naprej zahvaljujem…

Spoštovani/a Eldare,

najbolj pravilno je redno umivanje zob:).
Torej, pomembno je, da pri čiščenju zob osvojite nek sistem in da vam čiščenje preide v navado, tako da ni potrebno preveč razmišljati. To naj bi se zgodilo približno v 3 tednih, tako da kar veselo na delo.
Poskusila bom čim bolj natančno opisati, vsekakor pa bi bilo bolje, če bi vam vaš zobozdravnik to še pokazal.
Vedno začnite na istem mestu in nato potujte v isti smeri. Najprej očistite grizne površine. Potem npr. pričnite čistit zobe na lični ploski (začnite pri zadnjem zobu v zgornji čeljusti) in potujte preko vseh zob na drugo stran. Ne pozabite očistiti zadnjega zoba na najbolj oddaljeni ploskvi (ki gleda proti grlu). Nato potujte po ploskvah, ki so na nebni strani. Ko so zgornji zobje očiščeni, se posvetite še spodnjim zobem. Na enak način očistite še spodnje zobe. Najprej npr. na lični strani, nato še na jezikovi strani. Ne pozabite na grizno površino. Ko so zobje temeljito skrtačeni, si obvezno z zobno nitko očistite še medzobne prostore. Nitko držite z obema rokama – ponavadi si jo ovijemo okrog prstov. Z žagajočimi gibi jo vstavitmo med dva zoba in nato predle z žagajočimi gibi tudi očistimo. Nitko izvlečemo na enak način.

A je res važno točno tak vrstni red?

Jaz začnem zgoraj levo na zunanji strani in grem proti desni;
sledi spodaj desno na zunanji strani in grem proti levi;
nato zgoraj levo na notranji strani in proti desni;
spet sledi spodaj desno na notranji strani in proti levi;
in nazadnje še grizne ploskve

Pa se mi zdi, da jih lahko čisto dobro očistim tako. Vsaj zobarca mi je na zadnjem pregledu (ko mi je luknjo pri odlomljenem zobu zaflikala) rekla, da so v redu umiti.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Zahvaljujem se Vam za odgovor… 🙂 Imam pa še par vprašanj in skrbi…

Zaradi nove električne zobne ščetke so mi začele odstopati dlesni od zoba…

Pri zobozdravnici nisem bila zadnja 4 leta in ko sem jo teden dni nazaj končno obiskala – prepričana, da imam samo en kup kariesa – me je pošteno oštela ( ji dam cisto prav, 4 leta je grozno preveč ). Kariesa nimam, imam pa vnete dlesni…. ne vem niti točno kaj to pomeni…. in moje dlesni trenutno izgledajo kot dlesni gospe stare 60-70 let ( sama jih imam 22 ). In vsemu temu naj bi sledil izpad zob, ki so sami po sebi lepi in zdravi… Vzrok pa naj bi bila ravno električna zobna ščetka… ščetko sem tako po zobozdravničinem napotku takoj zamenjala s trdo,navadno, kupila še medzobno ščetko in dobila neko zdravilo Tantum verde. 🙂 Tale Tantum verde izgleda kot živi strup…

Zanima me kakšna bolezen je to, saj me ni nikoli nič bolelo in tudi dlesen zame-ki nisem strokovnjak-ne izgleda slabo… Zanima me tudi, če je to bolezen ( ki je že v takem slabem stanju…kot da sem stara 70 let ) sploh mogoče še preprečiti in pozdraviti… Zobe sem si vedno redno umivala…ampak- žal – zadnje dve leti z električno zobno ščetko… res ne vem kaj naj si mislim o vsem tem… 🙁

Lep dan Vam želim …pa upam da bop kaj sonca… 🙂

Spoštovana mouse,

vrstni red je poljuben, samo jaz ne morem opisati tisoč variant in sem pač približno opisala eno smer čiščenja. Saj sem nekajkrat tudi napisala “npr.”, očitno pa nisem bila dovolj razumljiva.
Pomembno je, da imate sistem, ki omogoča čiščenje vseh ploskev, ni pa važno niti kje začnete niti kje končate.

Spoštovana Eldare,

če so dlesni vnete, potem ne smete uporabljati trde, ampak srednjo ali mehko zobno ščetko. Trda ščetka je že do zdrave dlesni preveč agresivna. Upam, da to zdaj ne bo izpadlo kot, da se ne moremo zmeniti, kaj in kako, ampak trda ščetka res ni za vas.
Kako konkretno je na stanje dlesni vplivala redna in pravilna uporaba električne zobne krtačke, vam ne znam odgovoriti in tudi jaz ne vem, kaj naj si mislim o tem (niti kaj je o tem mislila vaša zobozdravnica). Dlesni so v večini primerov vnete zaradi nekega dražečega dejavnika in tega je potrebno odstraniti. Če se bo stanje zdaj izboljšalo, potem je bil to res možni vzrok. Če pa bodo dlesni še vedno v istem stanju, potem bo vzrok potrebno poiskati drugje.
Vsekakor pa ste res premladi, da bi vam zobje pričeli “izpadati” zaradi vnetih dlesni:)

Dlesni so se mi popravile odkar si umivam zobe z normalno zobni scetko… Tudi moja zobozdravnica je zadovoljna z rezultatom… Rada pa bi opozorila bralce tega foruma, naj se raje drzijo klasicne zobne scetke…ampak verjetno te teme nobeden vec ne bere… naj v to korist odprem novo temo na forumu?

Pa hvala se enkrat za nasvete in moralno podporo 🙂

Spoštovana Eldare,

če želite lahko odprete novo temo in jo bom potrdila.
Dejstvo je, da nihče ne bere sporočil, ki so še na isti strani kot nova tema, kaj šele, da bi malo prelistali stara sporočilo – no, da ne bom preveč pesimistična – zelo malo je takih, ki berejo tudi stara sporočila.

Spoštovana ga. Eldare!

Glede na to, da ste električno zobno ščetko zamenjali s trdo zobno ščetko, mislim da si niste naredili kaj dosti koristi.

Za več informacij vam svetujem:
http://www.dlesni.com

kjer najdete tudi povezavo na električne zobne ščetke in kaj več o tem.

Pa lep pozdrav!

New Report

Close