pralni prašek ali gel
Pozdravljene!
Zanimajo me vaše izkušnje in nasveti glede uporabe pralnih praškov ali gelov?
Do zdraj sem uporabljala pralni prašek, zdaj sem kupila gel Persil. Na navodilih priše, da je dovolj 1 merica, lahko se da tudi direktno v boben pralnega stroja.
Kam daste ve – v vmerico za prašek ali direktno v boben? Zanima me tudi glede madežev – je res učinkovito, če ga namažeš z gelom?
V navodilih tudi piše, da ni nujno potrebno dodati mehčalec???
Hvala za vaše nasvete.
Glede gela nisem preveč zadovoljna, saj se mi je belo perilo vse pobarvalo! Zato uporabljam samo pralni prašek Persil, razen za puloverje pa v tekoči obliki.Saj se vse povsod poznajo zrnca praška.Glede gela pa takole. Lahko ga daš direktno v boben, če pa imaš še sušilni stroj pa ti ni potrebno dajati še mehčalec, saj ti sušilni stroj naredi tako ali tako bolj mahkejša oblabila.
Takšne izkušnje sem si pridobila.Žal.
Lep pozdravček od Brigite.
Zdravo,
Jaz e nekaj mesecev za barvno perilo uporabljam tekoči gel-prej Persil, zdaj Ava. Merico dam direktno v boben, in od takrat ne uporabljam več mehčalca (edino le pri mehkih puloverjih). Mehčalca ne uporabljam več, ker so oblačila itak dosti mehka, tudi diijo dosti prijetno, pa e mi doma smo vsi bolj nagnjeni k raznim alergijam. Ponavadi jaz res hude madee namaem z Vanish-om (ki pa je kar strupen), drugače pa nanesem kar praek na made. Edino belo perilo perem s prakom v prahu, včasih ga e dvakrat izperem. Sicer je tekoči gel draji, se mi zdi, da se pa izplača. Ko smo e uporabljali za vsa oblačila (tudi temna) praek v prahu, se je velikokrat zgodilo, da so ostali madei belega prahu na oblačilih, zdaj pa tega ni več.
Lep pozdrav,
Maja
Živjo,
jaz uporabljam gele že nekaj časa, preizkusila sem tudi Persil, najraje imam Ariel. Moraš pa biti pozorna na to, da ni vsak primeren za vse vrste perila. Različne barve označujejo vrsto perila, za katerega se uporablja. Pri Arielu je zelen pokrovček (in mislim da tudi barva gela) namenjen belim oblačilom, vijolična pa barvastim. Pri Persilu pa je tisti gel za barvasto perilo moder.
Z geli sem zelo zadovoljna, vedno ga dam v boben med perilo, mehčalec pa uporabljam bolj po navdihu; če imaš sušilni stroj, mehčalca ne potrebuješ.
Upam, da ti bo tole kaj pomagalo in lep dan!
Helena*
Ne, na pokrovču je ponavadi še krogla – dozator, gor so tudi številke.Tisto napolnim in dam v boben med perilo.
Pa še za Nejo in sušilni stroj. Mi imamo ločen sušilni stroj (ne kombiniranega), sušim v njem praktično vse, ker lahko vse stvari, predvsem otroške, lepo zložim in pospravim – brez likanja. Kakšnega posebnega vonja iz sušilca nisem opazila, vse perilo lepo diši po prašku. Mehčalec pa včasih dam, včasih pa ne. Sem pa opazila, da odkar uporabljam tekoči prašek (predvsem za temno perilo), diši le-to po prašku in ne po mehčalcu.Tako da, glede na to, da sušim perilo v sušilcu, ne bom več uporabljala mehčalca.
Jaz odkar so geli uporabljam le še te, ker ni nevarnosti, da bi se prašek pri nižjih temperaturah ne raztopil. Izračunala sem tudi, da je precej cenovno ugodnejsi, ceprav je na videz dražji – v resnici ga pa manj porabiš, če slediš navodilom. Za normalno umazano perilo npr. na Persil-gelu piše, da je dovolj 75ml, kar pomeni samo 1/2 merice.
Kuglico/merico dam seveda v boben, posodo pralnega stroja rabim samo še za mehčalec (brez njega je vse skupaj preveč trdo in likanje mučno – sušilca žal nimam, si ga pa zelo želim).
Še to: tast je serviser pralnih strojev in ostalih gosp. aparatov in močno odsvetuje pralno-sušilne stroje. Vsakega posebej da, ne pa kombiniranega, čeprav ne vem točno zakaj. Sigurna pa sem, da ima pameten razlog.
Ja, vem, da gre za velikost bobna ipd., ampak serviserju to sigurno ne pomeni kaj dosti, ali bodo cunje zmeckane ali ne in koliko naenkrat jih bos lahko posusila. Gre za popravila in te zadeve.
Kar se pa mehcalca tice… Za spodnje perilo ga ni prevec pametno uporabljati, sploh zenske, ki so nagnjene k vnetjem noznice.