Pralni oreški – uporaba
Pozdravljeni,
sprašujem tiste, ki imate več izkušnj s pranjem perila izključno s pralnimi oreški: koliko oreškov je dovolj za cca. 6 kg “normalno” umazanega perila (fleke prej namažem)? Pa kolikokrat jih lahko uporabim (ene in iste)? Lahko samo dodajam nove? – kot sem videla nove oreške, so že itak bolj lupinice kot oreški? Je to ok. A se čisto belo perilo tudi lahko pere z njimi (zaradi barve)?
Hvala in lep dan, A.
No, na vsa ta vprašanja ti odgovorijo navodila za uporabo. Za en pralni stroj perila uporabič 7 lupinic. ja lupinice oreška so to. Uporabljaš jih 3 pranja. e nameravaš perilo kuhati, se priporoča tretje pranje z oreški. Perilo namočiš verjetno, če je močno umazano. Belo perilo izgubi “čisto nebeško” belino. Resda nekoliko osivijo stvari, jaz si pomagam z nekim ekološkim belilom, ki pa, roko na srce, tudi ne pomaga zelo. Še vedno imam težave s čiščenjem raznih sadnih madežev iz krp (breskve ipd., kar pa mislim, da je kar zalogaj tudi za persil in ariel). So pa oblačila nedvomno mehkejša, četudi ne uporabiš mehčalca. Jaz uporabljam nek ekološki mehčalec, pa še to le polovičko, pač navada je železna srajca, da morajo oprane cote mal dišat. Vedno bolj se mi zdi, da navadni pralni praški še dodatno “otrdijo” vodo in oblačila, da si primoran uporabljati velike količine mehčalcev. (Saj veste, kot vse aparate ne izdelujejo kvalitetno, zato da imajo servisi kaj od tega…)
LP. vsekakor se naložba splača! Pa še po uporabi jih vržeš med biološke odpadke in to je vsem kar ostane.
Jaz sem poskusila z uporabo oreščkov, vendar nisem bila povsem zadovoljna. Zdaj že kako leto dni uporabljam naravno tekoče pralno sredstvo iz oreščkov (Ökologisch Klar Waschnuss, takšna bela plastična embalaža). Zadostuje za 30-50 pranj, se lepo porazdeli, ker ga dodaš v predalček za pralni prah in ne med samo perilo, in večino stvari tudi dobro opere. Cena je 9.49 evrov, kar se mi zdi ugodno.
Za belo in zelo umazano perilo sem začela uporabljati kisikovo belilo, s katerim se zelo zadovoljna, res pa je, da začne učinkovati šele nad 50 stopinj C. Mehčalca praktično ne uporabljam, uporabljam pa naravno dišavo za perilo Almawin(?) (limonina trava in verbena), ki se da namesto mehčalca.
Za pranje barvnega perila odlična stvar, pri belem je potrebno dodati belilo z aktivnim kisikom, tako kot ste že rekli. Pred prvo uporabo pa se priporoča da teh 6 ali 7 lupinic še malo nalomite ali pa vrečko z oreščki malo pohodite. Saponini se sproščaju na robu lupine tam kjer je prelomljena. Z istimi oreščki peremo nekje 3x, prvič pa je priporočljivo pri nižji temp. (40C). Ni pa nujno da po tretjem pranju oreščke zavržemo, lahko jih pregledamo, tiste izrabljene odstranimo in dodamo kakšnega novega. Manj je saponinov v lupini svetlejše rjave barve je in tanjša se.
Za pralne oreščke bi rekla, enostavni za uporabljat, okolju so prijazni in denarja tudi precej prišparamo.
Naravno tekoče pralno sredstvo iz oreščkov še nisem preizkusila, sem pa ga zasledila v spletni trgovini EKOpika, med čistilnimi in pralnimi sredstvi. Priporočam ogled.