Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija praktikantke varovalnih diet pri alergijah

praktikantke varovalnih diet pri alergijah

NAš mali sonček je očitno dokaj močen alergik (na mleko, jajca, domnevno tudi na sojo, itd…). Med čakanjem na reultate alergijskih testov, sem še na bolj pooostreni dieti, ki pa mislim, da tudi po izvidih ne bo dosti bolj bogata in pestra. Na tej točki imam vprašanje za tiste doječe mamice, ki ste zaradi podobnih razlogov že dalj časa na takih in podobnih dietah in sicer, kako se dolgoročno taka prehrana odraža na vas samih, odnosno, kako poskrbite, da vnesete vase dovolj hranljivih snovi, ki jih nudi pestra prehrana, kar varovalna dieta zagotovo ni? Ste jemale kakšne posebne vitaminske dodatke? Kaj pa beljakovine itd.? Je katera od vas imela posledično težave z anemijo ali kakršnim koli pomanjkanjem?
Ne me razumet narobe – ne predstavlja mi problem redukcija hrane, bega pa me vprašanje, kako bom znala poskrbeti za vse potrebne snovi, ki jih moram vnest vase, da bom lahko obenem vesela in polna energije z mojim sončkom.
Ima morda kakšna izkušnje s tem, če se lahko v takih primerih dobi napotnico za dietologa, ki ti lahko pomaga pri sestavi jedilnikov?
Za vse odgovore se vam oba s sončkom že vnaprej lepo zahvaljujeva.

A si ti mogoče Helena?

Hmm, ja v bistvu sem. Katera Maja si pa ti?

Svetujem vam, da sami brez konkretnih dokazov o alergijah iz prehrane ne izločate živil, razen, če ugotovite, da le ta povzročajo težave otroku. Sicer lahko pokličete na alergološki kliniko v Ljubljano, kjer je zaposlena dietetičarka Ga. Čampa. Vsekakor Vam bo v pomoč.

Lp-Mojca

Živil ne izločam sama, ampak po napotkih pediatrinje – alergologinje. Ali to ni dovolj?

Mogoce pa lahko tudi jaz tebi malo pomagam. Mi nagajajo sumniki, zato se opravicujem.
Na netu je knjiga Karmen Mlinar, ki je tudi sama mamica otrok alergikov, puncka je celo hud alergik, pa bos verjetno tam nasla najvec koristnih nasvetov glede prehrane. Tudi recepte.
Vse skupaj pa lahko prilagodis otroku in sebi. Pa se za uvajanje goste hrane ti bo prislo prav.
Tu je link:

http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/index.php

Ga ne znam aktivirati! Pardon. Pa si ga kar gor prepisi, pa bo. Naj vama koristi!

Jaz sem na dieti (urtikarija 3 + še nekaj stvari – banane, riž…) že kakih 10 mesecev, nimam občutka, da bi se zaradi tega kaj slabše počutila (no, kakšnih krvnih testov mi pa niso delali). Ugotavljam pa, da mi zdaj bolj paše meso. Prej sicer nisem bila vegetarijanka, sem pa brez mesa prav dobro živela, ga nisem pogrešala, zdaj pa če ga kake dva dni ne jem, mi že hodi po glavi :-))

Pozdravljene

Še moje vprašanje. A je katera dojila? Jaz imam šest mesecev staro hčero, kateri so na bicom testiranju med vzroki alergije našli mleko, ječmen, oves, koruzo in candido. Že mesec dni sem na zelo strogi dieti in kot posledica je manj mleka, čeprav se trudim na vse kriplje. Se mi že počasi meša. Kako je bilo pri vas in kako dolgo ste še dojile?

suzana

Jaz sem na strogi dieti že tri tedne in ves čas polno dojim. ZAradi diete ni mleka nič manj, pravzaprav imam še vedno poplave.
Paziti moraš, da popiješ dovolj tekočine, pa tudi tu bodi pozorna na vrsto le-te. Izogibat se moraš tudi sadnim čajem, meni je alergologinja odsvetovala tudi janežev čaj, vseh sokov z umetnimi barvili in konzervansi…itd. Poleg tega sem v starih debatah na forumu dojenje zasledila, da si pri pomanjkanju pomagajo nekatere z vodo, v kateri namakajo sezam. Pobrskaj malo tam. Baje učinkuje.
In seveda, kar verjetno veš – zbit si moraš iz glave, da ima lahko dieta kakršnokoli posledico na dojenju! To bo še najbolj pomagalo.
Pa srečno!

Suzana,

na strogi dieti (brez mleka, jajc, oreškov, rib, večine mesa, salam, kakava, začimb, barvil, konzervansov, ostalih dodatkov, sploh vse kupljene hrane, riža, banan, breskev, hrušk itd.) sem že več kot 10 mesecev, še vedno veliko dojim. V nekem obdobju, ko sem bila še brez pšenice, sem v enem mesecu shujšala 6 kg, ob tem pa normalno dojila, hčerka je imela takrat celo poskok v rasti in se mi je proizvodnja mleka še celo povečala. Pšenico sem na srečo spet lahko začela jesti, tako da sem nehala hujšati (nimam kakšnih zalog, da bi mi lahko šla kilaža še dol).

Hočem pa reči, da ob eni kolikor toliko normalni dieti ni razloga, da ne bi dojenje lepo teklo naprej. Samo brez panike pa bo! Žal ženske nimamo več tistega zaupanja v naša telesa, da bodo proizvedla tudi v manj ugodnih okoliščinah dovolj hrane za naše dojenčke, kar se mi zdi zelo škoda. Ti kar pristavljaj, pa bo, boš videla!

