Najdi forum

spoštovani

večkrat sem zasledil, da zobar lahko krši pravice pacientov, pa me zanima v kakšnem primeru se gre za to?

je mogoče to kršenje pravice pacienta, če zobara prosi ter plača za injekcijo (recimo, ker ga je tak strah zobarja oz. bolečin), zobar pa mu ne da injekcije?

hvala, lp

Spoštovani pravec,

najbolje, da si preberete Zakon o zdravstveni dejavnosti v R Sloveniji (Uradni list RS 9/92), kjer so navedete vse pravice in dolžnosti pacientov.

KO boste poznali svoje pravice in tudi dolžnosti boste natančno vedeli, kdaj jih zdravnik/zobozdravnik spoštuje in kdaj ne.

spoštovani!

hvala vam lepa za odgovor, zakon bom preštudiral.

vseeno pa vas lepo prosim za odgovor na tisto prej omenjeno konkretno vprašanje..torej, če prosim za injekcijo proti bolečinam, ker me je strah in ker me tudi boli, kar seveda sam plačam ali mi mora zobozdravnik dati oz. če mi ne da ali s tem krši mojo pravico? kajti e dobim injekcijo, bo tudi sam zobozdravnik lažje delal z mano, saj ga večkrat moram zaustaviti zaradi bolečin, dušenja/dihanja, tresenja, napetih “ustnih mišic”….

hvala vnaprej in lp

Spoštovani pravec,

v današnjem času (in po dogodkih, ki se vrstijo) si skoraj ne upam zapisati, kaj si mislim o konkretnem primeru, da ne bo tragičnih posledic (pa s tem ne mislim konkretno na vas:)):
Torej, vsak pacient ima pravico do posega brez bolečine, kar pomeni, da vam “pripada” lokalna anestezija (če je, seveda, indicirana) in to v takšni dozi, da je dosežen željen učinek. Zakaj vam je zobozdravnik v konkretnem primeru ne da, mi ni razumljivo.

hvala lepa.

jaz samo vnaprej informativno sprašujem.

torej lahko dobim lokalno anestezijo, če me je strah in resnično imam bolečine, ko mi čisti zobne kamne oz. odloge. ali v tem primeru lahko dobim injekcijo, seveda če plačam (pri privatniku)?

hvala spet in prav lp.

Spoštovani pravec,

no, odstranjevanje zobnih oblog oz. “čiščenje kamna” pa res ni tako boleče, da bi potrebovali anestezijo. V tem primeru je stvar nekoliko zapletena, ker je potrebno očistiti vse zobe v spodnjem in zgornjem loku, z eno anestezijo pa lahko omrtvimo le polovico loka. Se pravi, da bi potrebovali 4 aplikacije anestetika, kar je težko izvedljivo v eni seji.
Za strah bi svetovala uporabo kakšnih zdravil, ki bi vas malo bolj sprostila, eventuelno bi lahko uporabili površinsko anestezijo, ki nekoliko “Omrtvi” sluznico ustne votline (občutek pa je precej neprijeten).

New Report

Close