pravilno pisanje malih tiskanih črk
Pozdravljeni. Sin hodi v 2. razred OŠ. Pri pisanju malih tiskanih črk b,d in p sem opazila, da ima sistem zapisa drugačen, kot je v navadi in učbenikih. Naprimer: v učbenikih se črka b piše tako, da se prvo naredi I (črtica) in nato o (trebušček). Enak sistem je tudi pri d in p. Tudi sama tako zapisujem črke. Sin pa naredi najprej trubušček-o in ga poveče v črtico (ne tiska,ampak tudi že povezuje, kot pri malih pisanih. Ne vem, ali naj ga naučim tako kot je v učbenikih – mislim, da bi se to dalo, ali naj ga prepustim njegovi (umetniški) ustvarjalnosti. Ne vem, če mu ne bo njegovo zapisovanje črk nagajalo v prihodnje pri pisavi.
Hvala za odgovore.
Tudi jaz imam sina v 2. razredu in piše kar malo po svoje. Jaz ga opozarjam in popravljam. Črke, ki so zapisane na “umetniško svoboden” način nimajo prave oblike, ponekod so repki predolgi, ali prekratki, trebuščki so okrogli kot žogice, itd. Mislim, da so smernice pisanja v učbenikih tam z razlogom (da se črke pišejo pravilno), zato jaz ne popuščam. Če je šlampast, mora popravit.
Sama veliko dam na lepo pisavo in urejene zvezke in menim, da če se zdaj ne bo naučil lepo in pravilno pisat, se nikoli ne bo.
a čisto nihče ne razmišlja s svojo glavo in se mu to ne zdi mal brez veze in pretiravanje s tem poudarjanjem in teženjem glede pravilne pisave…
Kok pa dejansko v odrasli dobi še napišete na roke?? Marsikdo se podpiše na vsake kvatre enkrat in to je to.
Jaz se še zdaj spomnim, kako so me v OŠ sekirale učiteljice, ker nisem “lepo” pisala, sem pa slovnično povsem pravilno. Veliko sošolk je imelo pa krasno pisavo, ampak še v drugi polovici OŠ so pisale “vru”, “precednik”, “gdo” in podobne traparije…
Mater, saj smo res trapasti. Itak imamo računalnike, kdo se bo pa še ukvarjal s pisanjem na roke. Saj znamo tipkat. Pa glavno, da se človek zna podpisat. V bistvu še tega ni treba, si lahko daš kar žig s svojim podpisom izdelat in potem štempljaš papirje, kadar je treba.
Jaz pač od svojih otrok zahtevam, da pišejo pravilno in da se tudi glede lepopisja vsaj potrudijo. Če je pa tebi vseeno, če bodo tvoji otroci morda nekoč črke narobe (narobe, ne grdo) zapisovali, pa tudi prav.
Naj povem, da se otrok ni od mene naučil takega pisanja, ker sama pravilno zapisujem črke. Črke mojega otroka so na koncu lepo napisane – tudi oblika je prava, samo sistem ima svoj. Piše zelo lepe črke in se potrudi. Pisane izdelke ima lepe, še posebej sedaj, ko uporablja nalivnik. Učiteljica mi je rekla, da naj otroku pustim, da piše črke na svoj način, ker učinek na koncu je isti in je v redu, če razmišlja s svojo glavo. Res je, da tudi zelo lepo riše že od malega in je očitno sposoben na tem področju. S tem, ko naj bi ga dala v kalup, naj bi izgubil svojo ustvarjalnost.