PPROM v 17. tednu
Pozdravljeni,
stara sem 30 let in po diagnozi nepojasnjena neplodnost, sem po prvem IVF s svežim prenosom zanosila. Nosečnost je potekala brez težav, bolečin … V 16. tednu pa mi je nenadoma odtekla plodovnica (pprom), maternični vrat je bil še zaprt. Odločili so se, da bom imela prekinitev nosečnosti z zdravili.
Zelo si želim, da bi vedela, zakaj bi lahko prišlo do tega. Na rezultate lahko čakam tudi 6 mesecev. Do sedaj sem dobila le nekaj izvidov:
Bris: mikroskopski preparat – normalna flora; aerobna kultura – Streptococcus agalactiae (beta hemolitični supina B), Laktobacili, Mešana vaginalna flora.
Placenta (vzeto dan pozneje):aerobna kultura – Streptococcus agalactiae (beta hemolitični supina B); anaerobna kultura – Fusobacterium gonidiaformans, Prevotella bivia, Veillonella parvula.
Verjetno vse skupaj kaže na infekcijo? Od punkcije dalje nisem imela spolnih odnosov. Kako je možen prehod bakterij in zakaj?
Kako je mogoče, da nisem imela nobenih težav in so bili vsi pregledi bp in je nenadoma prišlo do pprom?
Kaj priporočate, da se naredi pred naslednjimi poskusi IVF?
Ali obstaja kakšna preventiva? Naj povem, da sem do zadnjega dne hodila v službo, ki je na trenutke tudi precej stresna. Ali bi lahko imel tudi stres kakšen vpliv?
Najlepša hvala za vas čas in odgovor.
Okužba z bakterijo Streptococcus Agalactiae (SGB) je lahko vzrok razpoka jajčnih ovojev in posledično spontanega splava, ali pa kasneje prezgodnjega poroda. Ženski večinoma ne povzroča težav, če ni noseča. Med vaginalnim porodom lahko tudi povzroči okužbo novorojenčka, zato nosečnice testiramo na okužbo med 35. in 37. tednom nosečnosti in če je bakterija prisotna, nosečnica med porodom dobi antibiotično terapijo, da se prepreči okužba novorojenčka, ki sicer v najslabšem primeru lahko povzroči streptokokno sepso novorojenčka. Ni nujno, da se prenese bakterija s spolnim odnosom, lahko se prenese tudi iz črevesa. Verjetno ste dobili antibiotično terapijo po tem, ko je bila potrjena okužba. Želeno je tudi zdravljenje partnerja v vašem primeru in pred naslednjo načrtovano nosečnostjo kontrolni bris, da se potrdi, da bakterija ni več prisotna. V nasprotnem primeru pa ponovna antibiotočna terapija.
mag. Mili Lomšek Vidmar, dr. mrd.
spec. gin. in porod.