Pravilno merjenje sladkorja in mnenje
Pozdravljeni,
Na tešče so mi v 22 tednu nosečnosti ugotovili povišan krvni sladkor 5,6 pred testom OGGT, ki ga potem nisem delala. V diabetološki ambulanti so mi dali mernik in si merim sladkor 6 x na dan od 27. marca. Na zadnjem pregledu sem imela po meritvah cca 1-2 na teden povišano vrednost po kosilu in sicer do 8,2 in je zdravnik rekel, da če bo šlo tako dalje bom dobila inzulin. Ketonov ne merim. Ker imam priporočeno mirovanje in so sprehodi redki in počasni, se avtomatsko manj gibljem kot je normalno zame. Sedaj sem v 29 tednu in sem se v času nosečnosti zredila skupno za 7 kg na zdravo tež in sem imela povprečni ITM. Seveda si želim uravnavat sladkor z zdravo prehrano dokler bo le šlo, glede na to da se malo gibljem. Kaj menite vi?
Zanima pa me tudi, kdaj si naj merim sladkor. Rekli so mi uro in pol po prvem grižljaju glavnega obroka. A ni pravilno po uri in pol po zadnjem grižljaju? Zanima me zato, ker imam po zajtrku in večerji (ki traja 5-10min) vedno normalne vrednosti, po kosilu, ki pa traja najmanj 30 min pa se sedaj vedno pogosteje pojavi višja vrednost.
Hvala za vaš čas in lep pozdrav,
sencha
Pozdravljeni,
v pravilih je sicer zapisano, da se krvni sladkor meri po prvem grižljaju hrane, vendar je problem dolžina hranjenja. Nekatere smernice določajo meritve po eni uri, druge po dveh urah, tretje, tudi pri nas, po uri in pol. Sladkor je gibljiva stvar, pomembno je tudi od vrste hrane, od glikemičnega indeksa, zato je potrebno pogledati z več zornih kotov. Enkrat si pomerite v razmiku pol ure in boste videli, kakšna je razlika. Tudi ni potrebno, da si merite pred obroki, razen na tešče. Z zdravnikom pogledata različne meritve in se odločita.
Lepo se imejte
Forum je zaprt za komentiranje.