Najdi forum

Odpiram povsem gospodinjsko temo. Kateri pralni prasek uporabljate, kako in zakaj? Danes sem ugotovila, da sem kupila (vnovic) Persil, ker je bil pac v akciji, toda nekako vedno uporabljam samo Persil. Sem se zacetnica v pranju, zato me zanimajo vase izkusnje. Ali izberete pralni prasek glede na ceno (ugotavljam, da meni pri prasku to sploh ne pade na pamet)? Meni se zdijo nekateri praski preceneni in na prvi pogled premalo kvalitetni, ceprav jih sploh nisem preizkusila. Toda, ko enkrat ze domov pritovoris tistih 3 kg, potem bos ja porabil do konca….

Kako perete? Belo, barvno – koliko stopinj? Ali uporabljate program za neznejse perilo? Jaz imam moznost hladnega pranja in popolnega izklopa centrifuge (samo voda se odcedi), pa vendar imam pri svili in volni predsodke pri uporabi pralnega stroja in perem take reci na roke.

Ali imate dva razlicna praska, enega za belo, enega za barvno perilo? Uporabljate prah ali tekoce praske? Kaj pa mehcalec (sama sem njegovo uporabo zelo omejila)? Uporabljate posodice, ki jih date v boben?

Ali uporabljate susilec za perilo? Meni je vedno malo skoda elektrike… Toda z obesanjem je toliko dela!

Hvala za vse izkusnje!

Zdravo,

moje navade pri pranju :

1. uporabljam Ariel in nobenega drugega – preverjeno dober
2. za belo perilo v prahu , za pisano tekočega, ker se v prahu ne stopi dovolj
pri nizkih temperaturah
3. volne in svile ne perem v stroju, ker je že star in nima takih programov
4. sušilca ne maram, sušim vedno na zraku, pozimi pa na stojalu , ki ga
postavim ob radiator – v obešanju perila pa uživam
5. belo perem vedno samo na 60 %, je dovolj, pisano na 40, zavese in občutljivo na
30 stopinj
6. mehčalec uporabljam za belo perilo, ker imam rada mehke brisače
7. za tekoči prašek uporabljam posodico , ki jo dam v boben

A sem bila dovolj izčrpna?

LP,Miša

Ja, hvala lepa. Ceprav je Ariel nekje isti cenovni razred kot Persil, ce se ne motim, in verjetno tudi ni take hude razlike v kvaliteti.

Jaz imam samo hude probleme susit kaj vecjega (posteljnino), ker imam tako majhno stanovanje… za majhne kose pa so napeljane spagice pod stropom… (nimam balkona) Kaksne skupinske susilnice v bloku pa me spravljajo v grozo – jih kdo uporablja?

Zdi pa se mi, da je najvec odpadne plasticne embalaze ravno pri tekocih praskih in mehcalcih! Vsaj pri mehcalcih zato kupujem tiste v kartonu in prelijem v plasticno posodo, praskov pa se nisem videla v kartonu… No, jaz vedno skusam vsaj malo ekolosko razmisljati…

Ariel tabletke.

Moska logika – ni stresanja po tleh, merico je lahko vzeti in za povrh vedno ves za koliko pranj ga se imas. 🙂

Tommy

Meni najbolj ustreza tekoči Persi – zeleni. Vedno s posodico v bobnu. Prej sem imela tekoči Ariel. Persil mi lepše diši, pa tudi flekce na otroških oblačilih bolje opere kot Ariel. Pomankljivost je embalaža .. kot si že omenila … tu je Ariel s svojimi vrečkami malenkost bolj ekološki kot Persil s plastenkami. Vseeno ostajam pri Persilu.
Mehčalcev ne uporabljam. Sem opazila, da ni prav nobene razlike, če mehčalec je ali ga ni … brisače dam v sušilni stroj .. da so bolj mehke .. ostalo perilo sušim na stojalu, ker ne likam.

Perilo perem na 40 stopinj vedno. Posteljnino na 60, brisače in sp. perilo pa kuham. Svile nimam, volno včasih na roke, včasih v stroj … program volna.

Lp, Barbara.

Hojla! Malo počakaj…..ženaaaaa? Pravi, da malo od oka (pranje je njena specialnost, pa dela brez recepta ;)))

Lep dan! In brez obarvanega perila ;))

Jani

Persil ali Ariel, tudi pri nižjih temperaturah nimam problemov z raztapljanjem praška, temperature pranja seveda glede na perilo (barvno na 60 ali 40…odvisno), uporabljam tudi sušilec, ki je za določene stvari super (spodnjice, nogavice…itd…pač drobno, da ni treba toliko obešanja), priročen, kadar se spomniš ob sedmih, da bi ob osmih rabila točno določen kos oblačila, ki pa je umazan…..ne uporabljam pa ga za velike kose perila (posteljnina)….

LP

Zadnjič sem kupila Bonux. Bila sem kar presenečena. Lepo diši, opere pa tudi v redu.

Perilo in posteljnino perem na 70 ali na na 90. Barvne stvari pa na 40. Sušilnega stroja nimam in si ga tudi ne želim. Poleti postavim stojalo na balkon, pozimi pa v sobo, kjer se zelo hitro posuši.

Mehčalec sem nehala uporabljat, ker sem ugotovila, da imam alergijo nanj. Pa je perilo vseeno dišeče in mehko.

Belo perilo perem na 90 z Dashem, pisano na 60,40 ali 30, odvisno od materiala in umazanosti, vedno s Persilom v gelu. Uporabljam mehčalec Coccolino, in sicer samo za pisano robo.
Sušilca za perilo nimam, tako ob lepem vremenu sušim na balkonu, ob slabem na radiatorjih.

Moje navade so takele:
– belo perilo na 90 stopinj in pisano (npr. kavbojke) 60 stopinj – prašek v prahu- Persil, Dash ali Ava – kupujem pa vedno le v Italiji ali Avstriji, ker se naš slabše topi in nikoli ni tako bel.
– pisano bolj občutljivo na 40 stopinj (na roke perem vse volnene in svilene stvari), tekoč prašelk istih znamk
-mehčalec -že več kot 20 let Quanto modri (kljub temu, da smo ga uporabljali tudi za otroške stvari, nikoli ni povzročil nikomur alergij).

Sušilni stroj? – obvezno za rjuhe, belo perilo, brisače. Na stojalo obešam občutljive stvari, ki bi se utegnile skrčiti. Poleti stroja ne uporabljam, ker rada prevetrim perilo.

Hvala vsem, da ste se potrudili z odgovori. Vidim, da je moskih pralcev bolj malo…

Kakorkoli, zanimivo se mi zdi, da v reklamah dajejo taksen poudarek na belini. Ze skoraj pretiran. Jaz sem nekoc preizkusila Weiser Riese in moram povedati, da je tudi moje bez perilo spremenil v snezno belega, cipke pa so ostale bez… Mar beline res ni nikoli prevec?

Samo se to morda – ali dodajate sredstva proti vodnemu kamnu? Jaz z njimi skoparim, odkar sem opazila, da je potem ta belina se bolj bela, ze noro bela!

New Report

Close