Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Pozno dojenje in hormoni

Pozno dojenje in hormoni

Draga Karmen!

Čisto slučajno sem na temle forumu naletela na tale link: http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=1170&t=1080 in kaj sem našla? Svoje pismo, ki sem ga pisala, ko sem drugič zanosila. Obupana in prestrašena, kako bo drugič z dojenjem. No, danes je moja druga deklica stara že 17 mesecev in še vedno se doji (me je kar malo strah, kako bova nehali, ker to tako radi počneva…). Zakaj sem tole zgornje napisala? Ker sem ob prebiranju moje stare pošte in tvojih in drugih odgovorov spet dobila solzne oči in kepo v grlu (kot se mi zadnje tedne dogaja kar pogosto, predvsem ob temah v zvezi z otroci…). To me je vzpodbudilo, da te tudi jaz ponovno nekaj vprašam: kako je v tem obdobju s hormoni? Spomnim se, da so mi noreli med obema nosečnostima, da so mi noreli takoj po porodu (no, ja, kar nekaj mesecev), potem pa se je ustavilo. Sedaj pa kar naenkrat spet izbruh! Ali je to še vedno lahko v povezavi z dojenjem?

Ob tej priliki (pišuka, spet smrkam…) bi ti rada povedala še to: tvoji odgovori (tako meni, kot tudi drugim mamicam), so mi popolnoma spremenili pogled na otroka in starševstvo. Zdi se mi, da sem šele po premisleku, ko sem prebrala in premlela nekaj tvojih sporočil, pričela uživati v vlogi mamice. Hvala, da si na forumu!

M. (že spet…)

Ohoj, nekaj malega sem napisla na sosednjem forumu.

Lep vikend vsem

Missy hvala. Kako je povezano dojenje z divjanjem naših hormonov tudi meni ni bilo vedno čisto jasno. Mi je pa jasno, da mati, ki ljubi svoje otroke to občuti tako, pa hormoni gor ali dol. Je pa res, da se med dojenjem v ženski sprošča hormon oksitocin, ki mu pravimo tudi “hormon sreče”. Bo že nekaj na tem, kajne?

Ali ste prepričani, da oksitocinu pravimo hormon sreče? Kakor vem, ta naziv pripada endorfinom, ki blažijo bolečino in povzročajo ugodje!

Draga Sanja,
tudi oksitocinu pripada ta naziv, mogoče ne prav uraden, a zanj sem že velikokrat slišala. To pa zato, ker se ob dojenju, ko se sprošča mati pomiri, umiri, preplavlja jo občutek ugodja in sreče. Verjetno bi vsaka mati, ki doji ali je dojila in ob tem ujame pogled otrokovih oči temu pritrdila. Znano je tudi, da pri nočnem dojenju, ko mati doji otroka poleg sebe, leže v postelji – mati velikrat že med samim podojem zaspi. Kadar mati doživlja hud stres ali kadar ima težave pri dojenju ali kakšne druge težave, se oksitocin ne izloča tako hitro in tako močno (zato pravijo nekateri, da je veliko dojenje tudi v glavi, ker je del možganov tisti, ki sproža telesne hormone).

New Report

Close