Preberi si v knjigi od Karmen Mlinar, kako je 26 mesecev dojila res hudo alergično hčerko, boš videla, kaj vse se da…

Hvala obema-sonček Žan in Jacqueline.
To je bil zdaj balzam za mojo dušo in malo še za živce. Vem, da je vse v tej moji “smotani”glavi, saj si nenehno ponavljam, da tudi ženske na Afriški celini kljub slabi prehrani dojijo, pa imam jaz še vedno na voljo obilo več kot one. Da bi kar nehala mi še na kraj pameti ne pride, ker se v to vložila vse preveč truda. Če nisem nehala že takrat na začetku, ko sem jo praktično dva meseca imela prisesano nase dan in noč, da nama je steklo ne bom vrgla puške v koruzo niti sedaj. Rabila sem te vajine besede in zagotovilo, da tudi tako gre, za kar sem vama zelo hvaležna.

Draga Suzana, kot mati, ki je dala čez vse to, kar sedaj doživljate, vedite, da se da in da se vse zmore!

Prilagam povezavo na veliko informacij in receptov o dojenju alergičnega otroka

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Našemu osemmesečniku kožni in krvni testi na Pediatrični sicer niso pokazali nobene alergije (trkam!), jaz sem pa tretji mesec na preventivni dieti brez mleka in jajc (urtika 3). Po zdravnikovem nasvetu “pijem” kalcijeve tablete (za potrebe mojega organizma, sine z dojenjem dobi, kar in kolikor rabi). Posledic diete zaenkrat ne opažam ne na sebi ne na svojem mleku, za občasno zmatranost in zoprnost je še milijon drugih razlogov, kot je dieta:) Lep pozdrav vsem, Anka

Tudi jaz sen na dieti že 11 mesecev, od hčerkinega 4 meseca. Alergična je na mleko, jajca, pšenico, oreščke, čokolado, banane. Na začetku tudi na ribe. V 5 mesecih sem shujšala 15 kg, od takrat ne hujšam več. Hčerko pa sem do 1 leta praktično samo dojila, ker ni hotela ničesar jesti! Sedaj sem v službi in naša rožica veselo je; se pa vsak opoldan med službo odpeljem domov in jo podojim, dojim jo tudi ponoči in cele vikende. Mala je prelepa , zdrava in polna… taprava! Jaz pa imam kljub dieti tako dobro, kri da sem jo lahko celo darovala. Ne jemljem nobenih dodatkov k hrani, vsak dan le 1 multivitaminsko šumečo tableto. Pa še to bolj zato, ker mi je dobra, ne vem če res kaj pomaga…
Pogumno in brez skrbi se drži diete, ker se splača. Naša rožica nima (če sem disciplinirana) nobenega izpuščaja in nobeden sploh ne verjame, da je kaj narobe. Le jaz sem spet vitka kot v srednji šoli. Tudi dobro!:-)))

Irena

Irena, zadnjič sem prebrala, da hodita s punčko na BICOM. Ali lahko poveš, če je kaj pomagalo?

Hvala in lep pozdrav

Težko ti odgovorim če je kaj bolje. Midve sve hodili na 10 terapij od marca do avgusta 2004. Med terapijami je moralo preteči nekaj časa, Maja je bila vmes bolana, pa poletje je bilo… Po končanih terapijah je testiranje z Bicom pokazalo, da nima več alergije. Žal pa ni bilo tako. Nisem sicer selektivno preizkušala živil, ker je disciplina že popuščala in sem se včasih malo pregrešila. Majina lička pa so takoj vzcvetela. Definitivno pa ni bila ozdravljena alergije na mleko, jajca, pšenico, vse oreščke in čokolado. Banane ne vem, ribe pa ni bila več! Pa sem prešla nazaj na strogo dieto. No, če sem se kaj pregrešila (predvsem pri pšenici) pa je bila reakcija vedno bolj blaga. Tudi testenine z jajci včasih poje pa zato ni kakšne burne reakcije, le malenkostna. Jaz se diete seveda držim, da ji ne bi po nepotrebnem slabili imunski sistem in s tem pravzaprav onemogočili samoozdravitev.
25.1. smo bili na testiranju na Pediatrični kliniki, kjer je pokazalo le še alergijo na jajca in se moramo naročiti na provokacijsko terapijo?? Je pa bil vmes pust in Maji se je trgalo, ko so vsi dobili krofe. Doma sem jih spekla sama (še sedaj ne verjamem, da mi je uspelo dobiti recept), s seboj na rajanju jih pa nisem imela in Maja je dobila svoj košček krofa. Reakcija je sicer bila a niti približno tako huda, kot sem jo pričakovala. Ponoči se je sicer drla in praskala a ran v bistvu ni bilo. Torej: mislim, da alergije niso bile pozdravljene, so pa zelo omiljene! In tudi to je veliko. Mojci jaz popolnoma zaupam, mi pač nismo imeli sreče. Nismo pa ugotovili, zakaj je do teh alergij sploh prišlo. Pri meni namreč ni bilo ne glivic, ne amalgama, ne kakšnih zdravil, tako da ne vemo kaj bi bil vzrok.
23.2. imamo cepljenje na Ped. klin. za MMR, ker je cepivo na jajčni bazi. Bomo videli, kako bo.
Jaz ti vsekakor priporočam Mojco. Za njo sem prepričana, da dela zato da pomaga in ne samo za denar.
Srečno!
Irena in Maja

New Report

Close