Pravilna tehnika čiščenja zob in peskanje zob
Spoštovani!
Redno hodim na preglede k zobozdravnici in 1-2x letno grem še k ustnim higienikom na temeljito čiščenje in odstranjevanje zobnega kamna. Jeseni sem naročena na prvi pregled pri ortodontu, ker si bom končno dala poravnati zobe (stara sem 33 let :).
Zanima me pa sledeče kot že v naslovu piše. Kakšna je pravilna tehnika umivanja zob? Namreč pred enim letom mi je ustna higieničarka potrdila, da je moja tehnika pravilna, se pravi od rdečega k belemu: pri zgornjih zobeh navzdol, pri spodnjih pa navzgor. Letos pa mi je druga higieničarka rekla, da je pravilna tehnika krožno elipsasto. Se mi zdi da ta krožna tehnika res boljše odstrani zobne obloge še posebej pri meni, ker imam krive zobe in nepravilen ugriz. Me pa skrbi odmikanje dlesni pri tej tehniki. Ali se lahko to zgodi pri krožni tehniki? Naj še napišem, da uporabljam ščetko Curaprox – belo, ki je mehka in ima veliko ščetin, tako da ne rabim močno pritiskat, da odstranim vse obloge. Uporabljam tudi medzobne ščetke in nitko, tako da optimalno vse očistim. Na spletni strani Curaprox so filmčki s prikazom čiščenja zob in tam prikazujejo krožno tehniko. Zanima me pa vaše mnenje, katera je res boljša dolgoročno?
Še kratko vprašanje o peskanju zob. Tudi sama imam v fisurah in na notranji strani zob črne pike, ki tudi pri odstranjevanju zobnega kamna ne gredo stran. Higieničarka mi je predlagala peskanje zob. Ker moja zobozdravnica tega aparata nima, se bom morala naročiti nekje drugje. Ali gredo pri peskanju res tudi te pikice stran? Ker zadeva ni ravno poceni bi to rada vedela prej, da ne bom potem razočarana.
Hvala za vaš čas in trud, ko nam vsem pomagate pri naši skrbi za zobe! 🙂
Spoštovana Noella,
pri odraslih tudi sama svetujem (in uporabljam:)) krožno tehniko čiščenja zob, za otroke pa priporočamo navpično čiščenje oz. “Od rdečega k belemu.
GLede peskanja vam ne morem svetovati. Sama peskalnika nimam, črne obloge ponavadi uspešno odstranim z nekoliko bolj “grobo” polirno pasto in ščetkanjem (v ambulanti).