Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom pralni stroj + sušilni stroj

pralni stroj + sušilni stroj

Tisti, ki imate ločena stroja: koliko naj bi imel pralni stroj obratov, da je optimalno tudi za sušilni stroj?

Prodajalka mi je namreč rekla, da mora imeti pralni stroj 1.200 obratov, da je sušilni smiselen.

Kaj pravite vi?

Več obratov ima pralni stroj, hitreje se potem posuši perilo v sušilnem stroju, pa tudi sušilec se manj kvari. Naš pralni stroj ima 1500 obratov. Ko perem belo, ga napolnim do konca. Ko je oprano, dam celotno vsebino pralnega stroja (čisto poln stroj) v sušilca – ne samo polovico, kot pravijo. Posuši se v doglednem času, če pa imam naval pridnosti in vzamem perilo iz sušilca takoj, ko je suho, pa niti ni zmečkano.
Pri nas smo imeli stroj s 600 obrati in smo hoteli kupiti sušilca. Prodajalec naju je odvrnil od tega – rekel je isto kot vam prodajalka. No, potem pa smo čez dva meseca kupili najprej nov pralni stroj, kasneje pa še sušilnega.

LP,

Alenka

AlenkaS, polovično polnjenje pride v poštev samo pri kombiniranem pralno-sušilnem stroju, samostojni sušilec pa je za 5-6 kg perila. Kar pa se obratov tiče, je pa res. Več ima centrifuga obratov, manj časa je potrebno za sušenje, da pa bi se zaradi tega sušilec bolj kvaril, pa ne bi rekla. Sem imela prvi sušilec od Gorenja od leta 89, pa PS stroj s 600 obrati, pa ni bilo okvar na sušilcu, ki sem ga pred kratkim zamenjala. Saj takrat ni bilo PS s tako visokimi obrati. Je bilo na to temo že marsikaj napisano na temu forumu, malo pobrskaj nazaj ali poišči z iskalnikom.
Odločila si se pa pametno, Milena. Sušilec in PS, če le prostor dopušča, naj bosta ločena. Sta po funkciji precej različna in tudi bobna se razlikujeta, pri sušilcu je precej večji in ni perforiran. Prej sem imela SS z odvodom pare, novi pa je kondenzacijski. Me moti pri novem to, da precej segreva prostor in moram vedno odpirat okno, kadar sušim, čas sušenja je pa vsaj 50% krajši, kot pri starem.

Jaz imam sušilni in pralni stroj ločen in to od Gorenja.

Ne vidim razloga zakaj bi moral imeti najmanj 1200 obratov. Naš ima 1500 obratov pa nikoli ne peremo pod temi obrati. Normalno perilo peremo pod 1200 obrati in je prej kot ve eni uri suho v sušilnem stroju. Bolj občutljivo perilo pa se pere pri 900 obratih in se tudi suši v sušilnem stroju v programu za občutljivo perilo in se suši približno dve uri, in čas trajanja bistveno ne vpliva na čas sušenja (par minut) iz lastnih izkušenj.

Glede segrevanja prostora pri nas ni problem, ker imamo ventilator, ki sproti odvaja toploto.

Kaj je boljše za stroj ti prodajalec, ne bo znal povedati. Raje vprašaj serviserja on najbolje ve kaj škoduje stroju. Stroju najbolj škodujejo previsoki obrati 1500 in več. Tak stroj, ki vseskozi deluje pod najvišjimi obrati ima veliko krajšo življenslo dobo, po zagotovilih serviserja.

New Report

Close