požrešne gliste
Na vrtičku sem posadila razno zelenjavo, pa so mi začeli poganjki izginjati. Ugotovila sem, da so za to krive neke vrste gliste,ki pridejo iz zemlje in povlečejo poganjek, tako da ostane za njim samo luknjica. Sklepam, da je to zaradi morda preveč hlevskega gnoja,ki sem ga že pred leti dala v zemljo. Kako naj se jih znebim ne da bi uporabljala strupe? A je kaj naravnega, ki bi jih odgnalo?
To delajo tudi pri meni zgodaj pomladi in res so deževniki. To je znak, da v zemlji manjka mrtve organske snovi (ostanki rastlin, gnoja, komposta), kar je glavna hrana deževnikov in če je ni, najdejo vse, kar se tam nahaja, tudi ovenele še žive liste sadik ali posajeni čebulček obrnejo na glavo in ga vlečejo v zemljo (precej neuspešno seveda, ker se kmalu zatakne).
Kaj pomaga – posuj gredico z ovenelo travo, listjem, skratka mrtvo rastlinsko maso, enkrat tedensko, vsaj en mesec. Jaz se hecam, da vsako pomlad futram deževnike. Kasneje ko se greda zaraste, pa ni več težav, ker je dosti materiala za njihovo hrano (odmrli listi,…)