pralno-sušilni stroj?
Pozdravljeni!
O pralno-sušilnih strojih smo na tem forumu že govorili in dognali, da je veliko bolje kupiti dva aparata, pralni in sušilni stroj posebej.
Novejši pralno-sušilni stroji imajo večjo zmožnost sušenja (5 kg in več), tako da po pranju ni potrebno jemati perila iz stroja.
Lep pozdrav!
Maja
No z moderatorko Majo se popolnoma strinjam, da je bolje kupiti dva ločena stroja in sicer posebej pralni in posebej sušilni stroj. Tudi če je kriza v zvezi s prostorom odsvetujem nakup kombiniranega pralno-sušilnega stroja v vsakem primeru. Bolje je imeti potem samo pralni stroj, v blokih kjer je centralna in tudi običajno kriza s prostorom v kopalnici, se perilo čez noč posuši na hodniku. v hiši pa ponavadi tudi ni problema s prostorom ali s sušenjem.
Pranje in sušenje sta popolnoma nasprotni funkciji, ki zahtevata vsak svoje tehnične rešitve za kvalitetno delovanje. Če imaš kombiniranega, nimaš ne sušenje kvalitetno ne pranje kavlitetno. Tako nekako kot prenosna klima, ki je prenosna v glavnem samo enkrat, ko je prineseš v satnovanje, vendar to je že druga tema 🙂 Pralno-sušini stroj je tko nekako kot bi naredil hladilnik in pečico v enem kosu.
Pralni stroj mora vsebovat minimalno 1200 vrt/minuto, kar je manj pusti na miru.
V nasprotju z Majo, ki priporoča stroj z elektronskim upravljanjem in z displayem, jaz svetujem stroj s klasičnim upravljanjem. Stroji z elektronskim upravljanjem so že pri nakupu dosti dražji od enakovrednega s klasičnim upravljanjem. Stroji z elektronskim upravljanjem so radi zelo hitro pokvarijo (veliko elektronike in raznih senzorjev) zelo rad kakšen del hitro odpove. Serviserji pa ponavadi zamenjajo cel elektronski sklop, ki pa je zelo drag!
Z Majo se pa popolnoma strinjam z izbiro kondezacijskega sušilnega stroja z zračnim hlajenjem.
LP
Me veseli, da se javljate tudi uporabniki, vsako mnenje šteje in je prav, da se ga zapiše in pove.
Še najbolj mi je všeč, da se v mnogih pogledih strinjava.
Kar se tiče elektronike in senzorjev ter podobno, so že pred leti stopili v naš vsak dan, telefonija, avtomobilizem, celoten segment elektronike in računalnikov itd…
Res je tudi da je elektronska in senzorska tehnologija zelo občutljiva, še posebej je to veljalo pred leti, ko je ta tehnologija šele vstopala, preko gospodinjskih aparatov, v naše domove. Seveda pa je z napredkom in izkušnjami proizvajalcev tudi ta tehnologija ustrezno napredovala.
Tako denimo danes ravno elektronika in senzorji zagotavljajo majhno porabo vode in manjšo oziroma optimalno porabo elektrike in podobno, kar pa seveda posledično razbremenjuje tudi okolje.
LP Maja
res je šel razvoj v tej smeri zelo naprej, ampak trenutno kar se tiče pralnega ali sušilnega stroja je še zmeraj tak stroj dražji za najmanj 30% od klasičnega, če gledamo enakovrednega iste znamke. V sklopu elektronke, gre ponavadi samo en del ali element, ampak tega noben serviser ne popravlja, ampak samo zamenja z novim celim sklopom. Kar je pa zelo zelo drago. Tudi jaz ko sem pred leti kupoval oba stroja, so mi v glavnem vsi svetovali klasična, katera sem imel namen tko in tko kupiti. Imam tudi znance, ki vedno kupijo najnovejše in najdražje, pa so imeli serviserja najmanj 2x letno pr hiš, dokler niso novega kupili zaradi predragih popravil 🙂
Elektronika je zelo občutljiva na spremenljivo vlago in temperaturo in oboje je prisotno kot pri pralnem, kot pri sušilnem stroju.
Kar se pa tiče porabe vode, pa nisem delal sedaj nobenih primerjav. Ampak mislim da ni kakšne bistvene razlike v tem, če primerjamo stroje z neko povprečno ceno med seboj. Bistvena razlika je, če primerjamo današnje stroje z tistimi izpred 10-15 leti.
Vem le da sta oba naša stroja gorenje štela takrat tudi kot olajšava za dohodnino. Oba delujate že pet let v povprečju 5x (kar je veliko) na teden brez ene same okvare do sedaj ob primernem vzdrževanju (redno čiščenje filtrov, vrata pralnega stroja ob neuporabi vedno odprta…)
no tako je moje mnenje…če bi še enkrat kupoval, bi enako kupil.
Žal takšne situacije težko ocenjujem. Res pa je, da ko se serviserji začnejo prepogosto pojavljati na domu, je to že slab znak, ni pa to vedno nujno pogojeno zgolj z upravljanjem…
Pri elektroniki je res potrebno zamenjati celoten programato, ki je seveda cenovno tudi nekoliko dražji.
Cenovne razlike med mehanskim in elektronskim upravljanjem so sicer nekoliko manjše kot jih omenjate, vendar višja cena praviloma zagotavlja
nižjo porabo vode in elektrike.
Ljudje smo si različni, pri svetovanju nakupa je seveda potrebno upoštevati želje posameznika. Kajti najpomembneje je…da je kupce s svojim nakupom zadovoljen.
LP Maja