pravica do invalidnine
Spoštovani!
Stara sem 36 let. V začetku letošnjega leta mi je bila postavljena diagnoza rak materničnega vratu. Terapija je obsegala 25 zunanjih obsevanj, 5 kemoterapij in 2 brahiradioterapiji. Med terapijo so mi, zaradi sevanja odmrli jajčniki in posledično se mi je začela zgodnja menopavza. Trenutno sem še v bolniškem staležu. Zanima me, ali mi, glede na starost, zaradi “uničenja” jajčnikov pripada kakšno nadomestilo?
Hvala zapojasnilo in lep pozdrav.
Spoštovani
Kirurška odstranitev obeh jajčnikov ali izguba funkcije obeh jajčnikov zaradi obsevanja se šteje za izgubo obeh jajčnikov. Izguba obeh jajčnikov pri ženskah do 45 leta starosti predstavlja 50 % telesno okvaro. V primeru, da je telesna okvara posledica bolezni ali poškodbe izven dela, mora za pravido do invalidnine obstajati najmanj 50% telesna okvara, kar pa v vašem primeru verjetno je. Poleg stopnje telesne okvare morajo za pridobitev pravice biti izpolnjeni še ostali pogoji ( zavarovanje v času poškodbe in gostota pokojninske dobe). Predlagam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika, ki bo izpolnil poseben obrazec za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja in ga posredoval Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje